Stortinget - Møte onsdag den 25. mars 1998

Dato: 25.03.1998

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 12

Tore Nordtun (A): Jeg har følgende spørsmål til landbruksministeren:

Styret i Norgesmøllene DA har nå besluttet å bygge ned deler av mølleproduksjonen i Stavanger, ca 2 år etter at de kjøpte ut NKL.

Hvilke planer og garantier kan statsråden gi for fremtiden for mølleanleggene i Stavanger, hvor Statkorn Holding eier 60 %?

Statsråd Kåre Gjønnes: Styret i Norgesmøllene AS, der Statkorn Holding AS eier 60 %, har enstemmig vedtatt å nedlegge matmelproduksjonen ved selskapets avdeling i Stavanger. Styrets vedtak er tatt til etterretning av selskapsmøtet.

Styret begrunner nedleggingsvedtaket med økende konkurranse, som tilsier gjennomføring av kostnadsreduserende tiltak. Dette anses nødvendig for at Norgesmøllene også i fremtiden kan være konkurransedyktig i markedet.

Stortinget vedtok i 1994/95 at Statkorn-gruppen skulle organiseres som et aksjeselskap og konkurrere i et deregulert marked på lik linje med andre bedrifter. Stortinget har vedtatt et avkastningskrav og årlige utbytter fra Statkorn-gruppen som krever høy inntjeningsevne. Som generalforsamling i Statkorn-gruppen må jeg forholde meg til dette.

Dersom en skulle definere statens eierengasjement etter andre prinsipper enn forretningsmessige, ville dette ikke være i overensstemmelse med prinsippene i aksjeloven.

Jeg svarte høsten 1997 på spørsmål i spørretimen fra representanten Hallgeir H Langeland om nedlegging av matmelmøllen i Stavanger. Jeg sa den gang at jeg ikke ville gripe inn i denne konkrete saken.

I mitt svarbrev til Stortingets president og representanten Langeland av 3. mars i år har jeg på ny understreket at jeg ikke vil gripe inn i denne saken.

Som generalforsamling vil jeg påpeke at å sikre lønnsomhet er den beste garanti for å sikre arbeidsplasser i alle deler av konsernet, heleide og deleide datterselskaper, som Norgesmøllene DA er.

Jeg vil likevel til slutt vise til at 15-20 personer vil bli engasjert i produksjonen av spesialprodukter ved anlegget. Produksjonen av frokostblandinger og « puffede » cerealie-produkter vil i kommende toårsperiode bli søkt utviklet videre.

Tore Nordtun (A): Jeg takker landbruksministeren for svaret. Jeg er kjent med de svarene landbruksministeren tidligere har gitt på spørsmålene om Norgesmøllene i Stavanger. Det som opprører oss en del, gjelder de garantiene som ble gitt for et par år siden - da Norgesmøllene kjøpte ut NKL. Da garanterte man at man skulle sikre disse mølleanleggene for fremtiden, sikre fortsatt produksjon i et av Norges mest moderne og lettest tilgjengelige mølleanlegg. Det vi nå ser, er at Statkorn Holding AS har godtatt vedtaket i Norgesmøllenes styre om at man her skal gå til en gigantisk nedtrapping. Det jeg ikke fikk med meg i statsrådens svar, var: Hvilke garantier vil han gi for disse 15-20 arbeidsplassene fremover? Hva vil skje med disse moderne mølleanleggene i Stavanger? Er det slik at de skal selges, at de skal strippes?

Statsråd Kåre Gjønnes: Jeg regner det som selvsagt at styret i sine vurderinger og sin beslutning har tatt hensyn til det som måtte være lovet på tidligere tidspunkt i forhold til bedriften. Det regner jeg med at styret har ivaretatt.

Så til hvilke garantier statsråden eventuelt vil gi i forhold til arbeidsplassene framover: Jeg vil få si her at det vil være helt uriktig av meg som statsråd å stille noen former for arbeidstakergarantier som ikke følger av den ordinære arbeidsretten. Det er klart at enhver bedrift til enhver tid vil måtte vurdere lønnsomhet og strukturer innenfor et konsern der de i fellesskap skal få en avkastning som er forsvarlig. Den ordinære arbeidsretten vil naturligvis også gjelde for denne bedriften på lik linje med andre. Garantier utover det vil det være uriktig av meg å gi.