Stortinget - Møte onsdag den 17. januar 2001 kl. 10

Dato: 17.01.2001

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 10

Gunnar Kvassheim (V): Jeg stiller følgende spørsmål til samferdselsministeren:

«Samferdselskomiteen har stilt seg positiv til utvikling av et nytt konsept for hurtigferjer. Det er vist til at det kan ligge til rette for at denne ferjetypen kan settes inn på strekningen Tau–Stavanger. Tross tidligere velvilje sier Vegdirektoratet nå at det ikke er plass til investering i dette sambandet de nærmeste årene.

Vil statsråden medvirke til at hurtigferjeprosjektet Tau–Stavanger kan få en snarlig realisering?»

Statsråd Terje Moe Gustavsen: Det har i flere år pågått arbeid med fornying av ferjene i riksvegsambandene for å skaffe sikrere, mer effektive og miljøvennlige ferjer. Utviklingen av gassferja M/F «Glutra» er det mest omfattende og så langt – etter Vegdirektoratets vurdering – det mest vellykkede av disse prosjektene. Også prosjekter med elektrisk drevne ferjer, kabelferje og utvikling av middels hurtiggående ferjer er interessante utviklingsprosjekter som må nevnes i denne sammenhengen.

Jeg ser positivt på at det arbeides med utvikling av nye prosjekter. Ut fra en transportmessig vurdering er det likevel viktig å understreke at investering i nye ferjetyper også vil måtte tilpasses behov for fornying av eksisterende flåte og de økonomiske rammer som er stilt til disposisjon for investeringer i ferjeflåten. Som kjent foreslo Regjeringen i budsjettforslaget 2001 å prioritere stamveg- og viktige distriktssamband i 2001. Stortinget hadde ingen merknader til dette. Også i Nasjonal transportplan tilrås det å skifte ut gamle ferjer i distriktssamband. I tillegg må dessuten nevnes at en ikke uvesentlig del av investeringene i 2001 vil måtte brukes til investeringer i eksisterende ferjer for å bedre miljø og sjøsikkerhet. Også framover vil det trolig måtte brukes store summer på opprusting av eksisterende ferjeflåte.

Vegdirektoratet opplyser at ferjetilbudet Stavanger–Tau er godt når det gjelder kapasitet, åpningstid og frekvens. En eventuell investering i hurtigferje vil være fordelaktig for trafikantene på grunn av redusert reisetid. Dersom hurtigferjer kan erstatte deler av hurtigbåttilbudet på samme strekning, vil dessuten fylkeskommunen kunne spare utgifter ved å redusere hurtigbåttilbudet. Statens utgifter til riksvegferjedrift vil på den annen side øke. Bare ombygging av ferjekaiene er kostnadsregnet til om lag 12 mill. kr.

Vegdirektoratet har på ny vurdert behov for investeringer i riksvegferjedrifta de nærmeste årene, og har sett på situasjonen i sambandet Stavanger–Tau spesielt. Konklusjonen er at stamvegsamband med kapasitetsproblemer og distriktssamband med små og eldre ferjer må prioriteres.

Eventuell bruk av katamaranferjer av typen Ferry Cat 120 må vurderes i forhold til behov mv. i de aktuelle ferjesambandene. Med de økonomiske rammer som er stilt til disposisjon og med eksisterende behov for investeringer i riksvegferjedrifta, ser jeg det som vanskelig å gi Statens vegvesen pålegg om å medvirke til en snarlig realisering av hurtigferjer til sambandet Stavanger–Tau på bekostning av andre samband, men jeg gjentar at jeg ser svært positivt på utviklingen av nettopp ferjetypen.

Gunnar Kvassheim (V): Det vi snakker om her, er et prosjekt som har interesse og betydning utover den strekningen som ferjen er tenkt å trafikkere, og det føler jeg at statsråden bekrefter i sitt svar. Det burde være av nasjonal interesse å få utviklet dette konseptet fordi det både kunne fått anvendelse andre steder i Norge og være aktuelt for eksport. Det aktuelle selskapet er villig til å realisere dette prosjektet utenom investeringsrammen. Så det vi snakker om her, er en økning av kapitalkostnadene, ettersom driftskostnadene også vil bli betydelig redusert. Mitt spørsmål er om statsråden er villig ut fra et dugnadsperspektiv til å imøtekomme ønsket fra fylkesordføreren i Rogaland om et møte for å drøfte dette prosjektet med sikte på å kunne få en realisering.

Statsråd Terje Moe Gustavsen: Det er for så vidt to spørsmål vi diskuterer her. Jeg ser sammenhengen – ved å realisere et ferjeprosjekt Stavanger–Tau og da bruke denne ferjetypen, kan man gjennom dette oppnå både fordeler med andre kommunikasjonsmidler og med utviklingspotensialet i denne ferjen. Men tross alt er vi nødt til samtidig å se om det kan gjøres uten å forrykke prioriteringen – hvor det er riktig å sette inn nytt ferjemateriell – altfor sterkt. Der synes jeg det er vanskelig å foreta en så sterk omprioritering som man må gjøre dersom man umiddelbart skal sette inn nytt materiell mellom Stavanger og Tau.

Jeg vil imidlertid likevel se nærmere på hvordan vi kan bidra til utvikling av ferjetypen, og selvsagt skal jeg heller ikke ha noe imot en ytterligere kommunikasjon med Rogaland fylkeskommune og herunder eventuelt et møte med fylkesordføreren.

Gunnar Kvassheim (V): Det er positivt sett i lys av at Vegdirektoratet konkluderte med at en ikke så at det var behov for et slikt møte. Det mener jeg det er. Legges godviljen til her fra statens og andre aktørers side, bør det være mulig å få realisert dette prosjektet uten at det får nevneverdig skadevirkning for andre prosjekter. Og jeg vil peke på at grunnen til at dette fremstår som interessant, er den samfunnsøkonomiske gevinst som man helt åpenbart vil få. Kostnaden, slik den fremstår når andre enn Vegdirektoratet ser på det, bør være overkommelig, så jeg håper at kontakten med fylkesordføreren, som statsråden her åpner for, kan bidra til at dette prosjektet bringes videre og ikke stilles i bero, slik jeg oppfatter at Vegdirektoratet la opp til.

Statsråd Terje Moe Gustavsen: Jeg kan forsikre representanten Kvassheim om at vi skal sørge for en god kommunikasjon med både Rogaland fylkeskommune og andre aktører som har interesser i dette prosjektet, ikke minst også med dem som står for utviklingen av selve ferjekonseptet.