Stortinget - Møte onsdag den 2. juni 1999 kl. 10

Dato: 02.06.1999

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 38

Jan Johnsen (H): Jeg har følgende spørsmål til miljøvernministeren:

«Firmaet Applied Plasma Physics i Stavanger, som i dag leverer systemer for støvrensing til industrien, har ut fra dette designet et nedskalert system som vil kunne fjerne 90 pst. av støvutslippet fra vanlige piper.

Kan statsråden se på muligheten for å støtte igangsetting av et fullskalaprosjekt på Grünerløkka i Oslo for å få dokumentert miljøforbedringene i bydelen?»

Statsråd Guro Fjellanger: Støvutslipp fra veitrafikk og vedfyring gir dårlig luftkvalitet i byer og tettsteder og fører til store helseskader. Regjeringen har derfor vedtatt ambisiøse mål for bedre luftkvalitet. Det er anslått at når målet for svevestøv er nådd, vil dette gi en årlig helsegevinst bare i Oslo på 1,5 milliarder kr. En interdepartemental arbeidsgruppe utreder nå hvilke tiltak som er mest kostnadseffektive for å redusere bl.a. svevestøvutslippene.

For å nå målet om bedre luftkvalitet må utslippene av svevestøv både fra veitrafikk og vedfyring reduseres betydelig. Støvutslippene fra vedfyring kan reduseres ved å gå over fra vedfyring til f.eks. fjernvarme, ved å bytte ut eldre vedovner med nye, rentbrennende vedovner eller ved å rense utslippet.

Firmaet Applied Plasma Physics AS, APP, har designet en «rensehatt» som gir redusert støvutslipp fra vedfyring. Firmaet hevder å kunne oppnå en rensegrad på 80-90 pst. av støvutslippene. Dette er svært interessant. Etter søknad fra APP har Statens forurensningstilsyn stilt seg positiv til å bidra til finansieringen av en uttesting av produktet for å dokumentere effekten av teknologien.

Jeg er kjent med at APP har vært i kontakt med bl.a. Oslo kommune for å se på muligheten for fullskalatesting av produktet. Støvutslipp er et lokalt miljøproblem. De praktiske løsningene for å redusere disse bør derfor tilpasses de lokale forholdene. Bruk av APPs teknologi i fullskala bør derfor skje i samarbeid med lokale myndigheter.

Jeg vil framover vurdere om kommunene bør gis nye virkemidler for å redusere utslippene av svevestøv fra vedfyringen.

Jan Johnsen (H): Jeg takker for svaret, som jeg synes var positivt.

I henhold til offentlige myndigheters egen statistikk, Statistisk sentralbyrå og Statens institutt for folkehelse, genererer oppvarming av hus ved olje 50 pst. av svevestøvet målt i vekt, dvs. mer enn all biltrafikk samlet. I tillegg har svevestøvet fra ved- og oljefyring et høyere innhold av finstøv, som regnes som det mest helseskadelige fordi det trenger dypere inn i lungene. Målt i antall partikler står oppvarming etc. sannsynligvis for nesten 80 pst. av støvet i Oslo.

Vil Miljøverndepartementet ved statsråden gå inn i et samarbeid med Oslo kommune, slik at vi kan få en fullskala prøve her, når det har den enorme virkningsgraden som vi her snakker om? Oslo er jo den eneste byen i Norge hvor det virkelig er problemer om vinteren. Det er problemer også i andre byer, men ikke så store som de Oslo har. Her kan vi altså få en fantastisk mulighet, minister – eller president!

Statsråd Guro Fjellanger: Jeg tror vi får tilgi representanten Johnsen at han var litt kjapp med å adressere spørsmålet når han tross alt er engasjert i et så viktig spørsmål som luftkvalitet.

Jeg sa i mitt første svar at SFT allerede har stilt seg positiv til en uttesting av denne teknologien. Men jeg tror at dersom vi skal få til et fullskalaforsøk, er det også viktig å ha et samarbeid med Oslo kommune. Jeg tror derfor man må ha et samarbeid både med staten og med byen for å få dette til.

I tillegg til svevestøv er det dessverre også en rekke andre stoffer som påvirker luftkvaliteten. Derfor tror jeg at det å rense vedovner ikke løser alle problemer knyttet til luftkvalitet. Vi må helt åpenbart også se på biltrafikken. Men i forhold til problemene med svevestøv er det ikke noen tvil om at dette er et svært viktig virkemiddel. Jeg er derfor veldig positiv til at denne teknologien blir prøvd ut, og jeg vil bidra både gjennom SFT og gjennom kontakt med Oslo kommune til at dette kan skje.