Stortinget - Møte onsdag den 18. mars 1998

Dato: 18.03.1998

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 24

Marit Nybakk (A): Det ville vært fristende å kommentere det siste, men jeg skal la det være. Jeg har tillatt meg å stille følgende spørsmål til kirke-, utdannings- og forskningsministeren:

Når blir det opprettet et professorat i kvinnerettet teologi ved Universitetet i Oslo, slik stortingsflertallet bad om høsten 1996?

Statsråd Jon Lilletun: Som ei oppfylging av fleirtalsmerknaden frå kyrkje-, utdannings- og forskingskomiteen i B.innst.S.nr.12 (1996-1997), vart det i statsbudsjettet for 1998, under kapittel 260 Universitetet i Oslo, gjeve ei løyving til oppretting av eit professorat med hovudvekt på kvinneretta forsking og undervising ved Det teologiske fakultet ved universitetet.

Opprettinga vart behandla i Kollegiet ved Universitetet i Oslo alt 9. desember 1997. Universitetet har fylgt opp dette i tildelinga til Det teologiske fakultet i budsjettet for 1998.

Før professoratet kan utlysast, må det utarbeidast ei stillingsfråsegn, som var planlagd behandla i fakultetsstyret 30. mars i år i samband med ei breiare drøfting av den faglege tilnærminga til kvinneperspektivet i teologien ved fakultetet.

Når stillingsfråsegna er klar, vil stillinga verte lyst ut, og det vil verte oppnemnt ein sakkunnig kommisjon som vil vurdere søknadene. Tilsetjing vil kunne skje etter at kommisjonen har gjort si vurdering.

Marit Nybakk (A): Jeg er veldig glad for svaret til statsråden om at Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet har fulgt opp det som helt riktig var en flertallsmerknad fra kirke-, utdannings- og forskningskomiteen om å opprette et professorat i kvinnerettet teologi ved Universitetet i Oslo. Når jeg har stilt spørsmålet, skyldes det en henvendelse fra Norsk Kvinnelig Teologforening, som for øyeblikket er engstelig for at denne stillingen, som det er bevilget penger til, som statsråden har understreket, ikke vil bli et professorat, men en amanuensisstilling. Jeg tror det vil være et veldig galt signal å gi til jentene i Kirken dersom fakultetet på denne måten sparer penger og oppretter en amanuensisstilling i stedet for et professorat. Jeg vil be om og spørre om statsråden vil følge dette opp og sikre at de styrende organer ved fakultetet og universitetet faktisk følger opp, slik at dette blir et professorat med den stillingsbeskrivelse som naturligvis er nødvendig, og ikke en amanuensisstilling.

Statsråd Jon Lilletun: I den kontakten departementet har hatt med fakultetet i samband med oppklaring av tidspunkt o.l. i høve spørsmålet, har vi fått klart inntrykk av at det dei tenkjer å gjere, er å fylgje opp oppmodinga om eit professorat. I samsvar med ynsket frå representanten Nybakk skal eg sørgje for at departementet tek ny kontakt og understrekar at departementets meining er å fylgje opp fleirtalsmerknaden frå Stortinget i førre budsjettrunde.

Elles håpar eg at representanten Nybakk er nøgd med at vi i departementet faktisk fylgjer opp - sjølv om det ikkje er eit stortingsvedtak som ligg føre i denne saka, men ein fleirtallsmerknad.

Marit Nybakk (A): Det er representanten Nybakk svært fornøyd med. Jeg vil bare komme med en kort merknad i tillegg. Bakgrunnen for at flertallet i kirke-, utdannings- og forskningskomiteen bad om denne stillingen, var en henvendelse fra kvinnelige prester, fra Kvinnelig Teologforening, jentene internt i Kirken. Det er altså ikke en politikerstyrt avgjørelse, som vi blir beskyldt for av og til, men et genuint ønske fra jentene i Kirken. Det er et veldig viktig signal å gi de jentene som studerer teologi, og som ikke alltid føler at det er de som får de prestestillingene som blir lyst ut når de blir ferdige, at de nå får et professorat som er øremerket kvinnerettet, teologisk forskning. Det er viktig at dette blir en skikkelig forskerstilling.

Statsråd Jon Lilletun: Eg har merka meg bakgrunnen for representanten Nybakk sitt spørsmål og initiativ i samband med merknaden.

Når det gjeld den andre problemstillinga som representanten tok opp, det med at kvinnelege teologar ikkje alltid får dei stillingane dei søkjer, vil det nok òg i framtida vere slik at dei ikkje alltid får det. Men eg vonar at den endringa som departementet no arbeider med og som vi sender ut på høyring, nemleg det å dimensjonere ned kravet til ansiennitet i høve til soknepreststillingar, vil kunne føre til at dei kvinnelege prestane som no er i teneste i Kyrkja, men som ikkje har nok ansiennitet, i større grad får høve til å kome inn. Så begge desse tiltaka skulle kunne fungere godt i høve til det som er representanten Nybakk sin intensjon med spørsmålet.