Stortinget - Møte onsdag den 17. mars 1999 kl. 10

Dato: 17.03.1999

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 21

Øystein Hedstrøm (Frp): Jeg har følgende spørsmål til vår ærede justisminister:

«Fra 22. mars 1999 etableres Sea King beredskap ved Rygge hovedflystasjon. Det har gjennom vedtak i Stortinget vært en forutsetning at det ikke skulle være en 85 pst. beredskap som det legges opp til, men en 100 pst. (fullverdig) beredskap. Videre er målsettingen å få etablert 15 minutters beredskap hele døgnet, slik Fostervoll-utvalget foreslår.

Vil statsråden sørge for at det etableres på Rygge en tilnærmet 100 pst. beredskap slik det er på Sola, Ørland, Bodø og Banak?»

Statsråd Odd Einar Dørum: Regjeringen har i de senere år i flere sammenhenger vurdert forbedringer av dagens redningshelikopterberedskap. En styrket redningshelikopterberedskap i Oslofjorden har i denne sammenheng vært en av målsettingene. Regjeringen arbeider for tiden med en stortingsmelding om redningshelikoptertjenesten, hvor spørsmålet om beredskapen på de ulike redningshelikopterbasene er et sentralt tema. Regjeringen er opptatt av at Norge skal ha en god og velfungerende redningshelikoptertjeneste. Utgangspunktet for Regjeringens arbeid er at det skal være den samme beredskap på alle redningshelikopterbasene.

I påvente av behandlingen av stortingsmeldingen har det vært arbeidet med en midlertidig løsning for styrking av redningshelikopterberedskapen i Oslofjorden. Det vil som representanten Hedstrøm påpeker, bli plassert et Sea King redningshelikopter på Rygge den 22. mars. Dette vil bidra til at det vil være en større mulighet for redningshelikoptertjenesten i Oslofjorden å utføre redningsoppdrag til sjøs. Sea King-helikopteret vil være i beredskap hele døgnet, bortsett fra ved driftsstans på grunn av vedlikehold, tekniske problemer mv. Sea King-helikopteret er et fullverdig redningshelikopter som er godt egnet for sjøredningstjeneste. Sea King-helikopteret vil derfor styrke redningsevnen i Oslofjorden og Skagerrak.

Bell-helikopteret som hittil har hatt beredskap på Rygge, har begrensede muligheter for å utføre redningsoppdrag til sjøs, men er velegnet for redningsoppdrag på land og nær kysten. Den beredskap som hittil er opprettholdt av Bell-helikoptrene på Rygge, vil falle bort, jeg viser her til beskrivelsen i Forsvarsdepartementets budsjettproposisjon.

Jeg vil ta opp beredskapssituasjonen i Oslofjorden med forsvarsministeren med sikte på å forbedre beredskapen til Bell-helikoptrene, slik at det vil bli 100 pst. beredskap i Oslofjorden inntil helikopterberedskapen forutsettes styrket permanent i forbindelse med oppfølgingen av stortingsmeldingen som er under utarbeidelse.

Jeg vil understreke at en må se på det totale bildet når det gjelder redningsberedskapen i Oslofjorden. Dette er et område hvor det er mange redningsressurser, og hvor det er et nært og godt samarbeid med hovedredningssentralen i Sør-Norge og redningssentralene i Gøteborg og Århus, slik at man ved behov vil kunne få helikopterstøtte derfra. Det er altså ingen bekymringsfull situasjon slik departementet ser det.

Øystein Hedstrøm (Frp): Jeg takker statsråden for svaret, som jeg synes var fullt ut tilfredsstillende.

Når justisministeren nå tar kontakt med forsvarsministeren, vil det praktisk sett kunne finnes en løsning på dette i og med at Bell-skvadronen allerede er plassert ved Rygge hovedflystasjon og tidligere har hatt døgnkontinuerlig beredskap. En praktisk løsning på dette vil 100 pst. sikkert finne sted, men det vil selvfølgelig få en budsjettmessig konsekvens.

Ved at Bell-helikoptrene er stasjonert på Rygge og har en rimelig driftssituasjon, vil man når det gjelder meromkostningene med full, kontinuerlig beredskap, og tillegget på 15 pst. for Bell-helikoptrene, komme meget rimelig ut.

Jeg takker igjen statsråden for svaret, og er da temmelig sikker på at det her kan finnes en løsning.

Statsråd Odd Einar Dørum: Representanten Hedstrøm og jeg har det til felles at vi ønsker å finne praktiske løsninger når vi har utfordringer. Konstitusjonelt er jeg imidlertid ikke forsvarsminister. Jeg kan derfor ikke tale på forsvarsministerens vegne. Men jeg kan gjenta det jeg sa i mitt svar, at jeg vil ta en slik kontakt, og jeg vil selvfølgelig undersøke alle muligheter for å få til en praktisk løsning. Jeg vil også selvfølgelig sørge for at spørsmålet blir bearbeidet i forbindelse med den stortingsmeldingen som skal framlegges.

Presidenten: Spørsmål 22 er allerede besvart.