Stortinget.no

logo
Hopp til innhald
Til framsida

Stortinget - Møte onsdag den 21. mars 2001 kl. 10

Dato:
President: Hans J. Røsjorde
Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 10

Presidenten: Dette spørsmålet, fra Leif Helge Kongshaug til fiskeriministeren, vil bli besvart av miljøvernministeren på vegne av fiskeriministeren.

Leif Helge Kongshaug (V): Jeg ønsker å stille følgende spørsmål til fiskeriministeren, som jeg forstår vil bli besvart av miljøvernministeren:

«Havområdene utenfor Nordvestlandet er av de mest trafikkerte, værharde og urene i landet. Årlig seiler 13 000 skip på strekningen. Trafikken er voksende som følge av stor fiskeriaktivitet, økt oljevirksomhet og store utbygginger som metanolfabrikken på Tjeldbergodden og modernisering av Hydro Aluminium på Sunndal.

Er statsråden enig i at det nå er behov for økt fokus på sikkerheten langs kysten av Nordvestlandet, og at etablering av en trafikksentral på nordmørskysten er et riktig og nødvendig tiltak?»

Statsråd Siri Bjerke: Jeg er enig i at det er behov for større oppmerksomhet omkring sikkerheten langs kysten vår. Regjeringen har derfor iverksatt et arbeid omkring sikkerhet til sjøs som involverer en rekke departementer. Dette er det redegjort for i tidligere spørretimer i år.

Representanten Kongshaug etterspør etablering av trafikksentral for Nordvestlandet spesielt. Sikkerhet til sjøs må ses i en bredere sammenheng. Det er flere faktorer som spiller inn, og som virker sammen for å bedre sikkerheten.

En helt grunnleggende forutsetning er at det er personer med god farvannskunnskap om bord på fartøyene. Fra 1. mai 1995 ble det derfor innført losplikt innenfor grunnlinjen for fartøyer over 500 bruttotonn, og med lavere grenser for fartøyer med farlig eller forurensende last. For Nordvestlandet og Trøndelag, med unntak av Trondheimsfjorden, var det tidligere ikke losplikt. Fartøyer av enhver størrelse og med alle typer last kunne fritt seile uten los også i indre farvann.

En annen sentral faktor er kartene og navigasjonshjelpemidlene fartøyene har til disposisjon. For eksempel har Veritas tidligere anslått at man ved bruk av nøyaktige elektroniske kart, kombinert med elektroniske navigasjonshjelpemidler, kan redusere antallet grunnstøtinger med opptil 40 pst. Forbedring av sjøkartene, også de elektroniske, er et av de områdene som inngår i Regjeringens satsing på sikkerhet til sjøs.

Erfaringen med trafikksentraler, i Norge og andre steder, er at de har størst risikoreduserende effekt der det er stor trafikk. Det er særlig risikoen for kollisjoner en slik tjeneste kan påvirke. De trafikksentralene som allerede er etablert i Norge, skal dels håndtere stor trafikk av fartøyer med farlig eller forurensende last, slik som trafikksentralene i Brevik og på Fedje, og dels en generelt stor og kryssende trafikk, slik som trafikksentralen i Horten. Trafikksentralen som er under oppføring på Kvitsøy, vil også dekke et farvann med stor og kryssende trafikk. Driftskostnadene ved alle de eksisterende trafikksentralene betales av skipstrafikken.

Kystdirektoratet har tidligere sett på behovet for trafikksentraltjenester på Nordvestlandet i forbindelse med etablering av anleggene på Tjeldbergodden. Trafikken ble da ikke ansett å være så stor at det burde bygges en egen trafikksentral.

Jeg mener det ikke er riktig å starte en diskusjon nå om hvorvidt det skal eller ikke skal være en trafikksentral for Nordvestlandet. Sikkerheten til sjøs bør vurderes i en større sammenheng, slik Regjeringen nå er gang med.

Leif Helge Kongshaug (V): Jeg vil få lov å takke for svaret.

Det er riktig, som statsråden sier, at slike sentraler er etablert der det er stor trafikk. Det vil også bli etablert en slik trafikksentral på Kvitsøy, som det her ble nevnt, og i tillegg har statsministeren gjentatt det fiskeriministeren signaliserte for en tid tilbake, at Finnmark skal få sin egen trafikksentral for kystovervåking.

Jeg vil gjøre statsråden oppmerksom på at om fem år foregår 40 pst. av Norges oljerelaterte produksjon utenfor Midt-Norge. Det er snakk om ilandføring av gass, kondensat og foredling av gass fra Ormen Lange og videre utskiping av den. Er ikke da statsråden enig i at det er så mange signaler som tyder på at vi vil få en betydelig økt trafikk i forbindelse med oljeproduksjon utenfor Midt-Norge, at den må få sin rettmessige plass og sin rettmessige fokusering med tanke på en trafikksentral, jf. det som har vært sagt om Finnmarkskysten?

Statsråd Siri Bjerke: Som jeg sa i mitt svar, mener Regjeringen at spørsmålet om en trafikksentral på Nordvestlandet må ses i et større perspektiv og i sammenheng med alle de tiltakene vi nå arbeider med når det gjelder sikkerhet langs kysten. I det arbeidet utelukker vi ikke noen virkemidler, men vi vil gjerne se dem i forhold til hverandre og vurdert opp mot nytteverdien. Vi vil derfor løpende vurdere hvilke tiltak som best kan tjene sikkerheten, og akkurat på dette området vil vi legge veldig stor vekt på mange av de grunnleggende faktorene, som sjøkart, merking av seilingsleder og losplikten, som jeg har nevnt, som basis for å vurdere ytterligere konkrete tiltak.

Leif Helge Kongshaug (V): Jeg er enig med statsråden i at vi må se på dette i sammenheng med de ulike tiltak som må settes inn, og det er gledelig at en i forbindelse med budsjettet igjen fikk inn penger til å fortsette arbeidet med digitale sjøkart. Det var viktig.

Likevel er jeg ikke fornøyd med det svaret som er gitt.

Vi registrerer også at det er snakk om transport av atomavfall til Russland. Vi vet også at oljetransporten fra Nordvest-Russland har hatt en betydelig økning, og den økningen vil føre til at vi får økt transport langs norskekysten, slik at det er viktig at en her er besluttsom, og at en handler.

Hvis en 70 000-tonner slipper ut olje, vil det føre til at store deler av kyststrekningen blir asfaltert. I den forbindelse er det også viktig å se på en utviding av territorialgrensen fra 4 til 12 nautiske mil. Er miljøvernministeren enig i at det er viktig å prioritere dette for å gi hjelpeapparatet den nødvendige tid i en krisesituasjon?

Statsråd Siri Bjerke: Jeg kan bekrefte at mulighetene for, og faren for, at det kan bli transportert atomavfall langs norskekysten opp til Russland, er en del av de utfordringene vi ser veldig nøye på i arbeidet med sjøsikkerhet, og vi har tatt dette opp med russiske myndigheter, for dette er en uakseptabel situasjon i framtida.

Vi har også tatt opp forholdet med oljetransporter på den måten at det vil være nødvendig å utvide de avtalene vi har med russiske myndigheter, som i dag omfatter varsling ved ulykker, til også å omfatte varsling ved slike transporter. Jeg håper at vi vil unngå transport av atomavfall ved det internasjonale arbeidet som er i gang – et press overfor russiske myndigheter – og jeg håper at vi kan få forpliktende avtaler vedrørende varsling av farlige transporter på oljesiden.

Jeg tror også at utvidelse av territorialgrensen er et av de tiltakene som kan bli viktig for å håndheve norsk lov og få bedre sikkerhet langs kysten. Derfor vurderer Regjeringen også dette forslaget.

: