Stortinget - Møte onsdag den 21. januar 1998

Dato: 21.01.1998

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 19

Anne Helen Rui (A): Jeg vil gjerne få stille følgende spørsmål til forsvarsministeren:

I dag jobber redningsmenn i Kystvakten og Redningstjenesten på kontrakt. Dette innebærer at de ikke får lov til å jobbe i mer enn 6 år, noe som går ut over kontinuiteten og kvaliteten i tjenesten. Et utvalg nedsatt av Bodø hovedflystasjon la fram sin innstilling i april 1997. Tidligere statsråd Jørgen Kosmo satte frist til 1. juli 1997 for ferdigbehandling av saken.

Hvor står saken, og når kan vi vente en avgjørelse om hvorvidt ny utdanningsordning og yrkestilsetting som redningsmann trer i kraft?

Statsråd Dag Jostein Fjærvoll: Innstillingen fra utvalget ved Bodø hovedflystasjon om ny ordning for redningsmenn i Luftforsvaret er fortsatt til behandling i Forsvarets overkommando. Ut fra den foreløpige tilbakemeldingen jeg har fått, tar man imidlertid sikte på å innføre utvalgets innstilling i sin helhet. Utvalget anbefaler bl.a at stillingene som redningsmenn konverteres fra grenaderstillinger til befalsstillinger, samtidig som kvalifiserende befalsutdanning gis. Det legges nå planer for en gradvis overgang fra grenader- til befalsstillinger ved 330 skvadronen, overføring av stillingshjemler fra Kystvakten til 337 skvadronen samt implementering av den nye utdanningsmodellen. Planarbeidet skal være avsluttet innen 1. april dette år. Det er dessverre ikke mulig å gi en mer eksakt fremdriftsplan på det nåværende tidspunkt.

Anne Helen Rui (A): Jeg takker statsråden for svaret. Jeg er glad for at det høres ut til at innstillingen kommer til å ligge til grunn for det videre arbeid, for det må jo være feil utnyttelse av det en har lært, hvis en ikke kan jobbe lenger enn seks år. Det syns jeg er dårlig utnyttelse av en kompetanse.

Men jeg har ikke helt klart for meg og lurer på om statsråden nå kan si meg om de som i dag jobber i redningstjenesten, vil være de som eventuelt får fast ansettelse og vil kunne jobbe lenger enn seks år, eller om det vil gjelde nytilsatte i denne tjenesten.

Statsråd Dag Jostein Fjærvoll: Jeg innrømmer at statsråden ikke kan svare på alt her i verden, og her er ett av de spørsmålene jeg ikke kan gi et 100 % ajourført svar på. Det er naturlig at de som går inn i denne prosessen etter 1. april, får dette tilbudet og denne utdanningen, men det kan være grupper som er akkurat i en overgangsfase der de avslutter sin periode før dette implementeres. I slike tilfeller må jeg få lov å gå tilbake og se på hva som er praktisk mulig å gjøre, og hva som gjøres. Ut fra det er jeg i den situasjon i dag at jeg vil bekrefte at løpet går sin gang, forutsetninger kjøres, men jeg kan altså ikke gå inn på den enkelte person og den enkelte stillingsgruppering og bekrefte at det vil gjelde alle.

Anne Helen Rui (A): Jeg takker statsråden for ærlighet i svaret sitt, det setter jeg stor pris på. Og så ønsker jeg statsråden lykke til med det arbeidet vi begge to er opptatt av å få til best mulig, både for redningstjenesten, for de som er ansatt der, og for de som trenger den kompetansen som de skaffer seg.