Stortinget - Møte onsdag den 1. mars 2000 kl. 10

Dato: 01.03.2000

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 4

Presidenten: Dette spørsmålet, frå representanten Dag Danielsen til utanriksministeren, vil bli svara på av utviklings- og menneskerettsministeren på vegner av utanriksministeren.

Dag Danielsen (Frp): Jeg vil gjerne få lov å stille følgende spørsmål til utenriksministeren som skal besvares av utviklings- og menneskerettighetsministeren:

«Ifølge Norsk Misjon i Øst foregår det omfattende krenkelser av religionsfriheten i Turkmenistan. Alle kirkesamfunn med unntak av to skal ha fått sin registrering tilbakekalt, troende blir arrestert og deportert, gudstjenester avbrutt osv. Spesiell bekymring er uttrykt vedrørende skjebnen til Shagildy Atakov og hans familie.

Vil Regjeringen bidra til å bringe klarhet i Atakovs skjebne, og hva vil den gjøre for å påtale krenkelsene av religionsfriheten i Turkmenistan?»

Statsråd Hilde Frafjord Johnson: Representanten Danielsen har helt rett i at utviklingen i Turkmenistan er bekymringsfull. Rapporter om alvorlige brudd på menneskerettighetene i landet og utnevnelsen av Nijazov til president på livstid viser dette klart.

I fjor høst var utenriksministeren i egenskap av OSSE-formann i Turkmenistan. I et møte med president Nijazov tok utenriksministeren opp aktuelle menneskerettighetsspørsmål, herunder spesielt den vanskelige situasjonen til Jehovas Vitner i landet.

Atakov-familiens historie kjenner vi fra et nylig brev fra Norsk Misjon i Øst og en rapport fra OSSEs kontor i Asjkhabad.

For Norge, som medlem av OSSEs ledertroika, er det naturlig å ta saken opp i OSSE. Gjennom OSSE har vi best mulighet til å påvirke land som Turkmenistan i positiv retning. Vi vil nå ta opp spørsmålet med OSSE-formannskapet og OSSEs kontor for demokratiske institusjoner og menneskerettigheter, ODIHR, i Warszawa. I tillegg vil vi ta initiativ til at det rettes en konkret henvendelse til OSSE-kontoret i Turkmenistan med anmodning om at man forfølger saken videre og rapporterer om utviklingen.

Avslutningsvis vil jeg minne om at vi under det norske OSSE-formannskapet la spesiell vekt på å styrke OSSEs rolle og engasjement i Sentral-Asia. Det er ingen tvil om at regionen står overfor meget store politiske, økonomiske, miljømessige og sosiale utfordringer – mange faktorer som har direkte effekt og konsekvens i forhold til menneskerettighetssituasjonen i landene. Dersom landene skal være i stand til å legge grunnlaget for en demokratisk utvikling og respekt for menneskerettighetene, må det internasjonale samfunnet engasjere seg aktivt og målrettet.

Dag Danielsen (Frp): Jeg takker ministeren for et meget positivt svar, og for at man allerede har pekt på de problemene som er der, og at man fortsatt vil påpeke det via OSSE.

Når det gjelder Atakov spesielt, kan jeg også nevne at han er samvittighetsfange hos Amnesty International, og at Turkmenistan tidligere har nektet å oppgi opplysninger om Atakov. Jeg er derfor glad for at dette blir fulgt opp.

Presidenten: Då går vi til spørsmål 14.