Stortinget - Møte onsdag den 18. mars 1998

Dato: 18.03.1998

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 14

Vidar Kleppe (Frp): Jeg ser meg nødt til å stille samferdselsministeren følgende spørsmål:

Vegsjefen i Vest-Agder, Andreas Setsaa, mener ViaNovas alternativ til ny E18 gjennom Baneheia ikke holder mål. Han vil heller ikke betale for en eventuell utredning av dette, selv om formannsskapet/bystyret i Kristiansand skulle fatte et slikt vedtak.

Er samferdselsministeren enig med vegsjefen i dette?

Statsråd Odd Einar Dørum: St.prp.nr.69 (1996-1997) Om delvis bompengefinansiering av Ev 18 Kristiansand, ble fremmet i statsråd 16. mai 1997. Stortinget sluttet seg til forslaget i juni 1997. Reguleringsplan i samsvar med proposisjonen ble vedtatt i bystyret 24. september 1997 med 35 mot 18 stemmer.

Bompengeinnkrevingen og utbyggingen er startet opp. Det er nå kommet forslag om en alternativ løsning for traseen på deler av strekningen. Vegsjefen i Vest-Agder er skeptisk til forslaget og mener det gir dårligere trafikksikkerhet, framkommelighet, miljøforhold og byutviklingsmuligheter enn den vedtatte løsningen. Vegdirektoratet er enig i vegsjefens vurderinger.

Forslaget er vurdert i en prosjektgruppe bestående av representanter fra bl.a kommunen, miljøvernavdelingen hos fylkesmannen og samferdselsavdelingen i fylkeskommunen samt i en styringsgruppe med bl.a politikere. Det er ikke anbefalt videre utredning av forslaget.

Departementet har ikke hatt dette forslaget til behandling, og jeg har ingen kommentarer til det utover at dersom det blir flertall i bystyret for å utrede det nye alternativet videre, må en eventuelt komme tilbake til hvordan prosjektkostnadene skal finansieres.

Vidar Kleppe (Frp): Dørum skal ha skryt for at han er en prinsippfast og ryddig kar - også her. I og med at bystyret, eventuelt formannsskapet, ennå ikke har fattet vedtak om at de vil at den alternative løsningen skal bli utredet, synes jeg det er gledelig at samferdselsministeren vil avvente det eventuelle vedtaket. Det vil etter all sannsynlighet bli et flertall for å utrede det alternativet som ViaNova har kommet med.

Vi skal huske på at dette er et stort prosjekt, som er kostnadsberegnet til 760 mill. kr, pluss/minus 20 % for en eventuell prisstigning. Jeg hilser derfor med glede det svaret som Dørum nå har kommet med, og går ut fra at når de nødvendige vedtakene blir fattet politisk i Kristiansand kommune, vil statsråden sette seg grundig inn i saken og vurdere den på fritt og selvstendig grunnlag til beste for byens borgere og Baneheias venner, som har jobbet med dette prosjektet i årevis.

Statsråd Odd Einar Dørum: Jeg vurderte om jeg skulle ta ordet gjennom 90 % av innlegget, men etter den siste delen er jeg nødt til å presisere følgende: Fatter bystyret et vedtak, vil vi forholde oss til det. Hvordan jeg da forholder meg til vedtaket, får man vente og se.

Vidar Kleppe (Frp): Det har jeg stor respekt for, men jeg går jo ut fra at samferdselsministeren nå i hvert fall tar en telefon og en samtale med sine partivenner i Venstre der nede, og ikke minst med den største parten i den nye regjeringen, Kristelig Folkeparti, som er entydig på dette området. Også Senterpartiets ene representant i bystyret går inn for at vi skal få en utredning av alternativet for å finne ut om den løsningen er langt bedre miljømessig for Baneheia, for Stampene og for denne perlen som er i Kristiansand. Så jeg gleder meg til den videre behandlingen når Dørum får dette på sitt bord.

Statsråd Odd Einar Dørum: Det er en del av forberedelsene i lokalpolitisk sterkt engasjerende saker i Norge å sette seg inn i de lokale strømningene. Det har jeg selvfølgelig gjort.