Stortinget - Møte onsdag den 12. april 2000 kl. 10

Dato: 12.04.2000

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 31

Presidenten: Dette spørsmålet, fra representanten Ågot Valle til justisministeren, vil bli tatt opp av representanten Lisbet Rugtvedt.

Lisbet Rugtvedt (SV): Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til justisministeren:

«Det er nå kraftige protestar i Europa på eit verdsomspennande amerikansk avlyttingsnettverk. Echelon-nettverket driv, ifølgje tidlegare CIA-sjef R. James Woolsley, med spionasje mot mellom anna europeisk industri. Andre kjelder hevdar at også regjeringar og politiske miljø vert overvaka.

Kan statsråden klargjere kva den norske regjeringa veit om Echelon, og kan det eventuelt vere aktuelt å be om ei forklaring frå amerikanske myndigheiter om kva Echelon er, og kva det vert brukt til?»

Statsråd Hanne Harlem: Påstander om at USA driver avlytting av kommunikasjon i Europa, ble allerede i 1998 fremsatt i en rapport som ble forelagt EU-parlamentet. Justisdepartementet gikk den gang gjennom rapporten og kom fram til at norske interesser ikke ble berørt på en slik måte at det var grunnlag for å ta dette opp med myndighetene i USA.

Presseoppslagene om Echelon i forrige uke gjorde at man fra departementets side ønsket ytterligere informasjon om de påstander som er fremsatt. Departementet har derfor bedt ambassaden i Washington om å fremskaffe nødvendig bakgrunnsinformasjon om systemet Echelon, herunder eventuell beskrivelse av systemet i offisielle amerikanske rapporter.

En tilsvarende henvendelse er sendt til EU-delegasjonen i Brussel, der departementet ber om å bli orientert om EUs behandling av spørsmål knyttet til Echelon, og departementet er så langt blitt orientert om at en komite i EU-parlamentet har gjennomført en undersøkelse med tittelen «The European Union and Data Protection». Det er foreløpig ikke kjent hvordan denne undersøkelsen vil bli fulgt opp.

Man skal imidlertid være oppmerksom på at alle med tilgang til nødvendig teknologi kan avlytte kommunikasjon som ikke er kryptert. Både i Norge og i andre land arbeides det derfor aktivt med å finne fram til hensiktsmessige sikkerhetsløsninger i elektroniske kommunikasjonssystemer.

Justisdepartementet samarbeider for tiden med Nærings- og handelsdepartementet og andre berørte departementer med sikte på å igangsette et interdepartementalt arbeid der et sentralt tema vil være bruk av kryptering for å ivareta borgernes og næringslivets behov for sikker kommunikasjon.

Lisbet Rugtvedt (SV): Jeg takker justisministeren for svaret.

Det er positivt at Regjeringen nå aktivt går ut og søker informasjon om Echelon. Mistanken mot Echelon dreier seg bl.a. om at amerikansk etterretning kanskje bidrar med informasjon som kan gi amerikansk næringsliv konkurransefortrinn framfor europeisk.

Tysk etterretning gikk allerede i 1998 ut og advarte tysk næringsliv mot avlytting, og har gitt råd om beskyttelse i forhold til dette. Justisministeren var inne på hva som gjøres for å redusere sårbarheten på norsk side overfor norsk næringsliv, men jeg vil gjerne høre om det kan være aktuelt – før dette arbeidet er ferdig – å gå ut med advarsler vedrørende den informasjonen som kommer fram under Regjeringens undersøkelser knyttet konkret til Echelon.

Statsråd Hanne Harlem: Det har jo for så vidt allerede gjennom pressen vært en del informasjon om at det er mulig å avlytte kommunikasjon som går gjennom luft. For øvrig syns jeg det er mest naturlig å avvente i hvert fall det arbeidets igangsettelse. Det blir en del av arbeidet å vurdere om det er grunn til – og i så fall på hvilken måte og med hvilket innhold – å gå ut med informasjon bl.a. til norsk næringsliv.

Lisbet Rugtvedt (SV): Jeg takker igjen justisministeren for svaret.

Det som har kommet fram gjennom pressen om Echelon, reiser en del interessante problemstillinger knyttet til moderne etterretning, for å kalle det det. Storbritannia skal ha gitt uttrykk for at å passe på nasjonens økonomiske velvære kan være en legitim grunn for overvåking på linje med rikets sikkerhet. Hva er justisministerens syn på dette?

Statsråd Hanne Harlem: Da tror jeg faktisk justisministeren er nødt til å krype til korset og si at det er av de spørsmålene justisministeren ikke har tenkt nøye nok igjennom til at jeg allerede nå har lyst til å svare på det i Stortinget.