Stortinget.no

logo
Hopp til innhald
Til framsida

Stortinget - Møte onsdag den 10. mai 2000 kl. 10

Dato:
President: Hans J. Røsjorde
Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 11

Ivar Østberg (KrF): Jeg vil få stille følgende spørsmål til samferdselsministeren:

«Flytilbudet i den folkerike regionen rundt Evenes er for dårlig og kan ikke godtas. En stamflyplass som Harstad/Narvik Lufthavn kan ikke ha dårligere ruter innenfor landsdelen enn småflyplassene har. Fra Evenes til Tromsø går det et middagsfly og et kveldsfly, til Bodø et morgenfly og et sent kveldsfly. Den andre veien er tilbudet enda dårligere. Forbindelsene til og fra Finnmark og Helgeland er svært dårlige.

Hva vil statsråden gjøre for å bedre forholdene?»

Statsråd Terje Moe Gustavsen: Flyrutetilbudet til og fra Harstad/Narvik Lufthavn Evenes har vært vurdert i Samferdselsdepartementet ved flere anledninger de senere årene, med bakgrunn i lokale og regionale ønsker om bedring i flyrutetilbudet.

Staten kjøper flyrutetjenester etter anbudsprinsippet når transportstandardsituasjonen i et område ikke er tilfredsstillende, såkalt forpliktelse til offentlig tjenesteytelse, FOT.

Det har etter min vurdering ikke skjedd noe nytt i den senere tid som tilsier at staten bør kjøpe flyrutetjenester etter anbud til og fra Evenes.

Denne vurderingen baseres på flere forhold. Det er i dag to flygninger på kommersiell basis tur/retur fra Evenes til henholdsvis både Bodø og Tromsø. Videre er det etablert et godt og effektivt hurtigbåttilbud mellom Harstad og Tromsø, med to daglige avganger hver veg. Staten kjøper flyrutetjenester mellom Narvik og Bodø. Det er også etablert god korrespondanse på ruter fra Evenes og sørover til Helgeland. Alt i alt gir derfor dagens eksisterende kollektivbaserte tilbud fra Harstad/Narvik-regionen gode reisemuligheter.

Til slutt vil jeg også nevne at et lite selskap ved navn Kato Air en periode drev et kvalitetsmessig godt rutetilbud på kommersiell basis, med base ved Harstad/Narvik Lufthavn Evenes, med to rundturer daglig morgen og ettermiddag til både Tromsø og Bodø. Rutetilbudet ble nedlagt etter en periode fordi det ikke ble brukt i tilstrekkelig grad, noe som indikerer at dagens tilbud er dekkende i forhold til behovene.

Ivar Østberg (KrF): Jeg takker for svaret.

Jeg er klar over at det gjennom lang tid har vært vurdert tilbud, nettopp fordi brukerne i den mest folkerike regionen i Nord-Norge ikke er fornøyd med rutetilbudet. Jeg er også klar over at departementet har hevdet, bl.a. i svar til Harstad kommune så sent som i april i år, at transporttilbudet er godt nok, dette på tross av en henvendelse fra ordførerne i Harstad, Alstahaug, Stjørdal, Brønnøy og Hammerfest.

Mange landsdelsdekkende institusjoner har ikke mulighet og påføres utrolig store kostnader på grunn av et for dårlig tilbud. Jeg vil derfor få lov til å stille tilleggsspørsmålet: Gjør ikke dette inntrykk på statsråden?

Statsråd Terje Moe Gustavsen: I vurderingen av hvorvidt det er aktuelt å gå inn og kjøpe flyrutetjenester, sørger selvsagt departementet for å innhente informasjon fra de berørte kommuner, fylkeskommuner og brukergrupper. Det er selvsagt slik at vi til enhver tid tar imot signaler fra brukerne, men vi må gjøre en helhetsvurdering i forhold til om det er aktuelt å gå inn og kjøpe flyrutetjenester og da gå bort fra driften på kommersiell basis. Det er denne totalvurderingen som foreløpig har gitt den konklusjon at det ikke er aktuelt å gå inn og kjøpe flyrutetjenester på de nevnte strekninger.

Ivar Østberg (KrF): Jeg må da få spørre hvilke vurderinger som ligger til grunn for at det fra Stokmarknes til Bodø skal være seks daglige tur/returreiser. Fra Vesterålen går det ruter over Evenes til Narvik, som fra sin småflyplass har tre daglige tur/returruter. Hva er det som gjør at disse rutene kan komme inn under FOT-systemet, men at Evenes som stamflyplass ikke kan få et like godt tilbud?

Statsråd Terje Moe Gustavsen: Representanten Østberg nevner eksempler på andre tilbud i regionen, og dette er, som representanten Østberg sier, tilbud som har blitt etablert etter FOT-ordningen. Det er, som jeg sier, en totalvurdering som ligger til grunn for hvorvidt man skal gå inn og kjøpe tjenester, og i denne sammenheng må jeg bare gjenta at vi foreløpig ikke har sett grunn til å gå inn og kjøpe tjenester i forhold til Harstad/Evenes til tross for at vi har kjøpt tjenester på de strekninger som representanten Østberg refererer til.

: