Stortinget - Møte onsdag den 29. november 2000 kl. 10

Dato: 29.11.2000

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 8

Gunnar Halvorsen (A): «Det foregår nå en økonomisk sparekampanje i NRK, der også distriktskontorene blir berørt. Den lokale forankring som distriktskontorene har, er av avgjørende betydning for lytternes tillit til NRK.

Vil statsråden skjerme distriktskontorene for NRKs eventuelle kutt?»

Statsråd Ellen Horn: Jeg vil gjerne få understreke at NRK er organisert som et aksjeselskap. Dette gjør at selskapet er gitt vide fullmakter i forhold til den forretningsmessige driften av selskapet. En slik frihet er nødvendig for at NRK skal kunne operere effektivt i en stadig mer dynamisk kringkastingssektor. Selskapet står overfor raske endringer i teknologi, en tilspisset konkurransesituasjon og vesentlige utfordringer som følge av digitaliseringen.

NRK befinner seg for tiden i en presset økonomisk situasjon. På selskapets generalforsamling i år ble styret pålagt å bringe NRKs driftsresultat i balanse. Jeg mener at det er særlig viktig at NRKs styre nå gis spillerom til å foreta de nødvendige innsparinger og omprioriteringer. Jeg vil derfor forholde meg til at styret må treffe de nødvendige vedtak uten instruks fra kulturministeren som generalforsamling.

Men jeg legger til grunn at dersom NRKs styre skulle komme med forslag som ville føre til endringer i den distriktsmessige profil, vil det i samsvar med selskapets vedtekter bli forelagt generalforsamlingen, og dermed bli behandlet politisk.

På et rent generelt grunnlag er det mitt klare inntrykk at NRK også i fremtiden vil ivareta sin allmennkringkasterrolle gjennom en godt utbygd regional organisasjon.

Per Ove Width hadde her overtatt presidentplassen.

Gunnar Halvorsen (A): Jeg takker for svaret.

Distriktskontoret er jo NRKs største suksess, og det er en bevisst kringkastingspolitikk. I tredje kvartal hadde distriktssendingene en daglig lytteroppslutning på i gjennomsnitt 33 pst., og i Sogn og Fjordane og i Finnmark på 50 pst. I svært mange fylker er distriktssendingen i NRK nr. 2-avis. Det er altså mangfoldet i media vi snakker om. Det var vel to byer i Nord-Norge nå som la ned nr. 2-avisen, og i svært mange distrikter er det faktisk bare monopolaviser.

Lokal forankring og kunnskap er noe som identifiseres med distriktskontorer. De formidler lokal kultur, musikk, organisasjonsliv og samfunnsdebatt. Kan statsråden medvirke til at Stortinget får en samlet vurdering av hvordan NRK ivaretar sitt lisensfinansierte oppdrag som allmennkringkaster i alle deler av landet, før det eventuelt skjer en svekkelse av distriktskontorene?

Statsråd Ellen Horn: Distriktskontorstrukturen er også etter Kulturdepartementets syn et spørsmål av særlig stor viktighet og av stor betydning for det norske folk. Der er vi ubetinget enige. Dersom det skulle oppstå en situasjon hvor styret fremmer forslag til vesentlige endringer i denne strukturen, vil det, som jeg allerede har sagt, være påkrevd å ta det opp i generalforsamling, og det vil så være departementets og statsrådens oppgave eventuelt å bringe saken videre til Stortinget.