Stortinget - Møte onsdag den 18. februar 1998

Dato: 18.02.1998

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 1

Jon Olav Alstad (A): Jeg vil stille følgende spørsmål til kulturministeren:

Gjennom pressen har det fremkommet sterke reaksjoner på tildelingen av festivalstøtte.

Mener statsråden at tildelingen gjenspeiler en riktig fordeling mellom genrer, og vil det bli vurdert å gjøre endringer gjennom klagebehandlingen?

Statsråd Anne Enger Lahnstein: Staten har i mange år gitt støtte til musikkfestivaler. Regjeringen økte den samlede økonomiske rammen for tilskudd til musikkfestivaler med 3 mill. kr til noe over 20 mill kr. i forbindelse med tilleggsproposisjonen i fjor høst. Dette sluttet Stortinget seg til. Formålet med ordningen er å gjøre musikk av høy kunstnerisk kvalitet tilgjengelig for flest mulig og å stimulere til kunstnerisk fornyelse og utvikling. Målgruppen for ordningen er festivaler av høy kvalitet som arrangeres årlig/biennalt, og som ellers oppfyller kriteriene for statlig tilskudd, bl.a med hensyn til økonomistyring og kontroll.

Fra 1998 er det Rikskonsertene som forvalter tilskuddet til musikkfestivaler. Rikskonsertene skal vurdere tilskudd etter retningslinjer gitt av departementet og etter innstilling fra et faglig utvalg. Det faglige utvalget er satt sammen av personer med stor musikkfaglig kompetanse innenfor ulike musikksjangere, og uten tilknytning til festivaler som søker støtte.

Stortinget har sluttet seg til en slik ordning. En samlet komite la følgende til grunn i B.innst.S.nr.2 (1997-1998):

Siden ordningen er ny går komiteen ut fra at tildelingen for 1998 ikke vil avvike betydelig fra tildeling tidligere år uten at de aktuelle festivaler i god tid har fått melding om dette.

Rikskonsertene har forholdt seg til komiteens uttalelse på en slik måte at kun økningen av totalrammen er nyttet til vurdering av nye formål.

De fleste festivalene fikk ikke det de søkte om, og noen av disse har gitt uttrykk for sin misnøye i media. Vi må alltid regne med at tilskudd gitt på kulturfaglig grunnlag, som til en viss grad bygger på skjønn, vil skape debatt.

Retningslinjene for ordningen, slik den ble presentert for Stortinget, inneholder ikke spesielle krav om sjangerfordeling mellom de festivalene som får støtte. Det ble heller ikke stilt slike krav fra komiteens side.

Representanten Alstad ber meg forhåndsuttale meg om departementets behandling av eventuelle klager på Rikskonsertenes tildeling av festivalstøtte. Eventuelle klager vil selvsagt få en grundig behandling og vurdering. Men saken har fått en omfattende musikkfaglig behandling, og jeg vil være varsom med å foreta en politisk overprøving av det kunstneriske skjønnet som er foretatt. Jeg kan utover dette selvsagt ikke forskuttere resultatet av behandlingen av eventuelle klager som vi, så vidt jeg vet nå, ennå ikke har mottatt.

Oddbjørg Ausdal Starrfelt hadde her teke over presidentplassen.

Jon Olav Alstad (A): Jeg takker for svaret. Det har vært stilt en del spørsmål ved den faglige kompetansen som har vært utøvd i forbindelse med det såkalte rådgivende innstillingsutvalget. I arbeidet med delegeringen ble det ettertrykkelig slått fast, og som statsråden også var inne på, at sjangerne skulle være representert - det skulle være musikkfaglig kompetanse med vekt på ulike sjangere. Jeg har skjønt at det legges vekt på at i dette utvalget skal alle være representert. Derfor overrasker det meg at man ikke har funnet det viktigere å ha med folk også fra rockemiljøet når tildelingen ble vurdert og foretatt.

Norsk musikkråd er av flere trukket fram som et godt eksempel på hvordan et samarbeid med kompetansemiljøene kan utvikles. Det kan også være et godt tips til andre aktører. Hvordan i all verden skal man kunne lage en god innstilling når man bare har et søknadspapir å forholde seg til, uten å ha noe ytterligere kompetanse på dette området?

Tiden går fort. - Jeg er glad for at statsråden i hvert fall er villig til å gå nærmere inn i saken og se på tildelingen, og jeg skjønner at det ikke er mulig å gi noen forhåndsklarering her og nå.

Statsråd Anne Enger Lahnstein: Jeg finner ingen grunn til å sette spørsmålstegn ved den faglige kompetansen til utvalget. Som jeg også sa, er det ikke unaturlig og uvanlig at det blir debatter etter denne type tildeling. Men det kan være riktig av meg å opplyse at også rock har fått en økning i tildelingen på over 40 %. Ellers er dette en nyordning, og jeg tror det er riktig å erkjenne at ting må gå seg litt til. Vi skal få de endelige retningslinjene klargjort i løpet av dette året.

Jeg la også merke til at representanten viste til gode erfaringer med samarbeid på andre områder, og jeg mener å ha registrert at det fra Rikskonsertenes side er pekt på vilje til å samarbeide og finne gode løsninger. Det er selvfølgelig min hensikt å bidra til at de som kommer inn under ordningen, og som således kan være med og heve det kunstneriske nivået og skape liv og musikk rundt omkring i dette landet, bør få en skikkelig behandling.

Jon Olav Alstad (A): Jeg la merke til at statsråden i sitt første svar pekte på at Rikskonsertene kun har endret tildelingen noe i forhold til den økningen som er foretatt. Men det er jo en del som bl.a har blitt nullet, og det oppleves jo selvsagt som et problem for dem, samtidig som andre har fått kraftige økninger. Det som sies i komiteinnstillingen fra i fjor, som statsråden var inne på - men som kanskje ikke har kommet like bra fram, for jeg tror det er lagt litt mer i det enn det som faktisk står der - er at komiteen går ut fra at tildelingen « ikke vil avvike betydelig fra tildeling tidligere år uten at de aktuelle festivalene i god tid har fått melding om dette ».

Det er klart at det er vanskelig for en del festivaler som i dag blir nullet - festivaler som har inngått kontrakter og begynt å forholde seg til det. Men det er også, fra dem som har foretatt tildelingen, lagt vekt på at komiteen visstnok skulle ha ment at man ikke skal avvike betydelig. Vi har en del andre kvaliteter som er lagt inn, f.eks dette med faglig kvalitet, og jeg vil jo tro det hadde vært mulig å legge litt mer vekt på det.

Ellers er jeg glad for at statsråden er villig til å se litt nærmere på dette.

Statsråd Anne Enger Lahnstein: Jeg vil igjen peke på at vi økte bevilgningene til musikkfestivaler med 3 mill. kr fra den nye regjeringens side. Det er således gitt betydelig økt støtte til alle sjangere, selv om det er riktig, som også representanten peker på, at enkelte er nullet. Det er da, går jeg ut fra, begrunnet i faglige kriterier, og også i de krav som er nedfelt i St.prp.nr.1 fra den forrige regjeringen, som var det stortingskomiteen sluttet seg til når det gjaldt behandling.

Vi er nå inne i en prosess, og jeg har registrert at det er stor uro knyttet til fordelingen av disse midlene. Hensikten er selvfølgelig å få mest mulig ut av pengene, og det må føles rimelig og riktig i forhold til de ulike sjangere - men det er ikke sånn at man fra noens side har sagt at fordelingen mellom de ulike sjangere skal være fastslått på forhånd.