Stortinget - Møte onsdag den 11. februar 1998

Dato: 11.02.1998

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 42

Olaf Gjedrem (KrF):

Vil olje- og energiministeren ta initiativ til at nettleiga for elektrisk kraft frå vindkraftverk og annan alternativ energi for forsyning i nærområde vert rimelegare enn vanleg nettleige?

Statsråd Marit Arnstad: Regjeringen har som mål å øke satsingen på fornybare energikilder, bl.a vindkraft. I det arbeidet vil en rekke tiltak bli vurdert når det gjelder å stimulere til økt bruk av vindkraft og annen alternativ energi. Konsesjonsbehandling, og de krav som lokale myndigheter stiller til den type anlegg, skal bidra til at anleggene blir etablert på de områdene som er mest gunstig, det gjelder både økonomisk og miljømessig. E-verkenes nettariffer og lokale nettforhold vil også være viktig i disse vurderingene.

Utgangspunktet for tariffering av kraftoverføring er at tariffene skal reflektere belastningen i nettet. Hvis produksjon av kraft er plassert et sted som er gunstig i forhold til belastningen i nettet, skal det også i prinsippet reflekteres i tariffen. Det innebærer at produksjon i noen tilfeller også får betalt gjennom det bruksavhengige leddet i tariffen. Det vil gjelde all kraftproduksjon, ikke bare vindkraft.

Når det gjelder de bruksuavhengige leddene i tariffen, bidrar NVEs retningslinjer til at produksjon på et lavere nettnivå ikke kommer dårligere ut enn produksjon på høyeste nettnivå. Produksjon på lavere nettnivå vil normalt være småkraftverk og vindkraft. Spørsmålet om hva som vil være riktige tariffer, er et krevende spørsmål å besvare på en fullgod måte. Tariffsystemet har blitt forbedret de siste årene, men NVE og departementet vil løpende vurdere prinsippene for tariffering og om de er tilfredsstillende.

Ulike virkemidler kan vurderes for å oppmuntre utviklingen av vindkraft. Jeg vil imidlertid i denne omgang være forsiktig med å legge opp til at spesielt lave nettariffer skal være det virkemidlet som brukes mest aktivt. Det kan gi et uoversiktlig støttesystem, og det kan også bidra til å lokalisere vindkraft på steder som er uten et tilstrekkelig utbygd nett.

Olaf Gjedrem (KrF): Eg takkar for eit relativt positivt svar. Eg trur statsråden er einig med meg i at stimulering av utviklinga av alternativ energi er viktig - det forstår eg av svaret. Spesielt er det aktuelt når det ikkje er snakk om subsidiar til å støtta alternativ energi, men ei rettferdig prising. Etter mi vurdering burde det vera fagleg og politisk semje om at straumtransport innanfor eit lokalområde er billegare en generell nettransport. Difor er det òg berre rettferdig at lokaltransport av straum får ein lågare tariff. Eg vil gjerne spørja om statsråden deler dette synspunktet, og i tilfelle når ein kan rekna med å få eit konkret svar.

Statsråd Marit Arnstad: Jeg tror at representanten og jeg er forholdsvis enig om behovet for å stimulere utviklingen av alternativ energi. Det departementet nå er nødt til å gjøre, er å vurdere nøye hvilke virkemidler som er viktigst, og som fungerer best. I den vurderingen tar jeg med meg de synspunktene som representanten kom med når det gjelder spørsmålet om nettariffer. Som jeg var inne på i mitt første svar, er spørsmålet om tariffering et ganske krevende spørsmål å besvare, og det er behov for en løpende vurdering. Jeg tror også det er rom for en stadig forbedring når det gjelder dette systemet og forholdet til lokal levering av strøm.