Stortinget - Møte onsdag den 25. mars 1998

Dato: 25.03.1998

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 28

Gunnar Halvorsen (A): Jeg vil stille følgende spørsmål til forsvarsministeren:

Oppbevaringen av militære våpen kan medføre risiko og uønskede tragedier.

Mener forsvarsministeren at rutinene for oppbevaring av våpen hjemme hos militært personell er gode nok?

Statsråd Dag Jostein Fjærvoll: Forsvaret må både i krise og krig raskt være på plass for å kunne løse sine oppdrag over hele landet. Derfor oppbevarer bl.a alt HV-personell sine personlige våpen og sin utrustning hjemme. Også annet militært personell, som tjenestegjørende befal og mobiliseringsdisponert befal, kan oppbevare sine våpen hjemme. Alle alternativer som innebærer sentralisert lagring og oppbevaring av dette utstyret, svekker grunnlaget for Forsvarets evne til raskt å være på plass.

Forsvaret vurderer nøye alt personell før man gir dem den tillit det er å få utlevert et personlig våpen for oppbevaring hjemme. I alle norske kommuner er det opprettet en kommunal HV-nemnd med to representanter valgt av kommunestyret. I tillegg har nemnden en representant fra den stedlige politimyndighet, foruten HV-områdesjefene. I sum besitter disse stor kunnskap om alt personell som er tenkt overført til HV, samt det personellet som allerede er i Heimevernet.

Det er meget strenge regler for oppbevaring av et våpen. Således er det forbudt å oppbevare våpenet montert. Underbeslaget med avtrekkermekanismen skal tas ut og oppbevares et helt annet sted enn hoveddelen av våpenet. Pistol, maskinpistol og AG-3 kan oppbevares i private hjem.

Innen Stor-Oslo HV-02 er kammerlåser under innføring, noe som vil gjøre våpenet umulig å anvende dersom det havner i urette hender. Det vurderes å utvide ordningen til resten av landet etter en tid. Det legges i tillegg stor vekt på opplæring innen våpensikkerhet og personlig ansvar, slik at våpnene blir brukt på riktig måte.

Verken Forsvaret eller politiet har hjemmel til å foreta kontroll av hvordan våpenet oppbevares i hjemmet. Heimevernet har imidlertid en god kontrollmulighet ved det årlige, tjenestepliktige fremmøte. Dessuten er det anledning til å kalle vedkommende inn ekstraordinært utenom den årlige heimevernsøvelsen.

Forsvaret vurderer hele tiden hvordan kontrollrutinene kan gjøres enda bedre. La meg sitere fra gjeldende bestemmelser som er utarbeidet på grunnlag av heimevernsloven § 26:

Har en heimevernssoldat vist en slik sinnstilstand eller et slikt moralsk forhold at områdesjefen finner det lite forsvarlig å la vedkommende oppbevare våpen og/eller beredskapsammunisjon, kan områdesjefen bestemme at våpenet og/eller ammunisjonen skal oppbevares ved troppen eller området. I slike tilfeller skal områdesjefen rådføre seg med områdeutvalget. Er våpen og/eller beredskapsammunisjon allerede blitt utlevert, kan områdesjefen bestemme at det/den skal inndras. Områdesjefen skal straks sende melding om dette til distriktssjefen.

Jeg vil be om at bestemmelsene blir gjennomgått på ny med henblikk på at våpnene kan oppbevares på samme måte som i dag, men med et sterkere krav til inndragelse når betingelsene for dette foreligger. Hvor gode rutiner man enn har for oppbevaring av våpen, kan det likevel aldri utelukkes at det vil forekomme tilfeller der våpen blir benyttet i strid med intensjonene. Jeg vil imidlertid vise til at justiskomiteen kommer til å avgi innstilling om ny våpenlov i morgen. I den forbindelse vil Forsvarsdepartementet følge nøye med i utviklingen av det sivile regelverket for oppbevaring av våpen og vurdere om dette tilsier en justering av Forsvarets egne regler.

Gunnar Halvorsen (A): Jeg vil takke forsvarsministeren for et grundig og etter min vurdering meget godt svar. Det styrker en tidligere heimevernssoldat å høre det.

Jeg vil allikevel gjenta et spørsmål som jeg for så vidt oppfattet at jeg fikk svar på, men jeg vil bare gjerne få det bekreftet ytterligere. Du åpner for en gjennomgang av gjeldende retningslinjer, der bl.a oppbevaring av ammunisjon og våpen blir gjennomgått. Vil forsvarsministeren på en høvelig måte komme tilbake til Stortinget med eventuelle endringer?

Presidenten: Presidenten vil gjere representanten merksam på at ein skal rette talen til presidenten.

Statsråd Dag Jostein Fjærvoll: Når forsvarsministeren brukte litt lenger tid enn vanlig i sitt første svar, er det fordi dette spørsmålet om våpenbruk er meget vanskelig, ømtålig og viktig både nasjonalt og internasjonalt.

Jeg vil si følgende: Man må ikke nå vri debatten over fra det saken egentlig gjelder, nemlig den økende bruk av vold i samfunnet bl.a ved å nytte ulike typer våpen, til å bli et angrep på HV-systemets oppbygging som et vesentlig ledd i forsvaret av Norge. I så fall vil det verken være i samsvar med forsvarskomiteens tidligere beslutninger eller vedtak i Stortinget.

Som svar på representanten Halvorsens spørsmål vil jeg gjerne si at forsvarsministeren på et gitt og ønsket tidspunkt er innstilt på å komme tilbake til Stortinget med denne saken.