Stortinget.no

logo
Hopp til innhald
Til framsida

Stortinget - Møte onsdag den 13. mai 1998

Dato:
Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 30

Jan Tore Sanner (H): Jeg har følgende spørsmål til miljøvernministeren:

Hvorfor mener miljøvernministeren at Heidi Sørensen bør fortsette som leder i Naturvernforbundet?

Statsråd Guro Fjellanger: La meg først få si at jeg beklager det hvis mine uttalelser er blitt oppfattet slik at jeg har blandet meg inn i interne forhold i Norges Naturvernforbund.

Jeg må presisere at jeg ikke har gitt uttrykk for noen mening om hvem som bør lede Norges Naturvernforbund. Det jeg har satt spørsmålstegn ved, er om et underordnet organ, dvs. landsstyret, kan overprøve et landsmøtevedtak. Utover denne rent formelle spørsmålsstillingen har jeg ikke uttalt meg om navngitte personer i Naturvernforbundet.

Jan Tore Sanner (H): Mitt spørsmål har det prinsipielle utgangspunkt at det sivile samfunn skal være uavhengig av staten. Jeg trodde at Venstre også hadde dette utgangspunktet. Det vi nå har opplevd, er at en Venstre-statsråd har blandet seg inn i en frivillig organisasjons indre anliggender, i hvordan Naturvernforbundet prioriterer økonomisk og i spørsmålet om Heidi Sørensen skulle fortsette som leder av Naturvernforbundet.

Jeg registrerer at statsråden sier at hun beklager dersom uttalelsene er blitt oppfattet som innblanding. Jeg er overrasket over at ikke statsråden forstod at dette ville bli oppfattet som innblanding. Vi har opplevd et overtramp fra en Venstre-statsråd som jeg ikke hadde forventet.

Mitt spørsmål til statsråden er om Guro Fjellanger er enig i at miljøvernministeren har opptrådt uklokt i sin håndtering av krisen i Naturvernforbundet.

Statsråd Guro Fjellanger: Jeg tror representanten Sanner og jeg har samme prinsipielle utgangspunkt, nemlig at det sivile samfunn skal være uavhengig av staten, og at en statsråd selvsagt ikke skal blande seg inn i indre forhold i en frivillig organisasjon.

Jeg har lyst til å understreke at jeg ikke har uttalt meg verken om økonomiske prioriteringer eller hvem som skal lede Naturvernforbundet. I etterkant ser jeg imidlertid at mine betraktninger omkring forholdet mellom landsmøtet og landsstyret ikke var kloke i den situasjonen, og jeg ville nok ikke gjentatt det i dagens situasjon.

Jan Tore Sanner (H): Jeg takker for svaret, som jeg ser som en klar innrømmelse av at statsråden har opptrådt uklokt, og det ligger også en klar innrømmelse i at det nå er oppnevnt en settestatsråd i den videre håndteringen av krisen i Naturvernforbundet. Jeg er glad for at statsråd Fjellanger nå gir uttrykk for at det prinsipielle utgangspunkt at staten ikke skal blande seg inn i det sivile samfunns organisasjoner, er et prinsipielt utgangspunkt som Venstre og Høyre har. Jeg er også glad for at statsråden bekrefter at denne type innblanding ikke vil skje i den videre håndteringen.

Statsråd Guro Fjellanger: For meg er det viktig at det ikke kan reises tvil om at krisen i Naturvernforbundet vil bli behandlet med habilitet og konsekvens fra Regjeringens side. Det var på den bakgrunn jeg tok initiativ til at det skulle bli oppnevnt en settestatsråd, slik at vi kan få en diskusjon om de reelle problemene og ikke om statsrådens habilitet.

: