Stortinget - Møte onsdag den 14. april 1999 kl. 10

Dato: 14.04.1999

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 8

Dag Danielsen (Frp): Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til justisminister Dørum:

«Gjentatte medieoppslag de senere årene viser at problemet med misbruk av norske pass er økende. Passmisbruket er nesten doblet fra 1997 til 1998. Det hevdes at 96 000 norske pass er på avveier. Ifølge leder av Kripos" utlendingsavdeling skjer misbruket i forbindelse med ulovlig innvandring og kriminalitet.

Hva vil Regjeringen foreta seg for å rydde opp i problemene vedrørende misbruk av norske pass og norske pass på avveier?»

Statsråd Odd Einar Dørum: Jeg går ut fra at påstanden om at passmisbruket er nesten doblet fra 1997 til 1998, er basert på tall fra Kriminalpolitisentralens årsmelding, der det fremgår at antall registrerte saker med falske pass eller reisedokumenter er økt fra 49 i 1997 til 81 i 1998. Dette behøver imidlertid ikke å innebære at det faktiske misbruket har hatt en tilsvarende økning.

Jeg er ellers enig i at forfalskning av norske pass utgjør et problem ved at slike pass benyttes som hjelpemidler til å gjennomføre ulovlige handlinger. Dette er en kjent problemstilling, og gjelder alle former for identifikasjonsdokumenter, herunder førerkort og bankkort. Justisdepartementets arbeid for å hindre forfalskninger av norske pass har i første rekke vært rettet mot utvikling av en mest mulig sikker passblankett. Dette arbeidet har nå resultert i at Justisdepartementet i mars 1999 påbegynte et prøveprosjekt med maskinlesbare pass. Foreløpig er det bare i Drammen politidistrikt slike pass blir utstedt, mens tre andre politidistrikter om kort tid vil følge etter.

Justisdepartementet har registrert at dagens passblankett, med en laminert personaliaside på permens innerside, ikke har gitt tilstrekkelig grad av sikkerhet mot forfalskninger. Av denne grunn har Justisdepartementet i forbindelse med prøveprosjektet om maskinlesbare pass tatt i bruk en passblankett som gir en betydelig sikkerhet mot forfalskning. Ut fra det man kjenner til i dag, skal det ikke være mulig å forfalske slike pass uten å etterlate spor som lett vil oppdages ved kontroll.

På bakgrunn av de erfaringer man får fra prøveprosjektet, vil Justisdepartementet ta stilling til hvilken type passblankett som skal benyttes ved innføring av maskinlesbare pass på landsbasis. Det bør ellers understrekes at utviklingen mot økt bruk av maskinlesbare pass også på sikt vil gjøre det mulig å oppdage forsøk på bruk av stjålne eller bortkomne pass i passkontrollene. Det er alminnelig kjent at misbruk av ekte passdokumenter utgjør et større problem enn bruk av forfalskninger.

La meg avslutningsvis få nevne at det årlig utstedes ca. 300 000 pass i Norge. Av de nevnte ca. 96 000 norske pass på avveier gjelder dette i overveiende grad pass som over de siste år er meldt tapt av eier, eller der eier ikke finner igjen sitt pass på bopel.

Dag Danielsen (Frp): Jeg takker justisministeren for positivt svar.

Pass er som kjent et særdeles viktig dokument som gir adgang til en rekke grunnleggende rettigheter her i Norge. Det er også et dokument som sies å ha høy markedsverdi på forbrytermarkedet. Jeg takker justisministeren for positiv oppfølging.

Statsråd Odd Einar Dørum: Jeg vil bare bekrefte overfor representanten Danielsen at det er helt riktig at norske pass har en slik status. Jeg har senest sist uke ved et besøk hos Oslo-politiet sett hvordan de praktisk jobber for å rydde opp i slike spørsmål, og også sett de internasjonale samarbeidsrutinene som er utviklet for å gjennomskue og raskest mulig avsløre både falske pass og misbruk av ekte pass. Jeg vil på nytt understreke at dette er en prioritert sak fra min side.