Stortinget.no

logo
Hopp til innhald
Til framsida

Stortinget - Møte onsdag den 27. oktober 1999 kl. 10

Dato:
President: Gunnar Breimo
Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 18

Jan Johnsen (H): Jeg har følgende spørsmål til samferdselsministeren:

«I forbindelse med rassikring av Trollstigen er det nå besluttet at veien skal stenges 14. august de neste 3 årene. August måned er en stor turistmåned med spesielt mange tyske og franske turister. Det er heller ikke uvanlig at cruiseskip anløper området langt ut i august. Trollstigen er en nasjonal turistattraksjon og må derfor prioriteres slik at stengingen blir så kort som mulig.

Vil statsråden sørge for at så skjer?»

Statsråd Dag Jostein Fjærvoll: I løpet av våren 1999 ble det registrert flere tilfeller med nedfall av mindre stein og steinblokker på Trollstigveien, og den 8. mai kom det betydelige nedfall tre ganger. Nærmere undersøkelser viste at nedfallene kom fra et større fjellparti relativt høyt over veien.

Statens vegvesen har senere fått utført analyser av stabiliteten i området, og det ble konkludert med at det måtte iverksettes sikringsarbeider. Siden disse arbeidene skal utføres i om lag 700 meters høyde over havet og før snøen kommer, er det begrenset hvor lenge en kan arbeide utover høsten. Dette er bakgrunnen for at Statens vegvesen har tatt initiativ og iverksatt sikringsarbeidet fra 11. august i år.

Dette tidspunkt har Statens vegvesen fastsatt i samråd med den lokale turistnæring nettopp for å ivareta disse interessene. I midten av august er turisttrafikken, etter det jeg har fått opplyst, dabbet av, og det er tatt hensyn til turistbåtanløp til Åndalsnes i denne forbindelse.

Sikringsarbeidene, slik det nå legges opp til, vil bli fullført i løpet av 2001. Dersom sikringsarbeidet ikke kan foregå som planlagt, må vi regne med at det blir nødvendig å arbeide på vegen også i høstsesongen etter 2001. Jeg regner med at en lokalt søker å tilpasse stengingen til tiden omkring 15. august, og jeg vil derfor ikke gå imot den gjennomføringsplan som det er lagt opp til.

Gunnar Breimo hadde her gjeninntatt presidentplassen.

Jan Johnsen (H): Jeg takker ministeren for svaret.

Nå er det slik at reiselivsnæringen der oppe ønsker å ha iallfall en ukes lengre drift i området enn det den har i dag. Ønsket der oppe fra er at dette blir trukket en uke lenger ut i august. Kan samferdselsministeren se på muligheten av at dette kan skje? Det er reiselivssjefen der oppe som spesielt ønsker dette. Jeg er klar over at det har vært møter med næringen, og at en er kommet fram til et kompromiss. Men for Norge som turistland er det uhyre viktig å holde denne veien, som den attraksjonen den er, åpen iallfall en uke til.

Statsråd Dag Jostein Fjærvoll: Jeg registrerer ønsket fra turistnæringen i området. Jeg synes det er rimelig at turistnæringen og Statens vegvesen snakker sammen på nytt. Jeg vil vel tro at en uke fra eller til ikke nødvendigvis er det som er det avgjørende, hvis man likevel greier å fullføre prosjektet i løpet av 2001, som forutsetningen er. Så jeg kan vel svare at jeg forventer at man tar en dialog på dette og finner praktiske løsninger innenfor de tidsrammer og den økonomi man har til rådighet.

Jan Johnsen (H): Jeg takker for svaret, som jeg syns var både positivt og konstruktivt. Jeg regner med at det går an å få til den uken som reiselivsnæringen her ber om.

Jeg har imidlertid et siste spørsmål til statsråden, og det går på selve økonomien i dette. Nå er det slik at dette går over fylkets midler. Men dette er en nasjonal turistattraksjon, og det vil derfor være helt naturlig at disse midlene blir bevilget over et nasjonalt budsjett og ikke nødvendigvis går direkte på fylket. Ser ministeren noen mulighet for at det kan bli en særordning for Trollstigen når det gjelder finansieringen? Jeg er blitt gjort kjent med at 10,5 mill. kr til rassikringsmidler i området har blitt tatt vekk fra andre prosjekter for å bli overført til Trollstigen. Det syns jeg er uheldig for dette fylket.

Statsråd Dag Jostein Fjærvoll: Slike ting som har skjedd rundt Trollstigen, er ikke noe man i budsjettsammenheng har tatt forhåndshøyde for. Det betyr at når akutte situasjoner oppstår, må man finne praktiske løsninger. Det er gjort. Man har derfor vært nødt til, iallfall i en foreløpig fase, å «låne» midler av andre konti, både sentralt og mellom fylker.

Det er rimelig å bruke rassikringsmidler til dette prosjektet. Midlene på rassikringssiden er økt noe til neste år. Om vi greier å finne dekning for hele beløpet innenfor økte rassikringsmidler, tør jeg ikke svare på i dag. Vi ser nå på finansieringen, og jeg regner med at det nok må tas noe innenfor fylkesrammen på ordinær måte, men i hvor stor grad, vil jeg få lov til å komme tilbake til Stortinget med på et senere tidspunkt.

: