Stortinget - Møte onsdag den 3. juni 1998

Dato: 03.06.1998

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 22

Liv Marit Moland (A): Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til kirke-, undervisnings- og forskningsminister Jon Lilletun:

En lærer ansatt ved en skole i Arendal har planer om å hente 100 østeuropeiske kvinner til en campingplass på Sørlandet for å vise dem fram mot betaling for mulige norske ektemenn.

Synes statsråden at en slik virksomhet viser et verdisyn som er forenlig med oppgaven å undervise og oppdra barn, og hvilke muligheter har statsråden til å hindre slik virksomhet?

Statsråd Jon Lilletun: Eg kjenner ikkje denne saka, så eg kan berre uttale meg generelt.

Sjølvsagt meiner eg at ei slik verksemd er i strid med det generelle verdisynet i samfunnet og dei ideala som ligg til grunn for grunnskuleopplæringa. Eg har likevel ikkje nokon lovheimel til å hindre ei slik verksemd. Det er skuleeigaren som vurderer spørsmål om eventuelle reaksjonar mot sine arbeidstakarar. Det er politiet som vurderer eventuelle brot på straffelova.

Eg har fått opplyst frå Justisdepartementet at Noreg har visumfritaksavtale med dei fleste sentrale landa i Aust-Europa, og då har borgarane høve til å kome på vanleg turistbesøk i inntil tre månader.

Liv Marit Moland (A): Jeg takker statsråden for svaret.

Jeg hadde et sterkt ønske om å fokusere på akkurat denne saken fordi den kolliderer så totalt med mitt verdisyn, spesielt når det gjelder likestilling. Saken er spesielt viktig fordi denne læreren underviser barn i ungdomsskolen, ungdommer som er i en periode av livet da de er lett påvirkelige og formes som mennesker. Læreren spiller en viktig rolle og er på mange måter foreldrenes stedfortreder.

Kan vi kreve - og i tilfelle bør vi kreve - visse etiske retningslinjer og verdinormer for offentlig ansatte som underviser og oppdrar barn?

Statsråd Jon Lilletun: Det er opplagt at den generelle delen av læreplanen og Læreplanverket for Reform 97, og eg meiner òg formålsparagrafen for grunnskulen, klart definerer kva for menneskesyn og verdiar den norske skulen skal byggje på. Då er det klart at det som eventuelt kan oppfattast som koplingsverksemd, vil stri mot eit slikt verdisyn. Læraren er gjennom dette læreplanverket pålagd klare forpliktingar. Men samstundes er det umogleg å gå inn i denne konkrete saka utan å vite meir om korleis dette eventuelt skal skje.