Stortinget - Møte onsdag den 10. januar 2001 kl. 10

Dato: 10.01.2001

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 12

Magnhild Meltveit Kleppa (Sp): Eg skal få stilla følgjande spørsmål til samferdselsministeren:

«Ryfylkevegen, Rv 13 og Rv 520, er aktuell som nasjonal turistveg. Lokalt er det frå involverte kommunar og faglege instansar brei semje om at Lysefjorden bør vera startpunkt og Håra endepunkt for ein nasjonal turistveg i Ryfylke.

Vil statsråden, med bakgrunn i føresett finansieringsmodell og framdriftsplan frå Vegdirektoratet, ta initiativ til ei slik løysing?»

Statsråd Terje Moe Gustavsen: Statens vegvesen har satt i gang et prosjekt for å utvikle et opplegg med nasjonale turistveger, jf. St.meld. nr. 46 for 1999-2000, Nasjonal transportplan 2002-2011. De utvalgte vegstrekningene skal gi den vegfarende en opplevelsesrik og variert kjøreopplevelse i det ypperste av norsk natur. De skal også være turistprodukter med høy nasjonal kvalitet, noe som er viktig i markedsføringen av Norge som reisemål for turister.

Det foreligger forslag på forprosjektnivå for Ryfylkevegen og fire andre strekninger, Hardanger, Lofoten, langs Atlanterhavsvegen og i Geiranger/Trollstigen, som er til godkjenning i Vegdirektoratet. Basisen for godkjenning er kjøreopplevelsen. I samråd med Utvalget for nasjonale turistveger, og med tilråding fra faggruppen, har Vegdirektoratet kommet fram til at i Ryfylke kan strekningen fra Røldal til vestenden av Tysdalsvatnet innenfor Tau være interessant som nasjonal turistveg.

Når vi skal velge ut de nasjonale turistvegene, har vi en grundig prosess hvor det benyttes rådgivere og fagpersoner med forskjellig bakgrunn og erfaring. I Utvalget for nasjonale turistveger deltar representanter fra bl.a. Norges Turistråd, Reiselivsbedriftenes Landsforening, Norges Automobil-Forbund, Direktoratet for naturforvaltning og Kommunenes Sentralforbund. I tillegg deltar en spesialistgruppe av erfarne fagfolk med god kjennskap til satsingsområdet.

Det er viktig å legge faglige vurderinger til grunn. Med bakgrunn i bl.a. stort lokalt engasjement vil jeg imidlertid be Vegdirektoratet foreta en ny gjennomgang av denne saken hva angår turistvegen i Ryfylke.

Magnhild Meltveit Kleppa (Sp): Eg takkar statsråden for eit positivt svar.

I St.prp. nr. 1 for 1998-99 frå Samferdselsdepartementet vert det lagt grunnleggjande rammer for statleg satsing på nasjonale turistvegar, og eg trur at det er det som no vert følgt opp i Transportplanen. I proposisjonen er det m.a. sagt at turistane sine opplevingar og behov må stå i fokus, at vegstrekningane skal gå i område med storslagen natur og/eller store kulturverdiar, og òg at føresetnaden for satsing er lokalt initiativ og engasjement. Dette er seinare streka under i brev til søkjarane.

Så fekk Ryfylkevegen i oktober 1999 tilsegn om å setja i gang søknadsarbeid med strekninga Lysefjorden-Røldal. Det er på det grunnlaget at det har vekt rettkommen undring at premissane er endra undervegs, med dei følgjer det kan få for både reduserte midlar, redusert oppleving og redusert tiltrekkingsevne.

Statsråd Terje Moe Gustavsen: Vi legger til grunn de rammene som er trukket opp så langt, og det er også det som er vektlagt i Regjeringens framlegg i forhold til Nasjonal transportplan.

Jeg er for øvrig enig i at det må være turistopplevelsen – kjøreopplevelsen, om man vil – som er det grunnleggende, og derfor skal status som turistvei henge høyt. Men det er samtidig viktig at man ser dette som en stimulans til lokalt næringsliv og lokalt reiseliv, og derfor er det også riktig å vektlegge det lokale engasjement og de lokale holdninger. Og det er særlig med basis i det siste at jeg vil be Vegdirektoratet om en ny gjennomgang av saken vedrørende Ryfylke.

Magnhild Meltveit Kleppa (Sp): Eg er svært glad for den vektlegginga statsråden her gjer òg av dei reisefaglege vurderingane og den stimulansen som eit slikt prosjekt vil vera for lokalt reiseliv i eit område der det er store opplevingar til gode for mange.

Det går fram av søknaden at dette handlar om eit spleiselag mellom stat og involverte kommunar for å gje fleire turistar rasteplassar, foto- og opplevingspunkt. Det handlar òg om brei semje mellom lokale politiske instansar, ordførarane i dei kommunane det gjeld og lokale faglege instansar, alt frå vegsjefen i Rogaland til Reisemål Ryfylke og landskapsanalysar. Statssekretær Eirin Sund har òg vore på synfaring og har uttrykt støtte til Lysefjorden som startpunkt.

Mitt spørsmål er: Vil ein òg leggja vekt på lokale faglege instansar sitt syn?

Statsråd Terje Moe Gustavsen: Jeg vil si det slik at lokalt engasjement vil bli tillagt vekt. Det vil jeg be om at Vegdirektoratet gjør, og da forutsetter jeg at man trekker inn relevante faglige og andre lokale instanser i den vurderingen.