Stortinget - Møte onsdag den 5. november 1997

Dato: 05.11.1997

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 30

Erik Solheim (SV): Jeg skal stille dette spørsmålet til utdanningsministeren:

Stortinget har bedt om å få utredet opprettelsen av et teknologiråd knyttet til Stortinget. Sentrumspartiene støttet dette forslaget svært aktivt.

Vil Regjeringen sørge for at et slikt teknologiråd nå kommer i gang?

Statsråd Jon Lilletun: Stortinget vedtok hausten 1996, under behandlinga av Innst.S.nr.7 (1996-1997) frå Presidentskapet, å be Regjeringa leggje fram ei sak om etablering av eit norsk teknologiråd.

Saka har sidan vore til utgreiing i ei interdepartemental arbeidsgruppe, leidd av Nærings- og handelsdepartementet. I budsjettframlegget for 1998 er det gjeve ei førebels tilbakemelding til Stortinget. Eg siterer frå St.prp.nr.1 for Kyrkje-, utdannings- og forskingsdepartementet:

Regjeringen mener at det er behov for en systematisert og økt innsats innen teknologivurdering. Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet vil lede det videre arbeidet med organisering av den fremtidige teknologivurderingsfunksjonen. Departementet vil trekke Norges forskningsråd og andre berørte parter inn i drøftingen av fremtidig ansvars- og rollefordeling på området.

Eg ser på dette som ei viktig sak. Eg vil syte for at ei slik vurdering vert gjennomført raskt og vil komme tilbake til Stortinget med denne saka når utgreiinga ligg føre.

Erik Solheim (SV): Jeg skal få takke statsråden for svaret, som jeg opplever som forsøksvis positivt. Jeg vil minne om hva slags institusjon vi snakker om. Det avgjørende er selvsagt ikke om den er knyttet til Stortinget, men at det er en frittstående institusjon som skal ha to formål, slik jeg ser det. Det ene er å være et sted der politikere og andre kan henvende seg for å få teknologivurderinger, og det andre er å være et utgangspunkt for samfunnsmessig debatt, og som på eget initiativ tar opp vesentlige nye teknologiformer som man vet er på vei inn, eller som allerede er kommet inn, for å få den nødvendige debatt i samfunnet.

I et moderne samfunn kan svært lite når det gjelder teknologi styres gjennom lover, regler, påbud og avgifter. Det hender at det også er nødvendig, men som regel er det menneskenes rettsoppfatning og hvordan folk selv ønsker å håndtere teknologien som er det mest avgjørende. Nettopp derfor er det et slikt råd har en så avgjørende funksjon. Det fins i flere tyske delstater, det fins i Danmark, det fins i England og en rekke andre land, og jeg vil be om at statsråden tar med disse eksemplene for vurderingene i Norge.

Statsråd Jon Lilletun: Eg deler representanten Solheims vurdering av kva eit slikt råd vil kunne ha å seie. Det er nødvendig at det finst ein del fora der ein kan sjå teknologiutviklinga i eit litt anna perspektiv enn berre perspektivet hos dei som jobbar innanfor dei forskjellige fagområda til dagleg. Så statsråden meiner det same som statsråd som han gjorde som stortingsrepresentant for Kristeleg Folkeparti i kyrkje-, utdannings- og forskingskomiteen, men er avhengig av at vi får gjort den utgreiinga som ikkje er gjord. Eg skal love å kome tilbake så fort som råd er, og eg skal absolutt ta med meg dei intensjonane og vurderingane som representanten Solheim gav uttrykk for her.

Erik Solheim (SV): Det er mer en sluttkommentar, og statsråden trenger i og for seg ikke svare, for vi ser ut til å være enige om det viktige i dette. Det er jo særlig på to områder hvor den teknologiske utvikling går i et forrykende tempo - det er når det gjelder bio- og genteknologi og når det gjelder informasjonsteknologi. Dette er jo helt sentrale verdidebatter, så det vi snakker om her, er jo også nært knyttet til den verdikommisjonen som Regjeringen har annonsert.

Det vi må ta innover oss, er at teknologiske endringer på disse områdene svært ofte har langt større betydning for folks liv og for samfunnsutviklingen enn beslutninger fattet i denne sal, og iallfall setter de rammene for hvilke beslutninger det er mulig på en meningsfylt måte å fatte her i Stortinget, og for den del i Regjeringen. Så dette er uhyre sentralt, og jeg tror at den dramatisk raske teknologiske utvikling, som jo er mye raskere enn på noe annet tidspunkt i menneskets historie, bare kan møtes med en vid, åpen og kritisk debatt, og det er det et slikt teknologiråd skal bidra til.