Stortinget.no

logo
Hopp til innhald
Til framsida

Stortinget - Møte tirsdag den 27. februar 2001 kl. 10

Dato:
President: Kirsti Kolle Grøndahl

Sak nr. 1

Forsvarsministerens redegjørelse i Stortingets møte 18. januar 2001 om bruken av våpen med utarmet uran og mulige helseskader ved dette

Talarar

Votering i sak nr. 1

Votering i sak nr. 1

Presidenten: Under debatten har Kristin Halvorsen satt fram to forslag på vegne av Sosialistisk Venstreparti.

Odd Einar Dørum får ordet til stemmeforklaring.

Odd Einar Dørum (V): Jeg vil gi en stemmeforklaring på vegne av Kristelig Folkeparti, Senterpartiet og Venstre.

Når det gjelder forslag nr. 1, vil vi ikke stemme for det nå. Vi vil avvente det arbeid som statsråden har igangsatt for å utvirke at slik ammunisjon nå ikke brukes, og vi vil avvente innstillingen fra WHO, men vi forbeholder oss retten til når som helst å komme tilbake til realiteten i forslag nr. 1.

Når det gjelder forslag nr. 2, vil vi stemme for det.

Grethe Fossli (A): Når det gjelder forslag nr. 1, har vi samme innstilling som sentrumspartiene. Statsråden signaliserte at det jobbes med saken, og at undersøkelser pågår. Vi vil derfor ikke stemme for forslaget.

Når det gjelder forslag nr. 2, har jeg fått opplyst at UNEP nå forsøker å komme inn i Irak, men har foreløpig fått avslag. FN holder altså på også med denne saken. Jeg anbefaler derfor Arbeiderpartiets medlemmer å stemme imot.

Presidenten: Flere har ikke bedt om ordet til stemmeforklaring, og det voteres nå over forslag nr. 1 fra Sosialistisk Venstreparti. Forslaget lyder:

«Stortinget ber Regjeringen ta initiativ til et internasjonalt forbud mot bruk av ammunisjon som inneholder utarma uran.»

Votering:Forslaget fra Sosialistisk Venstreparti ble mot 7 stemmer ikke bifalt.

Presidenten: Det voteres så over forslag nr. 2 fra Sosialistisk Venstreparti.

Forslaget lyder:

«Stortinget ber Regjeringen ta initiativ til et internasjonalt forskningsprogram i regi av FN med sikte på å klarlegge økt hyppighet av kreft og andre helseskader blant befolkningen i Sør-Irak etter 1991.»

Votering:Forslaget fra Sosialistisk Venstreparti ble med 74 mot 34 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 14.36.18)

Presidenten: Presidenten foreslår at forsvarsministerens redegjørelse i Stortingets møte den 18. januar 2001 om bruken av våpen med utarmet uran og mulige helseskader av dette vedlegges protokollen. – Det anses vedtatt.