Stortinget - Møte onsdag den 12. april 2000 kl. 10

Dato: 12.04.2000

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 35

Rolf Reikvam (SV): Jeg har et spørsmål til kirke-, utdannings- og forskningsministeren:

«Ifølge en kronikk i Dagbladet 6. april 2000 har en ved Fjell skole valgt å fordele elevene i 1. klasse, slik at en av klassene blir en ren ikke-norsk klasse. Bakgrunnen var ønske fra noen foreldre som var bekymret for sine barns språklige og sosiale utvikling. Klasseorganisering skal til vanlig ikke skje etter etnisk tilhørighet, jf. § 8-2 i opplæringslova.

Mener statsråden at en slik permanent klassedeling er i samsvar med loven, og vil statsråden ta initiativ for å hindre slik segregering i skolen?»

Statsråd Trond Giske: Etter opplæringsloven § 8-2 skal organiseringen av undervisningen til vanlig ikke skje etter faglig nivå, kjønn eller etnisk tilhørighet. Det betyr at når det foreligger særlige hensyn, kan organiseringen av undervisningen også skje etter slike prinsipper. Det må i hvert enkelt tilfelle gjøres en konkret vurdering av om organiseringen ligger innenfor rammen av opplæringsloven § 8-2. Hensynet til best mulig opplæring for elevene skal alltid stå i sentrum.

Det er først og fremst kommunen som vurderer om lovens krav er oppfylt på den enkelte skolen. Dersom foreldrene ikke er fornøyd med kommunens avgjørelse i en sak, kan de bringe saken inn for Staten utdanningskontor, som skal påse at kommunen følger loven. Utdanningskontoret kan også ta opp saker på eget initiativ.

Etter det jeg har brakt i erfaring, har ingen foreldre klaget til utdanningskontoret over klasseinndelingen ved Fjell skole. Jeg kan også opplyse at Statens utdanningskontor i Buskerud hittil ikke har funnet grunn til å foreta en nærmere kontroll av lovligheten.

Jeg legger stor vekt på at skolen skal være en møteplass for alle. Det skjer både gjennom sammensetningen av den enkelte klassen og gjennom arbeid på tvers av klasser og klassetrinn.

Det er opplyst at klasseinndelingen ved Fjell skole tar utgangspunkt i bosettingsmønsteret i området.

Fjell skole har lang erfaring med undervisning av elever med annet morsmål enn norsk, og skolen har arbeidet mye med å integrere elever med forskjellig kulturell og språklig bakgrunn.

Jeg legger til grunn at skolen, kommunen og Statens utdanningskontor har vurdert de skjønnspregede åpninger for organiseringen av undervisningen som ligger i loven, og funnet at organiseringen ligger innenfor rammen av loven. Jeg vil likevel be utdanningskontoret om fortsatt å følge utviklingen i saken.

Rolf Reikvam (SV): Jeg takker for svaret. Dette var vel nesten ansvarsfraskrivelse i forhold til det som er statsrådens ansvar, slik jeg oppfatter det. Vi skal være veldig forsiktig med å gripe inn overfor kommunene og den enkelte skole. De skal ha en stor grad av frihet. La meg understreke at det har jeg stor sans for. Men her har vi en lovformulering som er rimelig klar – og jeg vil si helt klar – på at vi ikke skal ha permanent inndeling etter etniske grenser. Da blir det litt for enkelt for meg når statsråden viser til at utdanningskontoret i Buskerud ikke har reagert og ikke fått noen henvendelse. Det er statsrådens ansvar, når slikt blir påpekt, å vurdere lovligheten av det i forhold til den loven han forvalter. Det hadde jeg forventet at han i noen grad hadde kommet inn på. Jeg hadde forventet at han ville komme inn på hvilket syn han har på dette, at han ikke bare skulle vise til utdanningskontoret i Buskerud.

Statsråd Trond Giske: Opplæringsloven § 8-2 er helt klar. Den sier at organiseringen til vanlig ikke skal skje etter etnisk tilhørighet. Jeg støtter fullt ut den formuleringen. Jeg syns det er et riktig prinsipp, og det er et prinsipp som skal følges.

Nå er formuleringen slik at det faktisk gis rom for i særlige tilfeller å kunne foreta en slik inndeling dersom man kommer til at en slik vurdering er riktig, men det er etter de opplysninger vi har, ikke tilfellet i denne saken. Det vi har brakt i erfaring, er at inndelingen faktisk har vært etter geografiske områder, og at det ikke er noen etnisk inndeling som har foregått ved Fjell skole. Jeg ser ingen grunn til å betvile de opplysningene når heller ikke utdanningskontoret har sett noen grunn til å gå inn på det, og det heller ikke er kommet en eneste klage fra en eneste forelder. Det er bakgrunnen, og det er ingen ansvarsfraskrivelse fra statsrådens side.

Rolf Reikvam (SV): Det er jo en inndeling etter etnisk gruppering. Det er snakk om tre klasser. I to av klassene går det litt over ti elever i hver klasse med norsk bakgrunn. Jeg har veldig vanskelig for å forstå argumentet om at det er geografi som er avgjørende. De kunne delt inn dette slik at det ikke var ti elever med norsk bakgrunn i hver klasse, men eksempelvis sju-åtte. Da hadde en fått en fordeling med ulike etniske grupperinger i alle de tre klassene, ikke bare i to av dem. Så argumentet om at dette har skjedd på grunn av geografien, har jeg vanskelig for å akseptere. Og det betyr også at hvis en skole kan bruke geografiargumentet, kan en, hvis elevene mer eller mindre bor i bestemte gettoer, få lov til å danne klasser ut fra eventuelle gettoer. Det ville jo være en forferdelig utvikling hvis vi kom dit at en kunne argumentere slik, sette sammen klassene ut fra geografi og dermed bryte loven – hvis en da gjør det.

Statsråd Trond Giske: En av de tingene SV og Arbeiderpartiet stort sett har vært enig om, er at elevene skal få anledning til å gå på skole i sitt nærområde. Det har vi stått sammen om fordi vi mener det er viktig at barn får lov å gå sammen med de barna de omgås i nabolaget. Ifølge de opplysninger vi har fått, er det grunnlaget for organiseringen av klassene på Fjell skole, at barn skal få gå i samme klasse fordi de bor i det samme nabolaget. Jeg har ingen grunn til å betvile de opplysningene. Hvis representanten Reikvam sitter med helt andre opplysninger, vil jeg være veldig glad for å få overbrakt dem. Men det er altså grunnlaget for organiseringen på Fjell skole. Og i og med at verken foreldre eller utdanningskontoret har sett noen grunn til å klage på dette, ser jeg heller ingen grunn til å gripe inn. Det er svaret. Det er ingen ansvarsfraskrivelse, men vi anser ikke dette for å være brudd på loven.