Stortinget - Møte onsdag den 18. november 1998 kl. 10

Dato: 18.11.1998

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 11

Ingvald Godal (H): Eg vil gjerne få stille fylgjande spørsmål til justisministeren:

«2. november 1998 blei ein 90 år gamal mann i Skien overfalt og sterkt mishandla av ein berusa 24-åring. Tysdag 3. november 1998 blei han framstilt for forhørsretten og sett fri fordi det etter det som vart sagt, ikkje skal vera fare for gjentaking. Folks reaksjonar er svært sterke.

Kva vil statsråden gjera for å bringe rettspraksis meir i samsvar med folks rettskjensle på dette området?»

Statsråd Aud-Inger Aure: Betingelsene for varetektsfengsling fremgår av straffeprosessloven. En av betingelsene er at fengsling anses nødvendig for å hindre vedkommende i påny å begå en straffbar handling som kan medføre høyere straff enn fengsel i seks måneder. Det er forhørsretten som vurderer og avgjør om betingelsene for varetektsfengsling er til stede.

Som representanten Godal sikkert kjenner til, kan ikke jeg som justisminister gripe inn i domstolenes virksomhet, som er uavhengig av de politiske myndigheter i behandling av enkeltsaker. Jeg er også avskåret fra å kommentere enkeltavgjørelser gjort av retten. I slike tilfeller er man henvist til å benytte seg av det rettsmiddelsystem som vår rettsorden bygger på.

Jeg har imidlertid også merket meg folks sterke reaksjoner på løslatelsen i denne saken og i andre saker som har vært sterkt fremme i media den siste tiden. Jeg har ikke problemer med å sette meg inn i folks reaksjoner.

En mer effektiv håndtering av voldssaker slik at tiden mellom pågripelse og straffereaksjon kan reduseres, er et viktig tiltak, og jeg ser på dette som en prioritert oppgave for Regjeringen. Her er det allerede oppnådd forbedringer i flere distrikter, dels gjennom tilføring av nye ressurser og dels gjennom forbedringer av rutiner. Jeg kan til orientering også opplyse at påtalemyndigheten vil søke å prioritere den videre oppfølging av den sak som er nevnt i spørsmålet, slik at man kan ha en endelig avgjørelse innen rimelig tid.

Ingvald Godal (H): Eg takkar for svaret, som eg tolkar positivt.

Det er klårt at statsråden ikkje kan gå inn i enkeltsaker, men det er statsråden og Stortinget sitt ansvar å syte for at me har eit rettsregime som er i samsvar med det norske folks rettskjensle. Det trur eg tilseier at me no må gjera ein del radikale ting. Kriminaliteten utviklar seg på ein uakseptabel måte. Då må me på tilsvarande måte fylgje opp med førebyggjande tiltak. Og ein av dei tinga som eg ser på som heilt nødvendig, er at me får ein mykje raskare reaksjon frå ugjerninga vart gjord og til saka kjem opp for retten.

Eg har lyst til å spørja statsråden om ho kan tenkje seg ei ordning der spesielt alvorlege valdssaker vart tekne ut av køen, slik at ein får ein reaksjon i rettsapparatet med ein gong.

Statsråd Aud-Inger Aure: Jeg er enig med representanten Godal i at vi må forsøke å finne måter å få redusert tiden på fra forbrytelsen har skjedd og til reaksjonen kommer. Men jeg er i utgangspunktet veldig i tvil om det som ble skissert som en løsning, at man skal tas ut av køen ved alvorlige voldsforbrytelser, vil føre til noe positivt. For vi er smertelig klar over at skal vi greie å stoppe disse forbrytelsene som skjer, kanskje av unge personer som ikke har en lang kriminell karriere bak seg, og prøve å få dem inn i et nytt spor, er det også veldig viktig at vi får raske reaksjoner der. Derfor er det vanskelige avveininger som helt åpenbart krever ganske grundige utredninger.

Ingvald Godal (H): Eg er heilt einig med statsråden i at det er viktig at unge lovbrytarar møter ein reaksjon raskt. Men eg trur òg det er veldig viktig at folk som gjer seg skuldig i alvorlege valdsovergrep, slik som i det tilfellet som er utgangspunktet for spørsmålet mitt, ikkje blir gåande fri i lang tid før dei blir møtte med ein reaksjon. Når folk gjer spinngalne ting, bør dei etter mitt syn bli putta inn ganske raskt.

Statsråd Aud-Inger Aure: Jeg vil peke på at den ordningen vi har med varetekt, blir brukt der man anser det nødvendig for å hindre ny kriminalitet og for å få en best mulig belysning av saken. Men her har vi Europarådets torturovervåkningskomite, som har gitt oss ros for de forbedringer som er gjort i Norge i forhold til lang varetekt, så det er heller ikke veien å gå. Jeg er derfor enig med representanten Godal i at her må vi forsøke, ikke minst gjennom effektivisering og ved å vurdere om vi kan kjøre saker hurtigere gjennom rettsapparatet, å få til en bedring når det gjelder det som er vårt felles anliggende: å få vist overfor samfunnet at kriminalitet ikke kan aksepteres, og at forbrytere ikke skal gå fri.