Stortinget - Møte onsdag den 26. mai 1999 kl. 10

Dato: 26.05.1999

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 5

Hallgeir H. Langeland (SV): Eg vil gjerne stilla følgjande spørsmål til utanriksministeren:

«EURATOM-direktivet ble vedtatt av EU 16. mars i 1996, og skal være innarbeidet i nasjonal lovgivning i alle EU-land innen mai 2000. Direktivet trekker en grense mellom lavaktivt avfall og avfall som ikke er aktivt. Det «ikke aktive» skal behandles som vanlig avfall og derved i prinsippet kunne spres hvor som helst. Føre var-prinsippet fravikes altså.

Hva er Regjeringens holdning til dette direktivet, og hva gjøres for å hindre at det gjennom EØS-avtalen blir implementert i norsk regelverk?»

Utenriksminister Knut Vollebæk: Rådsdirektiv 96/29/EURATOM, som representanten Langeland viser til, fastlegger grunnleggende sikkerhetsstandarder for vern av befolkningen og arbeidstakerne mot radioaktiv stråling.

Direktivet pålegger nasjonale myndigheter å regulere all radioaktiv bestråling og behandling av radioaktivt materiale med sikte på å redusere stråledosene til et minimum. Innsatsen forutsettes konsentrert om områder av strålemessig betydning. Visse strålekilder og visse bruksområder er derfor unntatt fra regulering. Avfall med svært lavt innhold av radioaktivitet klassifiseres som såkalt ikke-aktivt, da det anses ikke å utgjøre noe strålemessig problem. Slikt avfall er derfor unntatt fra regulering.

De fleste strålekilder og bruksområder som faller inn under direktivets unntaksregler, er heller ikke regulert i norsk lovgivning. Utgangspunktet for dette er at man alltid utsettes for en viss radioaktivitet fra naturens side, og at produkter som medfører en liten tilleggseksponering, kan unntas fra regulering. Dette gjelder i dag bl.a. enkelte elektriske produkter.

Direktivet er vedtatt i medhold av EURATOM-traktaten, som ikke inngår i grunnlaget for EØS-avtalen. Det er derfor ikke aktuelt å innlemme direktivet i EØS-avtalen.

Hallgeir H. Langeland (SV): Eg takkar statsråden for eit positivt svar.

Slik eg tolkar han, vil den norske regjeringa motarbeida alle forsøk frå EU på at dette skal implementerast i EØS-avtalen, og aktivt jobba for det. Det er ikkje tvil om at noko som Regjeringa har vore opptatt av før i alle fall, altså føre var-prinsippet, vil bli fravike dersom dette prinsippet blir innført. Men eg ser det slik at den norske regjeringa vil motarbeida at dette direktivet skal bli ein del av norsk lov.

Utenriksminister Knut Vollebæk: I denne sammenheng trenger vi faktisk ikke å motarbeide det heller. Det er ikke aktuelt å innlemme det i EØS-avtalen, som jeg sa, fordi det ikke inngår i grunnlaget for EØS-avtalen.