Stortinget - Møte onsdag den 24. mars 1999 kl. 10

Dato: 24.03.1999

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 11

Per Erik Monsen (Frp): Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til finansministeren:

«Stortinget har nylig vedtatt en hovedregel om forbud mot offentliggjøring av navn på mistenkte og siktede. Økokrim anbefaler nå at Skattedirektoratet anmelder såkalte samfunnstopper som ikke overholder selvangivelsesfristen, slik at denne brøde blir kjent i mediene.

Hvordan stiller statsråden seg til Økokrims anbefaling?»

Statsråd Gudmund Restad: Ligningsloven § 3-13 nr. 2 bokstav f bestemmer at ligningsmyndighetenes taushetsplikt ikke er til hinder for at opplysninger om overtredelse av bestemmelser innenfor skatteetatens forvaltningsområde gis til politiet eller påtalemyndigheten til bruk i en straffesak. Hvilke forhold som skal anmeldes, beror på ligningsmyndighetenes skjønn. Skattedirektoratet utarbeider retningslinjer for skjønnsutøvelsen.

Hvorvidt en lovovertredelse skal anmeldes eller ikke, beror på dens omfang og på ligningsmyndighetenes vurdering av hvor klanderverdig den skattepliktige har opptrådt. I vurderingen vil en altså legge vekt på vedkommendes subjektive forhold. Her vil f.eks. profesjonalitet kunne få betydning. Det er imidlertid grunn til å understreke at det er personens opptreden i forhold til regelverket på ligningsmyndighetenes forvaltningsområde som er til vurdering, og ikke personens posisjon i samfunnet for øvrig. I denne sammenheng er det grunn til å understreke at hensynet til likebehandling må veie tungt.

Påtalemyndighetens behandling av anmeldelsene og hvor langt avgjorte saker blir gjort offentlig kjent, kan jeg ikke gå inn på. Justisministeren har det politiske ansvaret for påtalemyndigheten, men bare Kongen i statsråd kan gi instruks til påtalemyndigheten. Som politikere bør vi generelt avholde oss fra å gripe inn i påtalemyndighetens arbeid.

Per Erik Monsen (Frp): Jeg takker for svaret.

Spørsmålet var egentlig stilt ut fra den forutsetning at man her skulle sikte seg inn på spesielle grupper – jeg oppfattet at nestlederen i Økokrim hadde det i tankene, nettopp til skrekk og advarsel for enkelte. Jeg synes det er betryggende når statsråden nå sier at det er viktig å sørge for likhet for loven, slik at ikke enkelte grupper blir uthengt i forhold til andre. Dessuten er det vel slik at man har måter å håndtere den type kriminalitet på. Man blir rutinemessig skjønnslignet, og man kan også få straffeskatt hvis man ikke sørger for å ha sine saker i orden. Jeg vet at enkelte ligningskontor rutinemessig anmelder alle. Det er etter min oppfatning i hvert fall ryddigere enn å «ta» folk ut fra deres sosiale status. Likevel må jeg si at uansett må dette være en gal bruk av politiets ressurser, når man har andre måter å håndtere det på.

Statsråd Gudmund Restad: Som jeg understreket i mitt første svar, må det være en førende holdning at man skal ha likhet for loven – likebehandling må veie tungt også i slike spørsmål.

Som jeg ellers sa, bør ikke vi som politikere blande oss inn i påtalemyndighetens behandling av anmeldelsene. Jeg er enig i at man på det aktuelle området har andre reaksjonsmidler, som Monsen var inne på i sitt tilleggsspørsmål, men jeg føler ikke at det skal utelukke at enkelte saker likevel blir vurdert som så alvorlige at de bør anmeldes og behandles også som ordinære straffesaker.