Stortinget - Møte onsdag den 2. februar 2000 kl. 10

Dato: 02.02.2000

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 15

Terje Knudsen (Frp): Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til samferdselsministeren:

«Bergen har nylig måttet si nei til cruiseanløp grunnet begrensningene i seilingshøyde ved Askøybroen. For Bergen som cruisehavn er dette en uakseptabel situasjon, og det vises til de klare forutsetninger Stortinget la til grunn ved byggingen av Askøybroen som alternativ seilingsled, en forutsetning som et senere storting ikke tok hensyn til.

Vil statsråden på denne bakgrunn snarest legge frem en sak som gjør det mulig å ta i bruk Skjeljangersundet som alternativ seilingsled?»

Statsråd Dag Jostein Fjærvoll: Representanten Terje Knudsen reiser spørsmål om jeg vil legge fram en sak der Skjeljangersundet kan etableres som alternativ seilingsled til Bergen.

La meg starte med at etableringen av alternativ seilingsled til Bergen opprinnelig ble lagt inn som en forutsetning ved bygging av Askøybroen. Da hovedplanen for Askøybroen ble godkjent av Vegdirektoratet den 24. september 1986, var det med en løsning med brohøyde på 62 m og en alternativ seilingsled via Herdlaflaket og Det Naue.

Fiskeridepartementets godkjennelse, som var nødvendig å få for å kunne krysse Byfjorden, ble gitt den 12. januar 1990. Av de vilkår som ble stilt, var bl.a. at alternativ seilingsled over Herdlaflaket skulle være ferdig og klar til bruk før arbeidet med å innskrenke eller begrense ferdsel i Byfjorden ble påbegynt.

I forbindelse med arbeidet med reguleringsplan for ny seilingsled ble det fra flere hold reist krav om omfattende konsekvensutredninger av tiltaket, bl.a. på bakgrunn av naturverninteresser knyttet til området. Etter omfattende korrespondanse mellom vegkontoret, fylkesmannen, Kystdirektoratet, havnemyndighetene og møter i et tidligere oppnevnt kontaktutvalg, besluttet Miljøverndepartementet i 1992 at konsekvensutredninger skulle foretas.

Dette ble gjort, og på bakgrunn av utredningen konkluderte Miljøverndepartementet med at prosjektet ville medføre store negative miljømessige konsekvenser. Miljøverndepartementet foreslo derfor at saken ble forelagt Stortinget på nytt, med den konklusjon at utgraving av seilingsleden ikke skulle gjennomføres. Samferdselsdepartementet foreslo dette i statsbudsjettet for 1995, og Stortinget gav sin tilslutning.

På initiativ fra bl.a. Bergen kommune har Statens vegvesen Hordaland bistått med å vurdere en ny seilingsled til Bergen via Skjeljangersundet og Det Naue. Det er også startet opp et forprosjekt i samarbeid med lokale myndigheter for å få belyst aktuelle problemstillinger, herunder behovet for alternativ seilingsled.

I og med at Stortinget i 1994 sluttet seg til at etablering av seilingsled over Herdlaflaket ikke skulle gjennomføres, ble saken sist høst, da den på nytt ble aktualisert, overført fra Samferdselsdepartementet til Fiskeridepartementet, som er ansvarlig for slike tiltak. En etablering av en alternativ seilingsled vil derfor måtte prioriteres og behandles på ordinær måte av Fiskeridepartementet og Kystverket.

Terje Knudsen (Frp): Jeg oppfatter statsrådens svar som at det ikke er lagt lokk på saken, og at den nå vil bli vurdert i Fiskeridepartementet. Og hvis det er riktig, er jeg tilfreds med svaret.

Jeg må likevel få føye til at denne saken har vært en «hot» sak i Bergen i veldig mange år. Her står Bergen bys politikere og næringslivsinteressene sammen. Og det er jo ikke noen grunn til å legge skjul på at disse parter har vært i harnisk over at seilingsleden over Herdlaflaket aldri ble gjennomført. Det er i stor grad på grunn av at den opprinnelige byggeplanen forutsatte at seilingsleden skulle vært etablert før broen ble bygd. Broen og seilingsleden var ett prosjekt, der seilingsleden hadde prioritet før Askøybroen. Jeg er derfor veldig glad for at man nå skal se på denne saken på nytt, og jeg håper at statsråden kan bekrefte det jeg fikk inntrykk av i sted, nemlig at Fiskeridepartementet nå ser på Skjeljangersundet og problematikken rundt det på nytt.

Statsråd Dag Jostein Fjærvoll: Det jeg kan bekrefte, er at det ikke er lagt lokk på saken i og med at den er overført til det departementet som naturlig har ansvaret for denne delen av den offentlige sektor.

Når det gjelder Statens vegvesen Hordaland, har de gjort en grov vurdering av ny seilingsled til Bergen via Skjeljangersundet og Det Naue både når det gjelder utforming og kostnadsoverslag, slik at det har eksistert et arbeid med saken også i de siste årene. Men jeg kan altså ikke her og nå stå og bekrefte hvordan et annet departement vil håndtere saken videre, og hvilket sluttresultat de vil komme til i vedkommende departement.