Stortinget - Møte onsdag den 12. april 2000 kl. 10

Dato: 12.04.2000

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 21

Petter Løvik (H): Eg tillet meg å stille følgjande spørsmål til samferdselsministeren:

«Riksveg 60 mellom Stranda og Hellesylt har i mars månad vore stengd samanhengande i 17 dagar, og dessutan i kortare periodar, på grunn av mange ras og stor rasfare. Dette har skapt ein uhaldbar situasjon for både person- og godstransport. Vegen er ein trussel mot liv og helse, og skaper dessutan store problem for næringslivet i området.

Kva vil statsråden gjere for å løyse desse problema?»

Statsråd Terje Moe Gustavsen: Jeg har fått opplyst fra Statens vegvesen at rasproblemene på Rv 60 mellom Stranda og Hellesylt i hovedsak er knyttet til snøskredfare, og rasfaren er dermed begrenset til deler av året.

Det foreligger alternative løsninger for å rassikre vegen. Én løsning går ut på å bygge to korte tunneler ved de mest utsatte strekningene, til en kostnad på rundt 90 mill. kr. En fullgod rassikring av vegen innebærer imidlertid bygging av 5 km tunnel og 1 km ny veg i dagen, til en kostnad på rundt 250 mill. kr.

Fylkeskommunen må ta stilling til om prosjektet skal prioriteres ut fra de rammer som blir stilt til disposisjon for fylket i Nasjonal transportplan 2002-2011. Dette prosjektet, sammen med andre viktige prosjekter i Møre og Romsdal, må konkurrere om prioritet med Rv 653 Eiksundsambandet.

Petter Løvik (H): Eg takkar for svaret, sjølv om det var både defensivt og lite avklarande. Vi var mange som merka oss at statsministeren i si tiltredingserklæring ikkje sa noko om vegar og transport. Dette var skuffande, og vi hadde håpa på at vi i alle fall skulle få ein betre transportpolitikk enn det den førre regjeringa var i stand til å få fram, for her er vi nemleg midt inne i kjernen av distriktspolitikken. Her ligg det kjempemulegheiter å hente ut for eit offensivt næringsliv. Dessutan har vi tryggingsaspektet når det gjeld rassikringa.

Det er rett som statsråden seier, at det berre er delar av året at dette er eit problem på Rv 60, men vi snakkar trass i alt om halve året. Rv 60 er eit typisk eksempel blant mange fleire i Møre og Romsdal. Prioriteringane skal gjerast lokalt, og dei er gjorde lokalt. Men det som er hovudproblemet, er at vegløyvingane dei siste åra er halverte, og at vi dermed kjem meir og meir på etterskot.

Synest statsråden at den situasjonen er akseptabel, og vil statsråden eventuelt gjere noko med desse alvorlege problemstillingane?

Statsråd Terje Moe Gustavsen: I Regjeringens tiltredelseserklæring ble det sterkt fokusert på næringsutvikling og forutsetninger for næringsutvikling i hele landet. Gode kommunikasjonsmuligheter er en helt nødvendig forutsetning for at vi skal kunne få en slik utvikling.

Når det gjelder rassikring på den omtalte vei, har dette prosjektet på Rv 60 fjerde prioritet blant store rassikringsprosjekt i fylket. Jeg kunne nevne andre prosjekter. Tiden tillater ikke det, men jeg vil komme tilbake til dette i forbindelse med Nasjonal transportplan.

Jeg vil også vise til at det på årets budsjett er satt av spesielle bevilgninger til rassikring. Det er en vilje til å følge dette opp – det skal vi ta med oss videre, men da i forhold til de prioriteringer som fylket legger opp til.

Petter Løvik (H): Eg er glad for at samferdselsministeren no i alle fall seier at gode kommunikasjonar er viktig for næringsutvikling i Distrikts-Noreg. Det som er meir uklart, er kva samferdselsministeren konkret vil gjere med dette.

Prioriteringane skal vi, som eg sa, alltids klare å gjere lokalt. Men eg trur det her er fleire grep som må takast, og eg vil gjerne høyre om samferdselsministeren er einig med meg i det. Det eine er at det må fleire midlar inn. Vi må få slutt på den uttørkinga av vegmidlar som vi har sett gjennom svært mange år. Det andre som eg kunne hatt lyst til å få litt avklaring på, er om samferdselsministeren vil følgje vidare dei spennande forsøka som har vore nemnde, og som Høgre har jobba for i mange år, med eit offentleg/privat samarbeid ikkje berre om bygging, men også om drift av vegar. Det tredje er kostnadene – som vi har vore svært opptekne av – når det gjeld å bruke desse vegane, altså avgiftsnivået på drivstoff.

Eg ville gjerne hatt ei programerklæring frå den nye statsråden på desse tre områda.

Statsråd Terje Moe Gustavsen: Jeg tror ett minutt kan være noe snaut til hele den programerklæringen. Men la meg bare kort si følgende:

Vi tar imot invitten fra Høyre om å styrke de offentlige utgifter på dette området, fordi det selvsagt er slik at kravene er flere enn det midlene strekker til, og derfor er prioritering nødvendig.

Når det gjelder offentlig/privat samarbeid, vil jeg komme tilbake til vurderinger av eventuelle forsøksprosjekt i Nasjonal transportplan.