Stortinget - Møte onsdag den 17. desember 1997

Dato: 17.12.1997

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 29

Inge Myrvoll (SV): Jeg har følgende spørsmål til samferdselsministeren:

Av trafikksikkerhetsmessige grunner skulle departementet foreta en vurdering av restriksjoner/forbud på bruk av telefon i bil.

Med hvilken begrunnelse har denne vurdering trukket ut i tid, og hvilke tidsperspektiver har departementet nå på å gjennomføre eventuelle restriksjoner?

Statsråd Odd Einar Dørum: Sommeren 1995 gjorde Samferdselsdepartementet kjent at det ville bli gjennomført en utredning av trafikksikkerhetsmessige aspekter ved bruk av mobiltelefon under føring av motorvogn.

Saken har vært vurdert, bl.a med utgangspunkt i en gjennomgang av undersøkelser foretatt i ulike land. Etter departementets vurdering er påvist sammenheng mellom bruk av mobiltelefon under føring av motorvogn og ulykker mangelfull. Samferdselsdepartementet vil derfor avvente eventuell innføring av restriksjoner på bruk av mobiltelefon under føring av motorvogn inntil det om mulig er fremskaffet bedre faglig kunnskap om eventuell sammenheng mellom ulykker og bruk av ulike typer av mobiltelefon. En slik undersøkelse vil trolig kunne foreligge i løpet av første halvdel av 1998.

Inge Myrvoll (SV): Jeg takker for svaret. Det skal sjølsagt ikke ligge Dørum til last at man har brukt to og et halvt år på å vurdere dette. Det er andre før han som har hovedparten av skylda, men jeg håper han kunne være litt kjappere enn de har vært.

I desember 1996, for ett år siden, leverte Vegdirektoratet sine synspunkter til departementet - som da altså har vært i departementet i ett år. Ingenting har skjedd. Skal man virkelig forske på noe som er - hvis man vil bruke vanlig omdømme - så veldig klart? I Agderposten sist lørdag stod det at en busspassasjer, som forresten er sjef for Ericsson - som produserer mobiltelefoner, etter det jeg vet - brakk ryggen. Bussjåføren snakket i mobiltelefon og fikk ikke bremset opp foran en fartsdump.

Jeg tror det skjer mange ulykker, og jeg tror ikke man trenger så mye forskning på dette. Jeg tror alle faglige instanser vet at mobiltelefonbruk i bil reduserer årvåkenheten. Kan man ikke bare la være å avvente forskninga og si at her trengs det restriksjoner - og de kommer nå?

Statsråd Odd Einar Dørum: Jeg har en del sympati for representantens hjertesukk, og jeg har i den videre oppfølging av saken tenkt å bære med meg hans hjertesukk. Det er vel kjent at jeg ikke har førerkort, men jeg er passasjer, og jeg har i noen sammenhenger foretatt min egen deltakende observasjon av førere som bruker mobiltelefon. I den sammenheng har jeg gjort meg noen refleksjoner som ikke er helt fjerne fra de refleksjoner som representanten har formulert. Jeg kan forsikre om at jeg kommer til å ta med meg dette lekmannsskjønnet videre, slik at det ikke gror mose på denne saken.