Stortinget.no

logo
Hopp til innhald
Til framsida

Stortinget - Møte torsdag den 15. april 1999 kl. 10

Dato:
President: Kirsti Kolle Grøndahl

Dagsorden

  • Formalia

  • Sak nr. 1

    Innstilling frå kyrkje-, utdannings- og forskingskomiteen om økonomien i den statlege høgskolesektoren (Innst. S. nr. 136 (1998-99), jf. St.meld. nr. 26 (1998-99))
  • Sak nr. 2

    Interpellasjon fra representanten Rolf Reikvam til kirke-, utdannings- og forskningsministeren:
    «Andelen lærere uten godkjent utdanning har økt de siste årene. Andelen med universitetsbakgrunn som velger læreryrket, er redusert. Dette rammer særlig realfagene i videregående skole. Sosialistisk Venstreparti foreslo i en interpellasjonsdebatt foran oppgjøret i fjor at lærerne burde prioriteres ved oppgjøret. Nye signaler fra partiene tyder på at de har endret standpunkt. Dette kan være et uttrykk for at det er større vilje i Stortinget til å ta ansvar. Det er derfor viktig at dette kan komme til uttrykk som et signal til statsråden som forvalter statens arbeidsgiveransvar.
    Er statsråden enig i at dårlig rekruttering til læreryrket er i ferd med å bli et alvorlig problem, og er statsråden i så fall villig til å ta i bruk lønnsoppgjøret for å motvirke denne utviklingen?»
  • Sak nr. 3

    Interpellasjon fra representanten Bjørn Hernæs til finansministeren:
    «Det skyhøye norske avgiftsnivået på blant annet tobakk, alkohol og drivstoff, samt de høye matvareprisene, fører med seg en rekke ulemper. Den lovlige handelslekkasjen utgjør sannsynligvis mer enn 7 mrd. kroner, og i så fall betyr det tap av 7000 arbeidsplasser. Handelslekkasjen er størst langs Kjølen, men det er også betydelig ferjetrafikk til utlandet med tilhørende handelslekkasje langs hele kysten. Like alvorlig som den lovlige handelslekkasjen er den smuglingen som følger av det høye avgiftsnivået. Smuglingen gir eventyrlige fortjenester, den alminneliggjør lovbrudd blant folk flest, og den er med på å finansiere annen forbrytersk virksomhet som prostitusjon og narkotikaomsetning.
    Hva er Regjeringens strategi på kort og lang sikt for å redusere omfanget av handelslekkasjen og møte de forventede omfattende svenske avgiftsreduksjonene?»
  • Voteringer

  • Referatsaker

Møtet hevet kl. 14.10.