Stortinget - Møte onsdag den 17. desember 1997

Dato: 17.12.1997

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 43

Leif Helge Kongshaug (V): Jeg vil tillate meg å stille følgende konkrete og korte spørsmål til forsvarsministeren:

Hva kan forsvarsministeren gjøre for at de norske mannskaper i Tuzla får en telefonordning som er tilfredsstillende, jf. telefonordningen i Modrica?

Statsråd Dag Jostein Fjærvoll: Jeg er gjort kjent med at vårt personell i sanitetskompaniet i Tuzla har tatt opp dette spørsmålet om forbedringer i teletilbudet til Norge. La det være sagt at kontakt med hjemmet er svært viktig og en svært viktig del av velferdstilbudet for vårt personell som tjenestegjør i internasjonale fredsoperasjoner. Både for familien hjemme og for den enkelte bidrar regelmessig kontakt til å skape trygghet. Å legge forholdene til rette for hjemreiser og tilfredsstillende telefon- og posttjenester er derfor en prioritert del av personellpolitikken overfor vårt personell i FN- og NATO-tjeneste i utlandet.

Forsvarets overkommando opplyser at dagens ordning i Tuzla innebærer leie av fire teledatakanaler. Tilgangen til disse gis gjennom teledatakort, der taksten er ca 8 kr pr. minutt. Forsvaret subsidierer 20 minutter pr. måned pr. mann med 6 kr pr. minutt.

Når det gjelder en eventuell ytterligere økning av subsidieringen av teletjenestene, viser jeg også til at personellet mottar et skattefritt utenlandstillegg, som varierer fra ca 4.600 kr pr. måned til 11.200 kr pr. måned avhengig av grad, for å dekke merutgifter som følge av tjenestegjøringen i utlandet. Dette innbefatter også teletjenester.

Ordningen i Modrica ivaretas av en norskeid flerkanals satellittstasjon som gir 14 kanaler. Av disse kanalene nyttes sju til velferdssamband. Tilgangen til disse gis gjennom telekort, som har en kostnad på 2 kr pr. minutt.

Flere tekniske løsninger er vurdert for å bedre velferdssambandet til Tuzla. Mulige alternativer er radiolinjetilknytning til Modrica, anskaffelse av egen jordstasjon til Tuzla, anskaffelse av flere jordstasjoner for å forbedre sambandet for hele det norske styrkebidraget eller større grad av subsidiering.

En ny organisering av sambandet må ses i sammenheng med øvrige behov. Eventuelle nyinvesteringer i samband for den norske styrken i Bosnia bør etter min mening utstå til det foreligger en avklaring angående fremtidig styrkebidrag og geografisk plassering i operasjonsområdet.

Jeg er opptatt av at vi tilstreber et mest mulig likeverdig velferdstilbud for alle styrker i Bosnia. Det er imidlertid pr. i dag ikke praktisk og økonomisk mulig å gi alle lik tilgjengelighet til velferdssamband, dessverre.

Leif Helge Kongshaug (V): Jeg takker forsvarsministeren for svaret. Jeg er selvfølgelig enig i det som forsvarsministeren sa, at for norske mannskaper som er i tjeneste utenlands, er gode forbindelser, god kontakt med heim og familie, et viktig fundament for trivsel.

Dagens ordning i Tuzla, der en er avhengig av et amerikanske telekortsystem med meget dårlig kvalitet og begrenset taletid, er ikke godt nok. Det foreligger et forslag til teknisk løsning for telefonforbindelse til Tuzla. Med det nødvendige klarsignal, som da forsvarsministeren sa ville utstå inntil videre, kunne arbeidet vært satt i gang. Det dreier seg etter det jeg får opplyst, om en innsparing på 200.000-300.000 kr, som etter beregninger ville ha vært innspart i løpet av et års tid. Når vi nå vet at saken er over ett år gammel, burde den for lengst ha funnet sin løsning gjennom ordinære militære kanaler.

Jeg håper fortsatt at forsvarsministeren vil følge opp denne saken, se på investeringer i forhold til løpende utgifter og trykke på de rette knappene, slik at en god kontakt kan bli opprettet.

Statsråd Dag Jostein Fjærvoll: Jeg har notert meg spørrerens opplysninger, og vil undersøke dem nærmere for å se om det er mulig å påskynde den ønskede prosess i saken.

La meg imidlertid igjen antyde at et eventuelt forlenget mandat i Bosnia vil foreligge i løpet av våren som vi nå står foran, altså våren 1998. Det betyr at det i denne konkrete saken nok er behov for å se tid og kostnader og også lønnsomhet og effekt av nyordningen litt i sammenheng. Men det vil bli fulgt opp.