Stortinget - Møte onsdag den 7. februar 2001 kl. 10

Dato: 07.02.2001

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 18

Åse Wisløff Nilssen (KrF): Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til justisministeren:

«I juni 1999 vedtok Stortinget en lov om midlertidig endring i politiloven og straffeprosessloven. Lovendringen utvidet politiets adgang til å undersøke om personer bærer våpen på offentlig sted, og skulle gjelde i tre år. Lovhjemmelen skulle forebygge straffbare handlinger, og den åpnet for planmessige aksjoner fra politiets side. Den skulle også ha en trygghetsskapende og forebyggende effekt.

Har den midlertidige loven blitt benyttet av politiet, og hva er erfaringene med den så langt?»

Statsråd Hanne Harlem: Den nye bestemmelsen i politiloven § 10 var ment å styrke politiets kontrollmuligheter, først og fremst i forbindelse med forhåndsplanlegging av aksjoner for å kunne avdekke våpen på offentlig sted i situasjoner og på steder der vold erfaringsmessig gjerne utøves.

Bestemmelsen trådte i kraft 1. september 1999 og ble gitt som midlertidig lov med en gyldighetstid på tre år. Hensikten var bl.a. at man i løpet av denne tiden ville kunne opparbeide erfaringsgrunnlag, både med hensyn til praktiseringen av bestemmelsen og hvilke effekter man oppnådde.

Ulovlig bæring av våpen på offentlig sted knyttet opp mot situasjoner der vold lett utøves, har i hovedsak vært et problem i de største byene. Forhåndsplanlagte aksjoner fra politiets side har derfor først og fremst vært aktuelt der. En evaluering av politiets erfaring med den nye bestemmelsen vil bli gjennomført før utløpet av den nevnte treårsperioden – dvs. innen 1. september 2002, altså om halvannet år.

Ved rundskriv av 30. august 1999 til samtlige politidistrikt redegjorde Justisdepartementet for praktiseringen av bestemmelsen. Politihøgskolen sørger for opplæring av studentene i bruk av metalldetektor, og politiets materielltjeneste har sendt ut informasjon om anskaffelse av det aktuelle utstyret.

Det foreligger pr. i dag ikke nøyaktig oversikt over hvor ofte og i hvilke sammenhenger bestemmelsen har vært benyttet. Politidirektoratet opplyser at man vil sørge for å innhente opplysninger for året 2000, og at man deretter vil følge opp med halvårlige innrapporteringer. Selve evalueringen av bestemmelsen vil bli påbegynt i høst.

På forespørsel opplyser politiet i flere distrikter at det kriminelle miljøet nå synes å ha innrettet seg på politiets håndheving av knivforbudet og den utvidede adgangen til visitering. Det rapporteres at man til tross for utstrakt aktivitet fra politiets side nå sjeldnere påtreffer personer som bærer kniv eller annet våpen på gaten. Det er imidlertid for tidlig å si om denne tendensen vil vedvare. Større politidistrikter rapporterer at personer og gjenger fra de kriminelle miljøer likevel har våpen og kniver lett tilgjengelig og får dem brakt til seg når de mener å ha behov for det. Ved evalueringen av bestemmelsen vil man sørge for at også slike forhold blir tatt med ved vurderingen av erfaringene.

Politidirektoratet opplyser for øvrig at Oslo politidistrikt under en forberedt aksjon i helgen 26.–28. januar i år undersøkte 228 personer og beslagla ett skytevåpen og to kniver.

Åse Wisløff Nilssen (KrF): Jeg takker for svaret.

Jeg synes det var meget positivt at Politidirektoratet vil sørge for å innhente opplysninger for år 2000 og videre følge opp med halvårige innrapporteringer. Da har vi større mulighet til å se hvordan den endringen vi gjorde, reelt fungerer.

Tilbakemeldinger jeg har fått, viser at bruken av metalldetektor synes tungvint – iallfall blir det hevdet. Vil statsråden følge opp og undersøke om anskaffelsen av metalldetektorer er tilfredsstillende, om disse blir brukt, og om det er behov for justeringer underveis, og da totalt sett – eksempelvis hva som blir definert som «offentlig sted»?

Statsråd Hanne Harlem: Jeg skal ta med de momentene som representanten Åse Wisløff Nilssen nevner, nettopp for å være sikker på at det tas med i evalueringen, slik at politidistriktene dermed får en oppfordring til eventuelt å uttale seg dersom de har synspunkter på det, som ledd i den evalueringen vi er nødt til å gjennomføre.