Stortinget - Møte onsdag den 5. mai 1999 kl. 10

Dato: 05.05.1999

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 5

Karin Andersen (SV): Jeg vil få stille følgende spørsmål til forsvarsministeren:

«De totale kostnadene for Regionfelt Østlandet skal bli forelagt Stortinget i en av de faste budsjett- og investeringsproposisjonene, står det i St.meld. nr. 11 (1998-99). Oppstart av tiltaket er altså avhengig av eksplisitte budsjettvedtak i Stortinget.

Kan statsråden bekrefte at dette medfører riktighet, og at oppstart av tiltaket ikke vil skje før budsjettvedtak er gjort?»

Statsråd Eldbjørg Løwer: Ved behandling av Forsvarets investeringsprosjekter forholder Forsvarsdepartementet seg til Stortingets bevilgningsreglement og de fullmakter som gis i de årlige budsjett- og investeringsproposisjoner.

I henhold til fullmakt i St.prp. nr. 1 for 1998-99 vedtak V tredje ledd forutsettes det at alle nasjonale byggeprosjekter på over 25 mill. kr forelegges Stortinget. De utbyggingskostnader for regionfeltprosjektet som tidligere er offentliggjort, ligger betydelig over denne grense og tilsier at prosjektet vil bli forelagt Stortinget før det startes opp.

For å få utarbeidet et prosjekt som er tilstrekkelig godt fundamentert til å presenteres for Stortinget, gis Forsvarsdepartementet i samme romertallsvedtaks fjerde ledd adgang til å starte opp prosjektering av byggeprosjekter med en samlet utgift tilsvarende inntil 5 pst. av den totale bevilgning på de respektive poster. For å følge opp Stortingets vedtak fra 23. mars i år har departementet gitt Forsvarets overkommando i oppdrag å utarbeide et forprosjekt, slik at dette kan forelegges for Stortinget i løpet av neste vinter eller våren år 2000. For 1999 utgjør bevilgede midler på kap. 1760 post 47 ca. 925 mill. kr, slik at de 20 mill. kr som er planlagt benyttet til planarbeidet for regionfeltet i 1999, er beregnet til å ligge vel innenfor totalrammen for prosjektplanleggingen.

Jeg kan således bekrefte at det ikke vil bli iverksatt noen utbygging av Regionfelt Østlandet uten at prosjektet og kostnadsrammen er godkjent av Stortinget. Dette prosjektet vil med andre ord følge de samme prosedyrer som Forsvarets øvrige byggeprosjekter med kostnadsramme over 25 mill. kr.

Karin Andersen (SV): Jeg takker for svaret og for bekreftelsen på at det ikke vil bli iverksatt utbygging før det foreligger spesifikke budsjettvedtak i Stortinget.

Én av grunnene til at dette spørsmålet ble stilt, er at det er i gang planleggingsarbeid, og at det i forbindelse med det planleggingsarbeidet foreligger et igangsettingsdirektiv som Forsvaret forholder seg til under utarbeidelsen av disse planene. Dette dokumentet er unntatt fra offentlighet, og det skaper sjølsagt stor undring og stor uro i lokalbefolkningen der dette tiltaket skal komme. Det er ingen hemmelighet at det er stor lokal motstand mot dette tiltaket, og man frykter at det her skjer ting som gjør at bordet fanger, og at man er i gang før Stortinget har gjort sine vedtak.

Vil statsråden ta initiativ til at dette dokumentet blir åpent for allmennheten, slik at vi kan unngå misforståelser rundt hva dette planarbeidet dreier seg om?

Statsråd Eldbjørg Løwer: Når det gjelder selve prosjektet, har jeg gitt et klart svar på at det ikke blir igangsatt. Hvilket dokument representanten viser til, er jeg noe usikker på, men det kan gjelde iverksetting av dette forprosjektet. Hvis det er av en karakter som tilsier at det kan åpnes, skal jeg selvfølgelig se om det er mulig, for det ville jo være en oppfølging av den linjen jeg har. Men jeg kan ikke her og nå si det på annen måte enn at jeg vil undersøke hva dette dokumentet gjelder, og så foreta en vurdering av det.

Karin Andersen (SV): Jeg takker statsråden for svaret, og for at statsråden er villig til å se på hva dette igangsettingsdirektivet inneholder, om det er mulig å få det som et offentlig dokument. Det tror jeg ville være svært fornuftig.

Det som er den reelle situasjonen, er at den totale økonomiske situasjonen i Forsvaret òg er slik at de fleste prosjekter er usikre, og at deler av Forsvaret – i hvert fall i media – har erklært seg sjøl teknisk konkurs. Det betyr at prosjekter som er vedtatt av Stortinget innenfor de ulike grener, ikke nødvendigvis får en finansiering som er slik at de blir igangsatt etter planene. Det vil vi få en sak om som vi skal behandle i morgen.

Jeg bare ønsker at statsråden bekrefter at den faktiske oppstarten av tiltaket som sådant ikke vil skje før Stortinget har bevilget penger til dette konkrete prosjektet.

Statsråd Eldbjørg Løwer: Jeg vil ikke gå god for alle opplysninger som er kommet fram i disse Brennpunkt-programmene. Dem får vi ta en mer grundig debatt om en annen gang.

Når det gjelder skytefeltsaken, er også representanten kjent med hvilke vedtak Regjeringen la opp til der, men vi er selvfølgelig forpliktet til å gjennomføre det flertallsvedtaket som er gjort i denne salen. Vi følger – som jeg sa i mitt første svar – de prosedyrer for gjennomføring av slike investeringsprosjekter som jeg refererte til, noe som betyr at vi vil komme tilbake til Stortinget med et endelig prosjekt når forprosjektet gir oss bedre grunnlag for å legge det fram for Stortinget.