Stortinget - Møte onsdag den 2. februar 2000 kl. 10

Dato: 02.02.2000

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 28

Presidenten: Dette spørsmålet, fra representanten Torill Haaland Horpestad til fiskeriministeren, vil bli tatt opp av representanten Jan Simonsen.

Jan Simonsen (Frp): Jeg har gleden av å stille følgende spørsmål til fiskeriministeren:

«Rogaland fylke har tidligere kommet dårlig ut ved tildeling av konsesjoner for oppdrettslaks. I Rogaland er det både plass og kapasitet til flere konsesjoner og økning i produksjonen. Rogaland fylke har et godt maritimt industrielt miljø, gode transportmuligheter og en kultur for internasjonalisering og eksport/import.

Vil det bli tatt hensyn til dette ved den kommende konsesjonstildelingen?»

Statsråd Lars Peder Brekk: 1999 var et godt år for norsk havbruksnæring. Det ble eksportert laks og ørret for i overkant av 12 milliarder kr – en økning på nesten 24 pst. fra året før. Dette viser at havbruk er en næring med et stort potensial, noe stadig flere nå begynner å få øynene opp for.

Flere vitenskapelige miljøer har pekt på at fiskeri og havbruk er den sektor som har de klart største naturgitte fortrinn for å lykkes i Norge og på sikt vil kunne dekke opp for store deler av den forventede nedgangen i olje- og gassinntektene.

Men som også de forskjellige rapportene understreker, foreligger det visse begrensninger, og det er også flere forutsetninger som må være til stede for en videre positiv utvikling av norsk havbruksnæring. Blant annet må det satses på forskning og utvikling for å lykkes, og det må arbeides videre for å sikre bedre markedsadgang for produktene.

Lakseavtalen med EU utløper sommeren 2002. Fiskeridepartementet tar i den forbindelse sikte på å videreføre den stabile situasjonen i næringen i forhold til markedet. Dette innebærer at Fiskeridepartementet vil legge til rette for en balansert vekst i havbruksnæringens videre utvikling.

Fiskeridepartmentet regulerer produksjonen i næringen på flere måter. I de senere år har den restriktive tildelingspraksisen sammen med fôrkvoteordningen vært de viktigste reguleringsformene. Fôrkvotene har blitt justert opp hvert år siden ordningen ble innført i 1996.

Vi vil nå starte arbeidet med tilrettelegging av en videre balansert vekst i havbruksnæringen. Jeg vil i denne prosessen holde nær kontakt med næringens organisasjoner. Jeg kan likevel skissere noen alternative løsninger og muligheter når vi skal legge til rette for produksjonsøkning. Vi kan velge å ta ut en økning innenfor de eksisterende konsesjonene, eller vi kan tildele nye konsesjoner, som representanten Simonsen henviste til. Det er også mulig å velge en kombinasjon av de nevnte alternativer.

Som nevnt er arbeidet med å tilrettelegge for videre balansert vekst i havbruksnæringen nettopp begynt. Jeg kan derfor ikke si noe om hvor eventuelle nye konsesjoner vil bli tildelt. Men områder hvor det i kommunenes planlegging er lagt til rette for havbruksnæringen med hensyn til lokaliteter, infrastruktur og miljø, vil naturlig nok ligge særdeles godt an. Jeg vil for øvrig vise til at Rogaland har 51 av totalt 843 matfiskkonsesjoner. Dette er omtrent det samme antall som f.eks. Nord-Trøndelag har.

Jeg tar sikte på at dette arbeidet skal gjøres i løpet av året, slik at eventuelle nye konsesjoner vil komme i produksjon etter utløpet av lakseavtalen sommeren 2002.

Jan Simonsen (Frp): Statsråden hadde et svært godt poeng da han nevnte at havbruk vil være et godt alternativ som vekstnæring etter hvert som oljevirksomheten trappes ned. Det er jo også et sentralt argument for å satse på å tildele konsesjoner til Rogaland.

Rogaland fylke er det fylket i Norge med den største verdiskapingen i forhold til innbyggertall, noe som i stor grad skyldes de maritime næringene. Forholdene ligger veldig godt til rette i fylket både for kystfiske og for fiskeoppdrett. Til tross for dette var oppdrettsnæringen svært misfornøyd med de tildelingene som ble gitt tidligere, så jeg håper og tror statsråden vil merke seg argumentene til fordel for nye konsesjoner i fylket, og at næringen dermed kan bli mer fornøyd med denne fiskeriministeren enn med enkelte tidligere fiskeriministre.

Statsråd Lars Peder Brekk: Det er riktig som representanten Simonsen understreker, at vi har et svært godt maritimt miljø i Rogaland, og det er også riktig at det danner et godt utgangspunkt for å vurdere ytterligere vekst innenfor marin sektor. Det må imidlertid være slik at når vi vurderer en økning i kapasiteten innenfor havbruksnæringen, så må en se det på en balansert måte, og se hele landet under ett.

Jeg vil ta hensyn til de synspunktene som her er kommet. Jeg ønsker at vi skal få en vekst som tar vare på det potensialet som ligger i de ulike områdene av landet – herunder selvsagt også i Rogaland – og tror det er særdeles viktig at vi greier å gjøre dette på et vis som gjør at man i de fleste deler av landet er fornøyd.