Stortinget - Møte onsdag den 21. januar 1998

Dato: 21.01.1998

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 8

Per Erik Monsen (Frp):

Stadig flere kommunalpolitikere påpeker den uforholdsmessig lange tidsbruken hos fylkesmannen forbundet med klagesaksbehandling av kommunale vedtak, som igjen ofte får store økonomiske konsekvenser for de berørte parter.

Har kommunal- og regionalministeren vurdert hva som er årsaken til dette, og eventuelt hvilke tiltak planlegger Regjeringen igangsatt for å forbedre situasjonen?

Statsråd Eldbjørg Løwer: Arbeids- og administrasjonsdepartementet er administrativt overordnet fylkesmannsembetene, og det er av den grunn jeg svarer på spørsmålet.

Fylkesmannen er statens fremste representant i fylket og har ansvar for viktige fagområder samt samordnings- og helhetsansvar for den statlige virksomhet i fylket. Fylkesmannsembetene har ansvar for mange sentrale fagområder og er direkte underlagt instruksjon fra en rekke departementer og direktorater innenfor de ulike fagområdene. Embetene har sektoroppgaver bl.a innenfor områdene miljø, barne- og familiesaker, sosial omsorg, plan- og byggesaker, sivilt beredskap, justissektoren og landbruk.

I løpet av de siste årene har fylkesmannsembetene stadig blitt tillagt nye oppgaver innenfor mange fagområder uten at embetene har fått styrket budsjettet tilsvarende. I tillegg har fylkesmannsembetene fått kutt i budsjettet, jf. salderingen av budsjettet for 1997, hvor fylkesmannsembetene totalt fikk kuttet rammen med 50 mill. kr. Dette kuttet er videreført i 1998-budsjettet. I sum er det i dag ikke godt nok samsvar mellom tildelte ressurser og oppgaveportefølje.

Konsekvensen av misforholdet er bl.a at saksbehandlingstiden på en rekke områder er for lang. Særlig er dette merkbart i forhold til saker etter plan- og bygningsloven, noe som dessverre kan medføre negative økonomiske konsekvenser for de berørte parter.

Departementet har til hensikt - sammen med de departementer som har oppgaver hos fylkesmannen - å rette opp misforholdet ved særlig å gå gjennom den oppgaveportefølje som fylkesmannsembetene har, med henblikk på en mer hensiktsmessig og effektiv oppgaveløsning, eventuelt også en reduksjon av oppgaveomfanget hos fylkesmennene.

Jeg vil i løpet av første kvartal etablere et omstillingsprogram for fylkesmannsembetene for treårsperioden 1998-2000. Omstillingsprogrammet vil inneholde prosjekter og tiltak der departementene og fylkesmannsembetene vekselsvis vil ha ansvaret. Det viktigste tiltak i første fase vil være en oppgavegjennomgang for de områder som hører inn under kapittel 1510. Det vil si oppgaver for Sosial- og helsedepartementet, Barne- og familiedepartementet, Kommunal- og regionaldepartementet og Justisdepartementet. Landbruksdepartementet og Miljøverndepartementet er allerede godt i gang med sine gjennomganger.

Siktemålet med en slik gjennomgang er å finne ut om oppgavene kan løses annerledes, eventuelt av andre statlige organer eller i kommunene.

Jeg vil følge utviklingen i saksbehandlingstiden nøye i tiden fremover. Dersom de tiltak som gjennomføres i regi av omstillingsprogrammet ikke er tilstrekkelig med hensyn til å skape samsvar mellom ressurser og oppgaver, må jeg komme tilbake til saken.

Per Erik Monsen (Frp): Jeg takker for svaret. Av de sakene som behandles av fylkesmannen og som angår enkeltmennesker, er det naturligvis i første rekke saker behandlet etter plan- og bygningsloven. Her er det klager fra søker på negative kommunale vedtak, klager fra naboer og gjenboere - og også fra en rekke interesseorganisasjoner som ofte klager nærmest på et prinsipielt grunnlag. Klagebehandlingen hos fylkesmannen kan i enkelte tilfelle forsinke en sak i inntil et helt år, med betydelig økonomiske merkostnader for den enkelte søker.

Vil statsråden vurdere å gjennomgå klageadgangen med sikte på å redusere ulempene for den enkelte søker og redusere saksmengden hos fylkesmannen?

Statsråd Eldbjørg Løwer: Jeg har ikke via fylkesmannsembetene fått noen dokumentasjon på hva det er som er grunnen til den forlengede behandlingstid, spesielt når det gjelder klager fra enkeltpersoner, om det har med klageadgangen å gjøre. Hvis det er tilfellet, tror jeg likevel vi må se på hvordan vi skal få fylkesmannsembetene til å få ned klagebehandlingstiden.

Jeg oppfatter det som en styrke at enkeltpersoner har fått mulighet til å klage sine vedtak opp til fylkesmannen, og er i utgangspunktet ikke innstilt på å se på klageadgangen som en løsning på problemet.

Per Erik Monsen (Frp): Mitt utgangspunkt var vel ikke egentlig å begrense enkeltpersoners adgang til å klage på vedtak, verken positive eller negative vedtak. Mitt utgangspunkt var vel nærmest om man kunne se på en lang rekke organisasjoner som ikke er direkte berørt, men som har nærmest en generell klageadgang i saker etter plan- og bygningsloven.

Statsråd Eldbjørg Løwer: Jeg tror likevel jeg vil gjenta det svaret jeg gav, at det egentlig ikke er i den enden jeg har vurdert å begynne for å få ned behandlingstiden. Så mitt svar er fortsatt at jeg ikke har til hensikt å se på det.