Stortinget - Møte onsdag den 24. februar 1999 kl. 10

Dato: 24.02.1999

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 20

Jørn L. Stang (Frp): Jeg vil gjerne få stille følgende spørsmål til statsråd Lilletun:

«Hundrevis av asylsøkere har de siste ukene skapt kaos utenfor den norske ambassaden i Addis Abeba i Etiopia. Det går rykter om en dramatisk endring av norsk flyktningpolitikk. Nye forsyninger av søknadsblanketter om visum er sendt med ekspressbud fra Norge, fordi blant annet mange somaliere som har midlertidig opphold i Etiopia, vil til Norge.

Bortsett fra å sende nye søknadsblanketter til ambassaden, hvilke tiltak er gjort fra Justisdepartementets side for å avhjelpe den norske ambassaden i Addis Abeba?»

Statsråd Jon Lilletun: Det har i noen uker versert rykter i det somaliske miljøet i Etiopia om at enkelte ambassader, herunder den britiske og den norske, har «green card lottery», dvs. at de lodder ut visa. Dette førte til at mellom 300 og 400 somaliere daglig henvendte seg til visaekspedisjonen i månedsskiftet januar–februar. Ambassaden har utarbeidet skriftlig informasjon både på somalisk og engelsk om at ryktene er falske, og at det ikke er noen endring i norsk immigrasjonspolitikk. Det er ikke mulig å si hvor ryktene kommer fra. Ambassaden har styrket bemanningen ved visumseksjonen. Dette vil vedvare så lenge det er behov for det. Tilstrømmingen av søkere var noe avtagende i forrige uke.

Jørn L. Stang (Frp): Jeg takker for svaret. Det var meget kort, og kanskje ikke så innholdsrikt. Som statsråden sa, er det slik at flere hundre somaliere har stått i kø utenfor Norges ambassade i håp om å få asyl. For å stoppe ryktene har ambassaden vært nødt til å spre plakater og flygeblader som avviser at det har blitt lettere for utlendinger å komme til Norge, som også statsråden var inne på. Men det er gjengs oppfatning blant somaliere at det arrangeres et såkalt «green card lottery» som vil gi «vinnerne» arbeids- og oppholdstillatelse og eventuelt senere norsk statsborgerskap.

Mitt spørsmål blir: Er det slik å oppfatte at Regjeringens asylpolitikk er så uklar at det er selve årsaken til at slike rykter oppstår?

Bjarne Håkon Hanssen hadde her overtatt presidentplassen.

Statsråd Jon Lilletun: I så fall måtte det same gjelde den engelske ambassaden og den engelske regjeringa og ein del andre regjeringar kor det same ryktet har oppstått. Først og fremst gjeld det altså den engelske og den norske, men òg nokre andre har hatt noko av det. Derfor trur eg ikkje det er snakk om at det er ein uklar asylpolitikk som er årsaka, og eg kan i alle fall forsikre representanten Stang om at det aldri har vore snakk frå denne Regjeringa si side om noko «green card lottery». Det skriv seg vel frå at ein eller annan har gjort ein gimmick eller skapt seg ein business av ulykkelege menneske sin situasjon. Og det at straumen no dabbar av, roar i grunnen Regjeringa. Eg trur at det i løpet av ganske kort tid vil vere tilbake i normalt leie, og at bekymringa skulle vere utan grunn.

Jørn L. Stang (Frp): Det sies fra norske myndigheter i sakens anledning at det nå er annonsert at de vil begynne å returnere asylsøkere til Nord-Somalia. Muligens gjør myndighetene dette for å gi signaler om at det slett ikke er enkelt for somaliere å få opphold her i landet.

Mitt spørsmål blir: Hvor langt har de norske myndigheter kommet i dette arbeidet, som det er referert til i en artikkel i Aftenposten i forrige uke?

Statsråd Jon Lilletun: Alle asylsøkjarar har rett til individuell behandling – om dei kjem frå Somalia eller frå andre land. Eg kjenner ikkje detaljane i det siste spørsmålet som representanten reiste her, så det må eg be om å få lov til å kome tilbake til. Men som sagt: Utgangspunktet er at alle asylsøkjarar skal ha ei individuell og skikkeleg behandling.