Stortinget - Møte onsdag den 17. februar 1999 kl. 10

Dato: 17.02.1999

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 23

Signe Øye (A): Jeg vil få lov til å stille følgende spørsmål til samferdselsministeren:

«Togene på østre linje har i dag endestasjon på Oslo Sentralstasjon på grunn av arbeidet med Oslotunnelen.

Når vil østre linje begynne å gå gjennom tunnelen igjen?»

Statsråd Odd Einar Dørum: I forbindelse med de omfattende sporarbeidene på Skøyen stasjon i 1998 og innfasing av flytoget mellom Oslo S og Asker ble kjøringen av lokaltogene på Østfoldbanens østre linje og Gjøvikbanen gjennom Oslotunnelen innstilt fra og med 30. november 1997.

Forutsetningen var at de nevnte lokaltog skulle snu på Oslo S inntil de nye stasjonene på Nationaltheatret og Skøyen var ferdig utbygd med fire spor og kapasiteten i Oslotunnelen kunne økes med ca. 50 pst. I henhold til planene vil denne kapasitetsøkningen være tilgjengelig fra og med rutetermin R.00.1, som skal gjelde fra begynnelsen av år 2000. Jernbaneverket vil starte prosessen for fordeling av ruter til denne ruteterminen i mai 1999.

NSB BA opplyser at det foreløpig ikke er tatt endelig stilling til om og når gjennomkjøringen av Gjøvikbanens og østre linjes lokaltog skal gjenopptas. NSB vil imidlertid vurdere dette i forbindelse med sitt innspill til planleggingen av rutetermin R.00.1.

Signe Øye (A): Jeg takker statsråden for svaret, men jeg syns det var veldig lite konkret. Vi vet at når togene tidligere gikk gjennom Oslotunnelen og videre vestover, betydde det veldig mye for alle som pendler på østre linje hver dag. Det som skjer nå, er at de får over en halv time lengre reisetid pr. dag. Mange har da måttet benytte bil for å komme til jobb i Oslo og videre vestover. Derfor er dette ganske presserende, og også samferdselsministeren bør være opptatt av at det med den veien vi har inn til Oslo på E18, er veldig viktig at østre linje begynner å gå gjennom tunnelen igjen, slik at flere kan kjøre kollektivt. Jeg vil oppfordre statsråden til å være litt mer presis med hensyn til når dette vil skje.

Statsråd Odd Einar Dørum: Jeg verken kan eller vil være mer presis på det nåværende tidspunkt – av to grunner. For det første må vi fysisk sett vite at alle anleggsarbeidene kommer i gang, og at de blir ferdige. Nå ser det ut til at det vil bli oppfylt, men vi skal altså ha alt endelig på plass på Nationaltheatret stasjon. For det andre knytter ruteplanleggingen seg selvfølgelig til hvordan NSB tenker seg hele opplegget sitt, og jeg vil derfor ikke gå inn på enkeltheter nå. Men jeg er kjent med behovet for å se kollektivtransporten i Oslo-området i en større sammenheng, og at den sammenhengen bør ha med seg alle elementene som representanten tok opp. Så representanten kan regne med at jeg tar med meg de forhold som hun har fremmet i sitt spørsmål, i mitt videre arbeid med saken.