Stortinget - Møte onsdag den 17. desember 1997

Dato: 17.12.1997

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 24

Aud Blattmann (A): Jeg tillater meg å stille planleggingsministeren følgende spørsmål:

Statsarkivet i Kristiansand er flyttet ut av sin opprinnelige bygning, og Statsbygg har lagt bygningen ut for salg.

Kan statsråden tenke seg å foreta en forvaltningsmessig overføring av eiendommene til Forsvarets bygningstjeneste med tanke på å opprette et krigsminnemuseum for Agder i denne bygningen ?

Statsråd Eldbjørg Løwer: I henhold til instruks om avhending av fast eiendom som tilhører staten, fastsatt ved kgl.res 18. desember 1987 § 2 tredje ledd, skal vederlag betales dersom overføring skjer til eller fra institusjoner innenfor statens forretningsdrift.

Da Statsbygg er en del av statens forretningsdrift, må vederlag betales Statsbygg ved en eventuell forvaltningsoverføring. På denne måten opprettholder man balansen i Statsbyggs budsjetter, jf. at Statsbygg er en nettobudsjettert forvaltningsbedrift med krav til driftsresultat. Vederlaget sikrer at verdioverføringen synliggjøres i de statlige budsjetter. Vederlaget utgjør i tilfelle verditakst, jf. § 5 i nevnte instruks.

Under forutsetning av at vederlaget tilsvarer verditakst, har jeg ingen merknader til at eiendommen avhendes til Forsvarets bygningstjeneste, dersom de ønsker å kjøpe. Salget vil bli stilt i bero inntil dette forhold er avklart med Forsvarsdepartementet og Forsvarets bygningstjeneste.

Aud Blattmann (A): Jeg tror ikke det er ofte en kan gå på talerstolen og si: Jeg er meget godt fornøyd med statsrådens svar på dette spørsmålet.

Jeg hadde ikke forventet at vi skulle få noe konkret svar på spørsmålet om et krigsminnemuseum for Agder i denne spørretimen, men det at ministeren er villig til å stille salget i bero, gjør at man kan ta de nødvendige initiativ fra lokalt hold for å se om det er en mulighet. Statsråden vil kanskje være kjent med at det gamle statsarkivet har en historie fra årene før 1945 som det vil være viktig for Agder-fylkene å kunne benytte med tanke på et slags krigsminnemuseum. Vi har i dag ingen steder verken i Aust-Agder eller Vest-Agder fylke hvor vi kan plassere ting fra den epoken i vår historie. Vi vet også at det knytter seg sterke følelser til bygningen. Så takk skal statsråden ha for det svaret; det gir disse fylkene en mulighet til å jobbe videre med saken. Jeg har ikke noe spørsmål videre.