Stortinget - Møte onsdag den 14. mars 2001 kl. 10

Dato: 14.03.2001

Formalia

Presidenten: Representanten Erna Solberg, som har vært permittert, har igjen tatt sete.

Det foreligger to permisjonssøknader:

  • fra Arbeiderpartiets stortingsgruppe om sykepermisjon for representanten Leif Lund fra og med 14. mars og inntil videre

  • fra representanten Hilde Frafjord Johnson om permisjon i dagene 14. og 15. mars for å delta i prosjektmøte i regi av Verdensbanken i Washington

Disse søknader foreslås behandlet straks og innvilget. – Det anses vedtatt.

Fra første vararepresentant for Rogaland fylke, Olaf Gjedrem, foreligger søknad om fritak for å møte under representanten Hilde Frafjord Johnsons permisjon i dagene 14. og 15. mars av velferdsgrunner.

Etter forslag fra presidenten ble enstemmig besluttet:

  • 1. Søknaden behandles straks og innvilges.

  • 2. Vararepresentantene, for Hordaland fylke Kari Manger og for Rogaland fylke Svein Helgesen, innkalles for å møte i permisjonstiden.

  • 3. Kari Manger innvelges i Lagtinget for den tid hun møter for representanten Leif Lund.

Presidenten: Kari Manger og Svein Helgesen er til stede og vil ta sete.

Valg av settepresidenter

Presidenten: Presidenten vil foreslå at det velges to settepresidenter for Stortingets møte i dag – og anser det som vedtatt.

Presidenten ber om forslag på settepresidenter.

Carl I. Hagen (Frp): Jeg tillater meg å foreslå Per Ove Width og Øyvind Korsberg.

Presidenten: Per Ove Width og Øyvind Korsberg er foreslått som settepresidenter. – Andre forslag foreligger ikke, og Per Ove Width og Øyvind Korsberg er enstemmig valgt som settepresidenter for dagens møte.

Statsråd Olav Akselsen overbrakte 2 kgl. proposisjoner:

  • 1. Om endringer på statsbudsjettet for 2001 under Miljøverndepartementet som følge av opprydningsaksjonene etter forlisene av «Green Ålesund» og «John R» (St.prp. nr. 47 for 2000-2001)

  • 2. Om endringer på statsbudsjettet for 2001 i forbindelse med overføring av ansvaret for Arbeidsmiljø- og sikkerhetsavdelingen for Kommunal- og regionaldepartementet til Arbeids- og administrasjonsdepartementet (St.prp. nr. 54 for 2000-2001)

Presidenten: Proposisjonene vil bli behandlet på reglementsmessig måte.

Representanten John I. Alvheim vil fremsette et privat forslag.

John I. Alvheim (Frp): På vegne av representanten Harald T. Nesvik og meg selv fremmer jeg forslag om å utvide pasientombudenes rolle til også å dekke primærhelsetjenesten.

Presidenten: Representanten Inge Lønning vil fremsette et privat forslag.

Inge Lønning (H): På vegne av representantene Jan Petersen, Petter Løvik og meg selv tillater jeg meg å fremsette forslag om gjeninnføring av støtte til delvis dekning av skolepenger for elever ved utenlandske eller internasjonale videregående skoler.

Presidenten: Representanten May Britt Vihovde vil fremsette et privat forslag.

May Britt Vihovde (V): På vegner av Lars Sponheim, Odd Einar Dørum, Gunnar Kvassheim og meg sjølv vil eg fremja eit forslag om kriseprogram mot overdoseepidemien.

Presidenten: Representanten Morten Lund vil fremsette et privat forslag.

Morten Lund (Sp): Jeg vil få legge fram et forslag på vegne av Odd Roger Enoksen og meg selv om å gjennomføre tiltak slik at hensynet til matvaretrygghet og dyre- og folkehelse blir bedre ivaretatt i Norges handelsavtaler med andre land.

Presidenten: Forslagene vil bli behandlet på reglementsmessig måte.