Stortinget - Møte onsdag den 18. mars 1998

Dato: 18.03.1998

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 40

Morten Lund (Sp): Jeg vil få stille følgende spørsmål til samferdselsministeren:

Elektriske biler kan bidra til mer effektiv bruk av energiressurser og redusere CO2-utslippene og andre skadelige utslipp. I Aftenposten 11. september 1997 refereres en beregning som viser at om en prosent av strømforbruket i Norden brukes av el-biler, kan CO2-utslippet reduseres med 12 mill. tonn årlig.

Vil det bli laget et program for medvirkning fra myndighetene slik at Norge kan bli et foregangsland for å ta i bruk elektriske biler?

Statsråd Odd Einar Dørum: Nettopp av de grunner som er anført av representanten i spørsmålet, er sentrale myndigheter opptatt av å legge til rette for bruk av elektriske biler. Det er nettopp de miljømessige grunner som taler for dette.

El-biler er bare ilagt årsavgift og er derfor sterkt avgiftsmessig favorisert i forhold til andre kjøretøy, som også er ilagt kjøpsavgift og drivstoffavgift. Under Samferdselsdepartementets forsøksordning for alternative drivstoff finansieres el-bilprosjekter som kan bidra til en raskere introduksjon av el-biler i Norge. Det legges bl.a vekt på de spesielle klimatiske forholdene i landet vårt.

Videre er det gjennomført et generelt bompengefritak for el-biler. Dette aktualiserer nettopp situasjonen for el-bilene i de store byområdene, hvor det kanskje ligger best til rette for bruk av slike kjøretøyer.

Sentrale myndigheters politikk gir motiv til el-bilbruk. Vi vil imidlertid følge utviklingen på el-bilområdet og vurdere endringer i virkemiddelbruken hvis dette viser seg ønskelig. Jeg vil også understreke betydningen av et sterkt lokalt engasjement på dette feltet og har derfor registrert med stor tilfredshet at et slikt arbeid er godt i gang. Eksempler på dette er det aktive samarbeidet både f.eks Oslo Energi og Stavanger Energi har mot el-billeverandører og el-bilforeningen. Jeg håper dette samlet sett skal gi grunnlag for en vesentlig økning i el-bilbruken de nærmeste årene.

Morten Lund (Sp): Jeg takker for svaret, som var positivt når det gjelder ønsker og en del tiltak, men som ikke bekreftet at det lages noe program for å gjøre Norge til et foregangsland.

Den norske el-bilen er meget energigjerrig ved produksjon og ved bruk. Den går nesten lydløst og forurenser minimalt. Den går fort nok og har rekkevidde og seteplass nok til den vanlige by- og tettstedsbruken. Det er 70 % av bilene våre som går i sånn trafikk. Jeg tror det er vanskelig å finne en mer miljøvennlig nyskaping enn det den her er snakk om.

Statsråden nevnte noen tiltak som er satt i verk fra myndighetenes side, og det ventes en del tiltak lokalt. Men produsenten av denne bilen har nevnt en del andre tiltak, f.eks enøkstøtte til produksjon av batterier, økt vrakpant ved innbytte til el-bil og endringer i regelverket for investeringsavgiften. Signaler om slike tiltak ville gjøre det mye lettere å få mange el-biler ut på det norske markedet. Jeg vil gjerne spørre om statsråden har tenkt i den retningen.

Statsråd Odd Einar Dørum: Statsråden har tenkt i mange retninger, men vokter seg nøye for å opptre som finansminister. Men la meg i hvert fall si følgende, for det ligger innenfor mitt ansvarsområde: Det er min oppfatning at ved å se på virksomheten til store, offentlige etater kan vi leve opp til det vi kaller « grønn stat ». Vi kan også gjennomgå hvordan selskaper som staten eier, som f.eks Telenor, Posten og NSB, forholder seg til de mulighetene som el-biler gir. Det vil jeg ta initiativ til, og på den måten statuere gode eksempler.

Når jeg understreker de lokale tiltakene, er det fordi norske kommuner har den samme muligheten. Når jeg spesielt drog fram Stavanger Energi og Oslo Energi, var det for å vise til energiverk som har forstått dette, og som har vært pionerer både i introduksjon og markedsføring av el-biler.

Jeg tror nettopp det er i byområdene vi har det største potensialet for å gjøre noe, og jeg tror at det offentlige - både stat og kommune - ved å legge til rette for bruk av slike kjøretøy gjennom sin egen virksomhet, vil stimulere til den dynamikken som representanten Lund ber om, og som jeg håper at vi alle skal få til.

Morten Lund (Sp): Jeg takker på nytt for svaret.

Jeg synes det er positivt at samferdselsministeren vil ta initiativ overfor andre statsråder, slik at den norske regjeringen kan stå fram med et sterkt ønske om å gjøre noe selv, men også å utfordre næringslivet, f.eks energisektoren, når det gjelder akkurat dette.

Danmark har gjort seg kjent som en miljøvennlig nasjon ved å produsere vindmøller. Der greier vi ikke å konkurrere med dem, men når det gjelder el-biler, er vi, så vidt jeg skjønner, kommet lenger enn noen andre. Norge har markert seg som en miljønasjon ved at Gro Harlem Brundtland var en internasjonal leder på dette området. Etter det føler jeg at vi ikke har markert oss så mye.

Det ville være en god reklame for Norge som nasjon, men også for dette el-bilprosjektet, hvis vi i Norge var flinkere og raskere til å ta i bruk akkurat den muligheten som vi har her. Folk i byene våre forlanger at det blir gjort noe. De vil ikke ha så mye støv og eksos som vi har i dag.

Jeg utfordrer på nytt statsråden til å si enda litt mer, og om han eventuelt vil bli med statsråd Sponheim på en prøvetur med denne bilen.

Statsråd Odd Einar Dørum: Jeg deler representanten Lunds engasjement. Jeg har vært med på prøveturer med mange el-biler av ulike merker. Jeg er av dem som har vært med på å kjempe gjennom retten for el-biler til å kjøre gratis gjennom bomringen i Oslo. Det var ikke helt lett å oppnå, men en nådde fram til slutt. Jeg skjønner derfor den pioneriveren som representanten har, og jeg deler den.

Jeg vil gjenta at jeg kommer til å ta opp min iver i alle sammenhenger hvor jeg kan gjøre det, og jeg skal bidra til at andre følger opp med sitt engasjement hvor de kan gjøre det. Men det er alltid greiest å feie for eget ansvarsområde, og det var det jeg gjorde i mitt svar. På mitt ansvarsområde kan jeg fullt ut bekrefte at det engasjementet som representanten har reist, deler jeg. Det ville være fint om f.eks stortingsrepresentanter - og her tenker jeg høyt fra denne talerstol, og det har jeg lov til å gjøre - heier på lokale e-verk som ikke har sett akkurat det samme lyset som Oslo Energi og Stavanger Energi har gjort.

Presidenten: Vi går tilbake til spørsmål 20.