Stortinget - Møte onsdag den 19. mai 1999 kl. 10

Dato: 19.05.1999

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 11

Per Roar Bredvold (Frp): Jeg ønsker å stille justisministeren følgende spørsmål:

«Det har i løpet av siste år vært en del uro angående eventuell nedleggelse av sorenskriverkontorer ute i distriktene, blant annet sorenskriveren i Solør. Man venter spent på høringspapirer, som er blitt varslet ville komme tidlig i vår.

Kan statsråden bekrefte at det forefinnes planer om slike reduksjoner?»

Statsråd Odd Einar Dørum: I oktober 1997 ble det nedsatt et utvalg som fikk i oppgave å utrede struktur og oppgaver til herreds- og byrettene. Strukturutvalget for herreds- og byrettene skulle opprinnelig avgi innstilling i februar i år. Utvalget søkte imidlertid om utsettelse til mai med å avgi innstilling. Søknaden ble imøtekommet.

I neste uke, nærmere bestemt tirsdag den 25. mai, vil jeg få overlevert innstillingen fra Strukturutvalget. I likhet med representanten Bredvold venter jeg spent på utvalgets utredning og konklusjoner.

Jeg kan for øvrig nevne at allerede 27. mai vil jeg også få overlevert innstillingen fra Domstolkommisjonen. Utredningen fra Strukturutvalget vil i første omgang bli sendt på en omfattende høringsrunde til bl.a. samtlige domstoler og alle landets kommuner. Jeg legger vekt på at høringsinstansene skal få god tid til å sette seg inn i forslagene og til å diskutere dem før høringsuttalelsen avgis. Justisdepartementet vil på bakgrunn av utvalgets anbefalinger og de innkomne høringsuttalelser arbeide videre med saken, med sikte på fremleggelse for Stortinget.

Per Roar Bredvold (Frp): Jeg takker statsråden for svaret. Jeg legger merke til at statsråden vil legge opp til en omfattende høringsrunde, bl.a. til samtlige domstoler og alle landets kommuner. Statsråden vil legge vekt på at høringsinstansene skal få god tid til å sette seg inn i forslagene og diskutere dem før høringsuttalelsen avgis. Dette er bra.

At sorenskriverembetene er viktige ute i distriktene, er det vel ingen tvil om. De aller fleste av oss er innom et slikt kontor en eller flere ganger i løpet av et år. Det kan gjelde alt fra å se på et skjøte til en rettssak eller bryllup, etc.

Ser statsråden hvor viktig det er for den enkelte innbygger å ha et sorenskriverembete i sitt distrikt, slik at det ikke blir et dagsverk av å besøke denne serviceinstitusjonen?

Statsråd Odd Einar Dørum: Jeg forstår representantens engasjement for lokale rettsinstanser og har ikke behov for å gjøre noe annet enn å ta det til etterretning.

Jeg har ikke tenkt å komme inn på noe annet ved strukturen enn det jeg har sagt, nemlig at jeg avventer den innstilling som jeg får den 25. mai, og den vil bli behandlet på den måte som jeg gjorde rede for i mitt første svar.

Per Roar Bredvold (Frp): Jeg takker statsråden for svaret, som kanskje ikke gav meg så mye.

I tillegg til de problemer jeg belyste i mitt forrige spørsmål, er også lokale politi- og lensmannskontor opptatt av den videre skjebnen til sorenskriverkontorene.

I avisen Østlendingen av 14. mai 1999 går Åsnes-lensmannen Agnar Eig ut og anmoder alle om å kjempe for å beholde sorenskriverembetene. Av flere årsaker frykter han at en eventuell nedleggelse av sorenskriverembetene vil redusere vaktberedskapen i Solør ved at lensmannskontoret vil bli lagt under andre politidistrikt. Ser statsråden faren for at en eventuell nedleggelse vil skape problemer ved at det ikke vil være nok ansatte til å fylle vaktlistene etc., og at en dermed etter min mening får en redusert sikkerhet for den enkelte borger? Ser statsråden denne faren, og hva vil han eventuelt gjøre for å kompensere for dette?

Statsråd Odd Einar Dørum: Jeg har forståelse for at representanten på forskjellig vis vil ha meg til å kommentere et konkret enkeltspørsmål lenge før enkeltspørsmålet er vurdert i en sammenheng. Da går jeg ut fra at representanten også har forståelse for at jeg svarer som jeg gjør, nemlig at jeg a) skjønner hva han sier, b) skjønner hvorfor han er opptatt av det, men c) at jeg har tenkt å gå fram på den måten at når Strukturutvalget har framlagt sin innstilling, så skal den bli lagt ut til en grundig høring.

Jeg skjønner selvfølgelig behovet for sammenheng når det gjelder det vi kaller for straffesakskjeden, og den trygghet som folk skal ha. Rent generelt ønsker vi i Norge å ha en desentralisering når det gjelder straffesakskjeden, og da må vi selvfølgelig ha rett til å vurdere strukturen, men det skal skje på en demokratisk måte med full og bred deltakelse, slik jeg har sagt jeg vil legge opp til.

Presidenten: Presidenten kunne kanskje fristes til å sitere noe som måtte ha vært sagt: Den som ber om lite, kan ikke forvente meget.