Stortinget - Møte onsdag den 1. april 1998

Dato: 01.04.1998

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 47

Bent Hegna (A): Jeg skal få stille miljøvernministeren følgende spørsmål:

Gjennom aviser i Telemark har det kommet fram at NIVA i en rapport om Frierfjorden konkluderer med at forurensningen i fjorden fortsatt er svært høy. Blant annet er nivået av dioksiner i fisk og skalldyr så høyt at NIVA i rapporten beskriver det som « meget sterk forurensning ». Dette til tross for helsemyndighetenes mål om risikofritt konsum av fisk og skalldyr allerede i år 2000.

Hvor alvorlig ser statsråden på dette, og hva akter departementet å gjøre for å bringe denne situasjonen under kontroll?

Statsråd Guro Fjellanger: Jeg ser med stor bekymring på de helse- og miljøproblemer miljøgifter kan forårsake. Derfor gir jeg arbeidet med å stanse slike utslipp høy prioritet.

Utslippene av mange av de verste miljøgiftene er redusert vesentlig de siste tiårene. Blant annet er utslippene av dioksiner redusert med omtrent 99 % fra 1985 og fram til i dag, men fortsatt ser vi høye verdier i fisk og skalldyr i enkelte fjorder, som Frierfjorden. For noen stoffer gjenstår fortsatt store punktkilder, men for øvrig skyldes de høye verdiene såkalte gamle synder, dvs. tidligere tiders utslipp.

Målet om risikofritt konsum av fisk og skalldyr i år 2000, som Hegna viser til, ble uttalt av tidligere miljøvernminister Sissel Rønbeck i 1988. Siden da er utslippene av bl.a dioksiner til Frierfjorden sterkt redusert, og utviklingen i miljøtilstanden i fjorden har vist stor forbedring. Tiltak som er gjennomført av industrien og av kommunene, har ført til lavere nivåer av flere miljøgifter i marine organismer, mindre algevekst og bedre oksygenforhold i fjorden. Når det fortsatt er høye nivåer av enkelte miljøgifter, skyldes dette i stor grad tidligere tiders utslipp til fjorden samt tilsig fra lokaliteter med forurenset grunn. Ny kunnskap har vist at oppryddingsarbeidet i slike gamle synder er langt mer komplekst enn det man tidligere visste.

Jeg er bekymret over at Frierfjorden fortsatt er så forurenset, og legger stor vekt på at vi skal komme videre i arbeidet med å redusere nivåene av dioksiner og andre miljøgifter i fjorden. SFT vil nå i samarbeid med Miljøstatusutvalget for nedre Grenland vurdere nærmere hvorfor dioksinnivåene fortsatt er så høye. Når vi får bedre kunnskap om kildene, vil jeg legge vekt på å få gjennomført tiltak. Industrien i området er også pålagt å utrede mulighetene for ytterligere å redusere sine utslipp av bl.a dioksiner.

Frierfjorden er høyt prioritert i arbeidet med å rydde opp i de forurensede fjordområdene. Tiltakene for å få ryddet opp i gamle synder spenner over et vidt område, fra oppgraving og behandling til tildekking og overvåking. Hver enkelt sak krever betydelig innsats både når det gjelder kartlegging, undersøkelser og iverksetting av tiltak. Det gjelder særlig opprydding i sedimenter i fjordområder, hvor kildene kan være mange og diffuse.

Konklusjonen er at vi har kommet langt med å redusere dagens utslipp av miljøgifter, men at det fortsatt gjenstår en del arbeid med opprydding etter tidligere tiders utslipp. Frierfjorden er høyt prioritert i dette arbeidet, og så snart vi har fått bedre oversikt over kildene, vil jeg legge vekt på å få gjennomført oppryddingstiltak så langt dette er teknisk og økonomisk mulig.

Bent Hegna (A): Jeg må takke statsråden for svaret. Jeg synes det i og for seg var en ganske god beskrivelse av hvordan situasjonen er. Men det det dreier seg om nå, er hva gjør vi framover. Grenland har blitt ufattelig mye bedre både når det gjelder forurensning til luft og til vann, men det gjenstår det siste lille med Frierfjorden. Problemet er i og for seg heller ikke lite - det er alvorlig. Men det er vanskelig, og det er jeg enig med statsråden i. Det som er åpenbart, er at det er for komplisert og for dyrt til at en kan pålegge Grenland-kommunene eller industrien i Grenland å rydde opp i de gamle syndene som ligger i Frierfjorden. Det statsråden må svare mer konkret på, er: Ser f.eks statsråden en mulighet for å komme inn med en slags Miljøpakke II til Grenland? Staten må ta et helt konkret og direkte ansvar for å rydde opp i det siste store problemet.

Statsråd Guro Fjellanger: La meg først få si litt om hva som er gjort, og hva som er planlagt.

For det første har man gjennomført nedleggelse av kvikksølvbasert alkalieproduksjon ved Hydro Porsgrunn, og utslippene av kvikksølv er nærmest opphørt. For det andre har man fått et interkommunalt renseanlegg for Porsgrunn og Skien og reduserte tilførsler av næringssalter og organisk materiale. Man har fått rensing av utslippsvann fra Union Bruk, Hydro Porsgrunn har redusert utslippene av næringssalter, og renseinstallasjon ved Elkem PEA har gitt ca 99 % reduksjon i PAH-utslippene.

I tillegg har man planlagt en rekke tiltak. SFT har pålagt Hydro å utrede mulighetene for ytterligere å redusere sine utslipp av dioksiner. SFT vil i samarbeid med Miljøstatusutvalget for nedre Grenland vurdere hvordan man kan få nivået lenger ned, og hvorfor det fortsatt er høyt. På bakgrunn av dette samarbeidet vil nye tiltak bli vurdert. Når denne vurderingen er gjennomført, vil jeg også kunne komme tilbake med konkrete svar på hvorledes staten kommer til å følge opp sin del av jobben.

Presidenten: Dermed er sak nr. 1 ferdigbehandlet.