Stortinget - Møte onsdag den 12. april 2000 kl. 10

Dato: 12.04.2000

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 17

Per Roar Bredvold (Frp): Jeg ønsker å stille samferdselsministeren følgende spørsmål:

«Stange stasjon i Hedmark ble i desember 1999 stengt av Statens Jernbanetilsyn for av- og påstigning. Resultatet har blitt en taxiregning på ca. 1 mill. kroner.

Synes statsråden dette er forsvarlig bruk av offentlige midler, og hva vil statsråden gjøre for at de reisende får et så godt tilbud som mulig i dette området?»

Statsråd Terje Moe Gustavsen: Statens Jernbanetilsyn påla Jernbaneverket i desember 1999 med øyeblikkelig virkning å sørge for at det ikke foregikk av- og påstigning eller at publikum oppholdt seg på spor 2 på Stange stasjon. Vedtaket var begrunnet ut fra en sikkerhetsfaglig vurdering av forholdene på stedet. Før tilsynet traff sitt vedtak, hadde det gitt Jernbaneverket anledning til å iverksette nødvendige tiltak uten at dette ble etterkommet. Samferdselsdepartementet stadfestet tilsynets vedtak 1. mars i år.

Jernbaneverket har nå fått Det Norske Veritas til å vurdere sikkerheten ved alle stasjoner med lik utforming som Stange stasjon og til å foreslå eventuelle tiltak. For Stange foreslår Veritas at det bygges en ny sideplattform.

Jernbaneverket er i gang med å anlegge en midlertidig sideplattform, basert på Veritas" anbefaling, som skal stå klar i begynnelsen av juni. Den gamle mellomplattformen vil bli revet. Jernbaneverket vil da søke Statens Jernbanetilsyn om å åpne for samtidig på- og avstigning fra begge spor.

Jeg har også merket meg at stengningen har medført ekstrakostnader ved bruk av taxi, men er av den oppfatning at sikkerheten må komme først. Ansvaret for å befordre de reisende ligger i dette tilfellet hos NSB BA. Etter at Statens Jernbanetilsyn stengte spor 2 for av- og påstigning, valgte NSB å opprettholde tilbudet for de reisende med drosje fra Tangen til Stange og fra Stange til Hamar på de avganger som ble rammet.

Per Roar Bredvold (Frp): Jeg takker statsråden for svaret, som var et tilbakeblikk på hva som har skjedd ved Stange stasjon.

Statsråden sa at det skal bygges en midlertidig sideplattform som skal stå ferdig i begynnelsen av juni. Dette er positivt, men vil etter mitt syn ta noe lang tid. Slik jeg forstår det, må reisende frem til dette tidspunkt bruke taxi som NSB må betale. Synes ikke statsråden at man frem til en ferdig utbygd løsning forefinnes på Stange stasjon, har brukt svært mye penger til slike utgifter, penger som kunne vært brukt for å få fortgang i prosjektet samt redusert de ekstra ulemper de reisende vil få.

Statsråd Terje Moe Gustavsen: Jeg tør minne om at jeg i tillegg til et tilbakeblikk også viste til at her kan det komme løsninger.

Når det gjelder kostnader, anser jeg det som fornuftig at NSB har et best mulig transporttilbud i påvente av at Stange stasjon igjen kan åpnes for full trafikk. Konsekvensen kan ellers bli at folk som naturlig sogner til stasjonen, endrer sine reisevaner og slutter å bruke jernbanen. På sikt kan dette bety et større økonomisk tap for NSB, og jeg føler meg trygg på at det er disse vurderinger som har gjort at NSB har valgt den løsningen man nå har.

Per Roar Bredvold (Frp): Jeg takker nok en gang statsråden for svaret.

Kan statsråden love at de reisende dette gjelder – fram til Stange stasjon er åpen igjen – slipper å betale denne ekstrautgiften for økt taxibruk, slik praksis har vært fram til nå?

Statsråd Terje Moe Gustavsen: Jeg legger til grunn at den praksis man hittil har fulgt, også vil bli fulgt inntil videre, i påvente av at man finner en løsning på forsommeren under den klare forutsetning at løsningen tilfredsstiller de krav som Jernbanetilsynet setter.