Stortinget - Møte onsdag den 12. mai 1999 kl. 10

Dato: 12.05.1999

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 21

Jan Johnsen (H): Jeg har følgende spørsmål til kommunal- og arbeidsministeren:

«Ved kommune-, fylkestings- og stortingsvalg er valgloven i dag slik at personer som blir innlagt på sykehus fra fredag ettermiddag til og med valgdagen, ikke har mulighet til å bruke sin stemmerett. Mange av disse pasientene kunne ha brukt sin stemmerett hvis forholdene var lagt til rette for det.

Kan statsråden se på dette slik at det i fremtiden blir mulig for disse å bruke sin stemmerett?»

Statsråd Odd Roger Enoksen: Valglovgivningen bør etter mitt syn ta utgangspunkt i at alle velgere skal ha anledning til å avgi stemme. Av bl.a. praktiske og økonomiske årsaker kan det likevel være nødvendig å utforme regelverket slik at enkelte velgere under visse omstendigheter ikke får en slik mulighet til å stemme.

Det følger av valgloven § 31 at forhåndsstemmegivningen ikke må foregå senere enn siste fredag før valget. Dette innebærer, som representanten Johnsen påpeker, at velgere som blir lagt inn på sykehus mellom fredag ettermiddag og valgdagen, ikke får brukt stemmeretten sin.

Valglovutvalget, som vil avgi innstilling i begynnelsen av år 2001, skal gjennomgå gjeldende valglovgivning og komme med forslag til ny valglov. Jeg synes derfor det er naturlig å overlate til utvalget å vurdere om det er mulig å forandre valglovgivningen slik at også velgere som blir innlagt på sykehus mellom fredag ettermiddag og valgdagen, får anledning til å bruke stemmeretten sin. Jeg vil ta kontakt med utvalget og henstille til det å se nærmere på denne problemstillingen. Utvalget bør da vurdere eventuelle praktiske og økonomiske konsekvenser samt sammenhengen i regelverket.

Jan Johnsen (H): Jeg takker for svaret, som jeg synes var meget positivt. Jeg forstår at ministeren og jeg har samme oppfatning av dette problemet. Det bør vi selvfølgelig ha, når vi vet at deltakelsen ved valg er synkende.

Jeg hadde jo håpet at vi ved å være kjappe i vendingen i beste fall skulle kunne klare å få dette til allerede nå til kommune- og fylkestingsvalget, men jeg forstår ministeren slik at så kjappe kan vi ikke være. Allikevel tillater jeg meg å stille spørsmålet om det er en mulighet for å få til dette allerede til dette valget. Hvis man vil, kan man!

Statsråd Odd Roger Enoksen: Ja, det er ofte slik at hvis tilstrekkelig mange vil, lar det meste seg gjennomføre. Men jeg viser til at det nettopp er foretatt endring i valgloven, og av § 31 i valgloven følger det faktisk at forhåndsstemmegivningen skal være avsluttet senest fredag før valget. Det innebærer at det ikke er mulig å få endret regelverket for inneværende år. Men, som jeg sa, jeg vil ta et initiativ overfor Valglovutvalget om å se på denne problemstillingen i forbindelse med revideringen av loven, som nå vil pågå fram til neste valg.

Jan Johnsen (H): Jeg takker igjen for svaret.

Jeg forstår at toget når det gjelder kommune- og fylkestingsvalget, er gått, men jeg regner med at vi til neste stortingsvalg kan ha dette ordnet. Jeg håper ministeren kan sette to streker under det. Jeg har oppfattet ham slik at han – i likhet med meg – er skikkelig opptatt av dette, og at vi kan få ordnet dette rent praktisk, slik at alt er i orden til neste valg.

Statsråd Odd Roger Enoksen: Nå er ikke statsråden i en slik situasjon at han kan sette to streker under svaret. Men det jeg har sagt, er at jeg skal ta kontakt med Valglovutvalget og henstille til det å se nærmere på problemstillingen med sikte på å finne en løsning på det.

Jeg synes også det er viktig at flest mulig får benytte adgangen sin til å stemme, og vil derfor ta opp dette forholdet. Men det er Valglovutvalget som først skal vurdere dette, så skal det fremmes en ny valglov som til slutt skal vedtas av Stortinget. Så her er det både praktiske og økonomiske konsekvenser som det må tas stilling til. Men som jeg har sagt, vil jeg ta denne kontakten, med sikte på å finne en løsning.