Stortinget - Møte onsdag den 17. november 1999 kl. 10

Dato: 17.11.1999

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 51

Grethe G. Fossum (A): Jeg tror at dette spørsmålet får bli mellom kulturministeren, presidenten og undertegnede:

«I de siste 10 årene har det vært stor økning i antall korsbåndskader, blant annet hos kvinnelige håndballspillere. Noen hevder at dette skyldes underlaget i idrettshallene, men at det finnes lite forskning på dette området.

Hva vil statsråden gjøre for at idrettsforskning, blant annet på dette området, settes i gang?»

Statsråd Åslaug Marie Haga: Kulturdepartementet er svært oppmerksom på sikkerheten for utøverne i våre idrettsanlegg. I forbindelse med spillemiddelordningen er det satt som krav at alle planer for idrettsanlegg skal gis en forhåndsgodkjenning før det kan fremmes søknad om midler. Forhåndsgodkjenningen tar utgangspunkt i idrettsfunksjonelle krav.

Departementet har i flere år deltatt i det pågående europeiske standardiseringsarbeidet for idrettsdekker.

I 1995 gav departementet ut en håndbok om golv i flerbrukshaller, og det ble utarbeidet en standard anbudsbeskrivelse. Det ble satt krav om at anbudsbeskrivelsen skal benyttes ved anskaffelse av idrettsgolv i anlegg som det skal søkes spillemidler til. Kravspesifikasjonen, som er en del av anbudsbeskrivelsen, lister opp en rekke funksjonskrav. Dette gjelder både idrettsfunksjonelle krav og tekniske krav. Spesifikasjonen ble utarbeidet i samarbeid med en egen faggruppe, hvor bl.a. Norges Håndballforbund og Norges byggforskningsinstitutt var representert.

I perioden 1989-92 gjennomførte Norges byggforskningsinstitutt en undersøkelse av friksjon mellom idrettsgolv og håndballsko i 29 flerbrukshaller i Oslo-, Bergens- og Trondheimsområdet. Prosjektet ble i hovedsak finansiert med midler fra Norges allmennvitenskapelige forskningsråd, med bl.a. Kulturdepartementet som delfinansiør. Hovedresultatene av undersøkelsene kan stort sett oppsummeres som følger:

  • Det er relativt liten forskjell i friksjonsverdiene mellom parkettgolv og de vanligste typer kunststoffdekker.

  • Spredningen i friksjonsresultatene er minst like store for de forskjellige typer sko som mellom de forskjellige typer golv.

At skovalg har stor betydning for friksjonsforholdene, bekreftes av undersøkelser foretatt i Frankrike og et senere felles dansk/norsk forskningsprosjekt.

Departementet er innstilt på å bidra til videreføring av forskningsarbeidet på området.

Grethe G. Fossum (A): Jeg vil gjerne takke for det grundige og positive svaret.

Det vi kan være enige om, er at det oppstår mange korsbåndskader, og at dette har økt, men det kan ikke helt avkreftes at det skyldes gulv og sko. Det kan nok også være andre årsaker.

Det vi vet om saken, er at flere kvinner enn menn får korsbåndskader. Det skjer oftest i kampsituasjon, og vi vet også at bare halvparten av dem som har fått korsbåndskader, kommer tilbake igjen med den samme funksjonsdyktighet som de hadde før skaden.

Innen idrett er det mye skader. Bjørn Dæhlie, Vegard Ulvang og Thomas Alsgaard har hatt ryggproblemer, og de lærde strides om det skyldes dobbelttakene eller skøytingen. Mye av den forskningen som har foregått innen idrett, går på å bedre prestasjoner. Svært lite tror jeg går på det å hindre skader.

Mitt spørsmål er: Ønsker idrettsministeren, er lik kulturministeren, å gi midler til økt forskning på dette området?

Statsråd Åslaug Marie Haga: Representanten Fossum peker på en viktig sak. Det er helt nødvendig å øke kunnskapen hvis vi skal greie å utvikle en god idrettspolitikk, en idrettspolitikk som har basis i idrett for alle.

Departementet er innstilt på å bidra til at vi kan øke forskningsinnsatsen. Vi yter allerede i dag en betydelig innsats, bl.a. gjennom et større forskningsprogram i Forskningsrådet, det såkalte idrettsforskningsprogrammet, hvor vi vil bidra med 7 mill. kr i 1999. Jeg vil også nevne at vi øremerker midler til FoU i forhold til Norges Idrettsforbund. Der er situasjonen at midlene har økt noe de senere årene. Vi er nå oppe i omtrent 1 pst. av bevilgningene til NIF, og vi har en ambisjon om å øke det til 2 pst. Dette er noe vi vil komme tilbake til i idrettsmeldingen som vi skal presentere for Stortinget før jul.

Presidenten: Dermed er sak nr. 1 på dagens kart ferdighandsama.