Stortinget - Møte onsdag den 28. april 1999 kl. 10

Dato: 28.04.1999

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 15

Presidenten: Dette spørsmålet, fra representanten Signe Øye til samferdselsministeren, vil bli besvart av kommunal- og regionalministeren som rette vedkommende.

Signe Øye (A): Jeg vil få lov til å stille følgende spørsmål til kommunal- og regionalministeren:

«Postkontoret i Aremark kommune er nedlagt, og de har nå kun en postfilial. Kommunen har fått beskjed fra Posten Norge BA om at det er besluttet at postfilialene ikke skal delta i forhåndsstemmegivningen ved kommunevalget.

Mener statsråden at innbyggerne i Aremark har krav på samme mulighet til forhåndsstemmegivning ved valget i høst som de øvrige innbyggerne i fylket?»

Statsråd Odd Roger Enoksen: Spørsmålet om å åpne for stemmemottak ved postfilialer ble vurdert ved innføringen av poststemmereformen i 1997. Departementet fant det på det daværende tidspunkt ikke aktuelt å innføre slik forhåndsstemmegivning. Alle høringsinstansene sluttet seg til departementets forslag. Det samme gjorde Stortingets kontrollkomite i Innst. O. nr. 32 for 1996-97.

Det er således gjeldende lovgivning som fastsetter at det ikke er adgang til å motta forhåndsstemmer ved postfilialer. Dette er ikke noe Posten har besluttet på egen hånd.

Departementet har i denne sesjonen fremmet en odelstingsproposisjon om endringer i valgloven. Kontroll- og konstitusjonskomiteen bad i sin innstilling til denne – Innst. O. nr. 61 for 1998-99 – departementet ta initiativ til at Valglovutvalget utreder spørsmålet om forhåndsstemmegivning ved postfilialer, herunder vurderes konsekvensene av å tillate slik forhåndsstemmegivning. Bakgrunnen for dette var nettopp situasjonen i Aremark kommune. Jeg er enig med komiteen i at dette spørsmålet må vurderes nærmere av Valglovutvalget. Departementet vil ta kontakt med utvalget og henstille om at det utreder spørsmålet om forhåndsstemmegivning ved postfilialer.

Departementet har dessuten allerede vært i kontakt med Posten for å drøfte hvilke tiltak som kan settes i verk innenfor gjeldende lovgivning for å gi innbyggerne i bl.a. Aremark bedre muligheter til å stemme ved årets valg.

En mulighet er å utvide tidspunktet for institusjonsstemmegivning, slik at også andre enn institusjonsbeboerne får en reell mulighet til å forhåndsstemme der. En annen mulighet er å utvide landpostrutene en dag eller to på kveldstid, slik at også velgere som normalt ikke er tilknyttet en landpostrute, får et slikt tilbud.

Jeg vil også understreke at selv om omstruktureringen av Postens filialnett har medført at Aremark kommune ikke lenger har et postkontor i kommunen hvor de kan forhåndsstemme, har de fortsatt mulighet til å forhåndsstemme i og med at de kan stemme ved alle andre postkontor i landet.

Signe Øye (A): Jeg takker statsråden for svaret.

Det er klart at jeg kjenner til at Valglovutvalget nå kommer til å ta opp denne saken og sannsynligvis også vil komme med et forslag til å løse problemet.

Statsråden må jo være enig i at dette ikke er godt nok nå. Vi er begge opptatt av at vi skal ha et lokaldemokrati, at vi skal legge til rette for at det skal være enkelt for innbyggerne å delta og gi sin stemme denne gangen ved fylkes- og kommunevalget. Da kan det ikke være slik som statsråden sier, at innbyggerne i Aremark bare kan reise til et annet postkontor i landet og stemme med blanke lister – for det er det som da skjer. De vil ikke kunne bruke sin mulighet til å kumulere og stryke, som er veldig vanlig ved et kommunevalg, hvor vi vet at det er viktig med personvalg. Statsråden kan ikke mene at det er et godt nok tilbud.

Statsråd Odd Roger Enoksen: Nei, det er selvfølgelig ikke et godt nok tilbud. Jeg ville bare benytte denne anledningen til å gjøre oppmerksom på at også den muligheten fantes. Men nettopp for å sikre en best mulig adgang til stemmegivning, har altså departementet vært i kontakt med Posten for å drøfte ulike tiltak som kan iverksettes bl.a. i Aremark kommune. Det er noen få kommuner til som er i samme situasjon, så vi har til hensikt å prøve å løse dette innenfor gjeldende lovgivning ved årets valg.

Signe Øye (A): Jeg takker igjen statsråden for svaret. Jeg håper at statsråden også tar initiativ overfor Aremark kommune og de to andre kommunene som dette gjelder, for det bør ikke være et veldig stort problem i utgangspunktet, i og med at det gjelder noen små landkommuner. Det er klart at både å utvide landpostrutene og å holde åpent ved institusjonene i kanskje noe lengre tid – en kveld eller en dag i uken – vil gjøre at dette kan løses.

Det jeg er redd for, er at de som har fått lagt ned postkontoret sitt, er såre, og vi kan ikke gjøre det slik at de opplever det som at de skal være en slags annenrangs velgere ved kommune- og fylkestingsvalget. Derfor oppfordrer jeg statsråden til å ta kontakt med disse tre kommunene og finne en løsning som er akseptabel for alle parter.

Statsråd Odd Roger Enoksen: Denne problemstillingen gjelder for tre kommuner som departementet er kjent med så langt: Aremark, Bokn og Ramnes. I tillegg er det muligens en eller to andre kommuner som er berørt av det samme.

Departementet er, som jeg sa i mitt første svar, nå i kontakt med Posten for å få til løsninger. Å få dette til med Posten, er det første vi må få til. Hva som så vil være mest hensiktsmessig, om departementet eller Posten informerer de kommunene som er berørt, får vi komme tilbake til. Men vi skal iallfall sørge for at kommunene blir orientert om hva slags muligheter som finnes, slik at man kan finne gode løsninger på dette.