Stortinget.no

logo
Hopp til innhald
Til framsida

Stortinget - Møte onsdag den 31. januar 2001 kl. 10

Dato:
President: Lodve Solholm
Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 26

Presidenten: Dette spørsmålet er stilt av representanten Randi Karlstrøm til olje- og energiministeren. Det vil bli besvart av miljøvernministeren som rette vedkommende, og det blir tatt opp av representanten Kari Økland.

Kari Økland (KrF): Je g vil få stille følgende spørsmål til miljøvernministeren:

«De senere tids havarier langs kysten har vist en mangelfull koordinering av beredskapsressurser. Fokus er rettet mot en ansvarspulverisering, som danner grunnlaget for mangelfull koordinering. I motsetning til handelsfartøy, som i realiteten representerer en begrenset forurensningsfare, kan en ulykke forbundet med petroleumsindustrien ha et større forurensningspotensial.

Er beredskapen forbundet med dette koordinert mer tilfredsstillende, eller mangler det også her en høyere koordinerende myndighet?»

Statsråd Siri Bjerke: Det er mye bra med norsk beredskap mot akutt forurensning. Aksjonene ved de siste havariene var vellykkede, men viste også at det er en rekke forbedringspunkter av forebyggende og beredskapsmessig karakter. Dette er punkter vi nå har hatt tak i.

Når det gjelder petroleumsvirksomheten på sokkelen, er operatørene i medhold av forurensningsloven pålagt å ha en beredskap for å ta hånd om akutt forurensning. Den enkelte operatør må etter pålegg fra Statens forurensningstilsyn, som er det sentrale myndighetsorganet for beredskap mot forurensning, utarbeide egne beredskapsplaner basert på miljørisikoanalyser. På bakgrunn avgodkjente planer blir operatørene pålagt å ha beredskapsutstyr og personell, og å gjennomføre den nødvendige opplæring og de nødvendige øvelser. Petroleumsindustrien er således pålagt en beredskap for selv å kunne aksjonere og ta hånd om oljesøl fra sin virksomhet.

På norsk sokkel har selskapene en egen beredskapsorganisasjon, Norsk Oljevernforening for Operatørselskaper – NOFO. NOFO har opprettet fem oljeverndepoter med tilknyttet personell langs kysten. I tillegg har hver operatør beredskapsmateriell på den enkelte installasjon for å kunne ta hånd om mindre oljesøl og å være førstelinje ved større søl før utstyret fra depotene kan være på plass.

Grunnen til at vi på dette området har en mer tilfredsstillende situasjon, er i første rekke at vi har å gjøre med en stasjonær virksomhet hvor aktørene er kjente og også tar ansvar. Dermed er forurensningslovens hovedregel om at den som driver en virksomhet som kan medføre fare for akutt forurensning, skal sørge for en nødvendig beredskap for å hindre forurensing, i sterkere grad gjennomført.

Kari Økland (KrF): Jeg takker statsråden for svaret. Men dersom det oppstår en krisesituasjon forbundet med petroleumsvirksomheten, vil det vel være vesentlig å ha en god oversikt over tilgjengelige ressurser og deres kapasitet. Senere tids erfaringer tyder på at beredskapen ikke er tilstrekkelig. Deler statsråden denne bekymring, og vil hun gjøre noe med det? Og hva vil hun eventuelt gjøre?

Statsråd Siri Bjerke: Jeg deler det syn at den totale sikkerheten langs kysten og beredskapen absolutt kan bli bedre. Det er grunnen til at Regjeringen nå har satt i gang et arbeid når det gjelder bedre forebygging, bedre overvåkning og bedre beredskap.

Men når det gjelder beredskapen knyttet til oljevirksomheten, er situasjonen at vi har en god beredskap, og at vi har en god samordning mellom denne delen av beredskapen og den øvrige oljevernberedskapen i vårt land. Behovet for en styrking vil derfor først og fremst gjelde den totale oljevernberedskapen, som går utover det som også er oljeselskapenes ansvar. Her vil Regjeringen selvfølgelig videreføre arbeidet med en god samordning.

Kari Økland (KrF): Jeg takker igjen for svaret.

Det har tidligere vært referert til et arbeid med å integrere informasjonen fra Forsvarets radar, Kystverkets trafikksentraler og operatørselskapenes faste installasjoner på norsk sokkel m.m. Har statsråden kjennskap til dette arbeidet, og hva som er statusen i dette arbeidet?

Statsråd Siri Bjerke: Når det gjelder det forebyggende arbeidet og muligheten for å styrke det, går det bl.a. ut på å få til en mye bedre utnyttelse av Forsvarets radar- data inn i den sivile virksomheten. Dette er ett av de områdene Regjeringen har tatt tak i når det gjelder å få til en styrking. Det vil også være viktig å arbeide videre med merking av seilingsleder for å få til en bedre sikkerhet. Det arbeides nå med en bedre samordning og en styrking av de ressursene som finnes, så dette vil bli fulgt opp.

Presidenten: Vi går tilbake til spørsmål 17.

: