Stortinget.no

logo
Hopp til innhald
Til framsida

Stortinget - Møte fredag den 9. juni 2000 kl. 9

Dato:
President: Kirsti Kolle Grøndahl

Dokument: 

Sak nr. 2

Innstilling fra familie-, kultur- og administrasjonskomiteen om barnehage til beste for barn og foreldre

Talarar

Votering i sak nr. 2

Votering i sak nr. 2

Presidenten: Under debatten er det satt fram i alt sju forslag. Det er:

  • forslagene nr. 1-4, fra Per Sandberg på vegne av Fremskrittspartiet

  • forslag nr. 5, fra Trond Helleland på vegne av Høyre

  • forslagene nr. 6 og 7, fra Ågot Valle på vegne av Sosialistisk Venstreparti

Presidenten har forstått at noen ønsker å gi stemmeforklaring.

Trond Helleland (H): I tillegg til forslag nr. 5, som er fra Høyre, vil jeg be Høyres representanter om å stemme for forslag nr. 2, fra Fremskrittspartiet, som er en direkte henvisning til kontantstøtteavtalen og et forsøk på å oppfylle punktet om forsøk med trygdemodellen i inntil tre kommuner. Så jeg ber Høyre om å stemme for forslagene nr. 2 og 5 og imot resten.

Per Sandberg (Frp): Bare kort: Vedrørende forslag nr. 5, fra Høyre, vil jeg anbefale Fremskrittspartiets stortingsgruppe å stemme for det subsidiært.

May-Helen Molvær Grimstad (KrF): Eg må kome med ei ny stemmeforklaring når det gjeld forslag nr. 2, frå Framstegspartiet. Der står det at «Stortinget ber Regjeringen om å igangsette eit forsøk med trygdemodellen i inntil tre kommuner, jf. Innst. S nr. 200 (1997-1998) og kontantstøtteavtalen…» osv.

Eg vil då vise til avtalen, der det står følgjande:

«Regjeringen bes om å ta initiativ til forsøk med trygdemodellen i inntil tre kommuner som er positivt innstilt til å bruke denne modellen. Forsøkene skal gjennomføres når det er oppnådd større grad av likeverdighet av rammevilkår for private og kommunale barnehager …»

(Presidenten klubbar.) For å seie det kort: Vi vil då stemme for det forslaget, men under føresetnad av det som ligg i kontantstøtteavtalen i forhold til meir likebehandling av kommunale og private barnehagar.

Presidenten: Presidenten vil mene at dette var et innlegg som gikk godt utover en stemmeforklarings rammer, men presidenten har forstått at også Kristelig Folkeparti ønsker å stemme for forslag nr. 2.

Da er vi klare for votering. Vi begynner med forslagene nr. 6 og 7, fra Sosialistisk Venstreparti.

Forslag nr. 6 lyder:

«Individuell rett til barnehageplass lovfestes med virkning fra 2004.»

Forslag nr. 7 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen legge frem forslag til minimumsstandarder for den totale bemanning i barnehager.»

Votering:Forslagene fra Sosialistisk Venstreparti ble mot 6 stemmer ikke bifalt.

Presidenten: Det voteres så over forslagene nr. 1, 3 og 4, fra Fremskrittspartiet.

Forslag nr. 1 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen om å foreta en fullstendig revisjon av barnehageloven med sikte på en liberalisering og likestilling i loven mellom de forskjellige typer barnepass. En slik liberalisering bør også ha som formål å redusere det offentliges rolle på dette området.»

Forslag nr. 3 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen om å utarbeide en stortingsmelding som behandler konsekvensene av en omlegging av finansieringen av barnehagesektoren der alle offentlige tilskudd til barnehager går inn i barnetrygden og ikke til barnehagene.»

Forslag nr. 4 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen om å utvide kontantstøtteordningen til også å gjelde 3-åringer.»

Votering:Forslagene fra Fremskrittspartiet ble med 83 mot 16 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 13.45.17)

Presidenten: Det voteres så over forslag nr. 2, fra Fremskrittspartiet. Forslaget lyder:

«Stortinget ber Regjeringen om å igangsette forsøk med trygdemodellen i inntil tre kommuner, jf. Innst. S. nr. 200 (1997-1998) og kontantstøtteavtalen mellom Fremskrittspartiet, Kristelig Folkeparti, Høyre, Senterpartiet og Venstre.»

Høyre og Kristelig Folkeparti har varslet at de vil stemme for forslaget.

Voteringstavlene viste at det var avgitt 51 stemmer for forslaget fra Fremskrittspartiet og 51 stemmer imot forslaget.(Voteringsutskrift kl. 13.45.43)

Presidenten: Er det noen som har stemt feil? Hvis ikke, vil presidenten varsle at hun har stemt imot, og at forslaget dermed er forkastet.

May-Helen Molvær Grimstad (KrF) (frå salen): Eg veit eg er litt seint ute, men eg vil tru at både Venstre og Senterpartiet ville stemme for forslag nr. 2, frå Framstegspartiet.

Presidenten: Presidenten mener at det burde man ha avklart før vi kom til votering. Representanter for Venstre og Senterpartiet må i tilfelle melde seg, det er ikke tilstrekkelig at Kristelig Folkeparti melder seg.

Carl I. Hagen (Frp): Jeg tror faktisk årsaken var at presidenten forsøkte å avbryte stemmeforklaringen til representanten Molvær Grimstad. Stemmeforklaringen gikk ut på – og det har skjedd etter at debatten var avsluttet – at det har kommet nye opplysninger. Hun viste spesielt til en avtale som også omfattet andre partier. Hun var overhodet ikke utenfor stemmeforklaringsprinsipper som er forutsetningen for å stemme. Derfor er det helt naturlig at Venstre og Senterpartiet ikke fikk anledning til å være klar over dette, fordi de ikke fikk den stemmeforklaringen. Grunnen til at vi har stemmeforklaringer, er at Stortingets vedtak skal være i samsvar med Stortingets oppfatning.

Presidenten: Presidenten er helt klar over at stemmeforklaringer er av den grunn. Men presidenten mener at disse forhold bør man avklare før debatten er avsluttet, og at en stemmeforklaring i tilfelle skal gå ut på det stemmeforklaringer skal gå ut på, og ikke slik Molvær Grimstad startet sin stemmeforklaring – med noe helt annet. Den dreide seg verken om Senterpartiets eller Venstres stemmegivning.

Er det noen fra Senterpartiet og Venstre som ønsker å gi stemmeforklaring?

Marit Tingelstad (Sp): Da fraksjonslederen for Senterpartiet i denne komiteen ikke er til stede i dag, må jeg bare beklage at det ikke har vært god nok koordinering mellom sentrumspartiene. For meg kom dette litt fort, og dermed stemte jeg imot. Det gjorde antakelig også en del av de andre i gruppen. Men hvis det er slik å forstå at dette er i forhold til en tidligere inngått avtale, vil vi stemme for. Men jeg kan heller ikke forstå hvorfor dette var fremmet som et forslag nå, hvis det allerede var inngått en avtale. Derfor var jeg veldig usikker og valgte å stemme imot.

Det blir da opp til presidenten om hun tillater noen ny avstemming eller ikke. Men dette er forklaringen på at jeg ikke stemte annerledes enn jeg gjorde.

Presidenten: Er det slik at Senterpartiet ber om en ny votering?

Marit Tingelstad (Sp): Ja, det er det mest korrekte – hvis vi kan få lov til det?

Presidenten: Med tingets godkjennelse tar vi voteringen én gang til, men presidenten må si at dette er meget ureglementert – på mange vis.

Vi tar da forslag nr. 2, fra Fremskrittspartiet, opp til ny votering.

Votering:Forslaget fra Fremskrittspartiet bifaltes med 56 mot 46 stemmer.(Voteringsutskrift kl. 13.49.32)

Presidenten: Det voteres så over forslag nr. 5, fra Høyre. Forslaget lyder:

«Stortinget ber Regjeringen i budsjettet for 2001 legge frem forslag om brukerstyrt finansiering av barnehagene, hvor den offentlige støtten samles i en statlig stykkpris som følger barnet til den barnehagen foreldrene velger uavhengig av om denne er privat eller kommunalt drevet.»

Fremskrittspartiet har varslet at de vil stemme for dette forslaget.

Votering:Forslaget fra Høyre ble med 67 mot 34 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 13.49.56)Komiteen hadde innstillet:

St.meld. nr. 27 (1999-2000) om barnehage til beste for barn og foreldre – vert å leggja ved møteboka.

Votering:Komiteens innstilling bifaltes enstemmig.

Statsråd Karita Bekkemellem Orheim overbrakte 1 kgl. proposisjon (se under Referat).