Stortinget - Møte onsdag den 24. mars 1999 kl. 10

Dato: 24.03.1999

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 17

Per Roar Bredvold (Frp): Jeg ønsker å stille forsvarsministeren følgende spørsmål:

«Opptil flere ganger i året har Forsvaret såkalte auksjoner hvor de blant annet selger mange motoriserte kjøretøy. Nå viser det seg at Forsvaret ønsker å benytte seg mer av partisalg.

Dette er brudd på gjeldende praksis, og hva vil statsråden gjøre for at flest mulig skal få mulighet til å kjøpe seg et militært kjøretøy fremfor at de kan bli solgt til utlandet som et parti?»

Statsråd Eldbjørg Løwer: Tjenestereglementet for Forsvaret klasse 7 regulerer hvilke regler som gjelder ved bl.a. avhending av Forsvarets motoriserte kjøretøyer. Av tjenestereglementets pkt. 763.07 fremgår det at materiell som ikke regnes for å være av sensitiv art, kan avhendes ved salg, og hovedprinsippet skal være at det gir Forsvaret størst mulig nettoutbytte.

Forsvaret har flere ganger tidligere solgt kjøretøyer som et parti inkludert logistikk. Som eksempler kan nevnes at kjøretøyer av typen Willys Jeep, GMC og tonn Dodge har blitt solgt som hele partier, men da som en større fellesauksjon. Partisalg kan derfor ikke anses å være brudd på Forsvarets gjeldende praksis. Nå står Forsvaret overfor et forestående salg av kjøretøyer av typen Landrover. Dette salget er lagt ut som et partisalg i form av et pakketilbud i inn- og utland. Forskjellen er altså at Forsvaret denne gang legger kjøretøyer ut for vanlig salg istedenfor som del av en auksjon. For øvrig er det sannsynlig at Forsvaret vil selge Volvo feltkjøretøyer enkeltvis og på vanlig auksjon.

Hensikten med å gjennomføre en avhending ved bruk av formen partisalg er å sikre Forsvaret størst mulig økonomisk nettoutbytte. Ved partisalg er Forsvaret sikret at alt materiell blir avhendet med en gang. Ved enkeltsalg kan Forsvaret risikere å bli sittende igjen med et større antall kjøretøyer. Et partisalg medfører derfor at Forsvaret sparer kostnader ved å unngå at kjøretøyer med jevne mellomrom må legges ut på ny auksjon. Dette hensynet bør etter mitt syn veie tyngre enn å forsyne enkeltindivider i Norge med utrangerte militære kjøretøyer.

Per Roar Bredvold (Frp): Jeg takker statsråden for svaret.

Fremskrittspartiet ser det som meget viktig at tidligere militære kjøretøyer i størst mulig utstrekning blir i landet, da de representerer en stor verdi for totalforsvaret ved at de i praksis ender opp i distriktene og står til disposisjon for Forsvaret – enten direkte gjennom HV-mannskaper som eiere, eller indirekte som aktuelle vogner til rekvirering i en mobiliseringssituasjon. Jeg setter også spørsmålstegn ved om det er riktig, slik statsråden sier, at det vil innbringe mer penger å selge dem som et parti i stedet for enkeltvis. Selv har jeg vært på noen auksjoner, og jeg har sett den store interessen det er for å kjøpe militære kjøretøyer. Prisene har ofte vært forholdsvis høye.

Ser heller ikke statsråden faren for at andre land i en gitt situasjon kan bruke kjøretøyene/utstyret i en situasjon som Norge ikke er tjent med? Og ser ikke statsråden den interesse det er blant befolkningen, lag og foreninger for dette?

Statsråd Eldbjørg Løwer: Tjenestereglementet for avhending av slikt forsvarsmateriell er ikke til hinder for at man i fremtiden både kan legge det ut som partisalg og for vanlig salg til sivile. Dette vil være en praksis som kan benyttes, og som må avklares i hvert enkelt tilfelle.

Jeg nevnte i mitt svar at Volvo feltkjøretøyer antakeligvis vil bli solgt både på vanlig auksjon og enkeltvis, men jeg synes det er viktig å holde fast ved det hovedprinsipp som gjelder for avhending av slike kjøretøyer, nemlig å sikre Forsvaret størst mulig nettogevinst. Det vil jeg fortsatt legge til grunn, samtidig som jeg går ut fra at det materiell som blir tilbudt for salg, er klarert for denne type salg, slik at vi ikke kommer i en konflikt à la det representanten Bredvold muligens antydet i sitt spørsmål.