Stortinget - Møte onsdag den 17. desember 1997

Dato: 17.12.1997

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 10

Øystein Hedstrøm (Frp): Jeg har følgende spørsmål til vår ærede finansminister:

Utenlandske leger flykter fra sykehuset i Askim fordi de mener at praktiseringen av skattereglene i kommunen er strengere enn i andre kommuner. Dette kan bidra til å redusere behandlingskapasiteten.

Hva kan statsråden bidra med som kan gi utenlandsk helsepersonell likebehandling i norske kommuner ved ligningskontorenes praktisering av regelverket?

Statsråd Gudmund Restad: Jeg vil først si at det selvsagt er positivt at det arbeider utenlandske leger og annet helsepersonell ved våre sykehus.

Det har versert presseoppslag en tid tilbake om denne saken. Østfold fylkesskattekontor sendte derfor ut en pressemelding den 20. november 1997. De skattespørsmål som har vært tatt opp, gjelder reglene om klassefradrag og beskatningen av diett- og reisefradrag for utenlandske leger. Etter det fylkesskattekontoret kjenner til, har ikke reglene blitt uriktig eller for strengt praktisert for inntektsåret 1996 i Østfold fylke. Det heter også i pressemeldingen at fylkesskattekontoret vil undersøke saken nærmere og sørge for at praktiseringen blir lik - om den ikke skulle være det.

Jeg legger derfor til grunn at det ikke er behov for noe særskilt initiativ fra min side i forhold til denne saken.

Generelt nedlegges det et betydelig arbeid fra sentralt hold, særlig i Skattedirektoratet, for å sikre en mest mulig ensartet og korrekt praktisering av skattereglene. Det skjer gjennom utarbeidelse av den årlige boken Lignings-ABC og gjennom Skattedirektoratets meldinger gjennom året. Det er grunnleggende at like tilfeller behandles likt etter reglene.

Øystein Hedstrøm (Frp): Jeg takker statsråden for svaret.

Det er riktig at Østfold fylkesskattekontor har gjort en undersøkelse i Østfold. Men vi har en veldig lang grense mot Sverige, og vi har mange fylker. Både sykehusdirektøren og legene har vært i kontakt med andre utenlandske leger og annet helsepersonell som jobber i andre fylker. De mener bestemt at de har hatt en avtale tidligere med ligningskontoret i Askim som har gjort at beskatningen bl.a når det gjelder refusjon av reiseutgifter, som statsråden var inne på, nå har blitt endret. Det har ligningskontoret sin fulle rett til å gjøre, men det har ikke blitt informert om det på forhånd.

Når jeg skal gå til dette sykehuset og de ansatte der, kan jeg med hånden på hjertet nå si at det er likebehandling uavhengig av hvilket fylke utenlandsk helsepersonell jobber i i Norge?

Statsråd Gudmund Restad: Forutsetningen er i hvert fall at det skal være likebehandling - selvfølgelig skal det det.

Som jeg nevnte i mitt svar, har ikke Østfold fylkesskattekontor avslørt at det er begått noen feil i Østfold for inntektsåret 1996. Hvis det er begått feil andre steder og det ikke er lik behandling der og i Østfold, er det muligens en for lempelig behandling andre steder. Hvorvidt Hedstrøm vil følge opp det, får bli opp til ham, men mitt poeng er at man må behandle alle likt og etter de regler som gjelder for beskatning.